Aston Villa-Chelsea: taktinen ennakko


Lauantain Valioliiga-ottelussa Chelsea matkustaa Aston Villan vieraaksi. Villa ei missään nimessä ole turvassa kaksi kierrosta ennen sarjan loppua, mutta joukkue on viime viikkoina tehnyt pesäeroa putoamisviivaan. Chelsea puolestaan tavoittelee edelleen paikkaa neljän joukkoon. Tasapeliin jääminen Tottenhamia vastaan tarkoittaa sitä, että Blues tarvitsee jäljellä olevista otteluistaan vain yhden voiton päästäkseen Mestarien liigaan. Joulukuussa Chelsea pieksi Villan 8-0, ja länsilontoolaisten tavoitteena on viedä peliä nytkin. Chelsea lähtee otteluun suosikkina kertoimella 1,95, Villan kerroin on 3,60.

Todennäköiset avauskokoonpanot

John Terry on ollut sivussa Chelsean kahdesta viime ottelusta, mutta nyt häntä saatetaan käyttää taistelussa Christian Benteken fysiikkaa vastaan. Frank Lampard saattaa puolestaan palata keskikentälle. Hyökkäyksessä Demba Ba korvaa Fernando Torresin.


Villa jatkanee samalla ryhmällä kuin 2-1-voittoon päättyneessä Norwich-ottelussa, jossa Gabriel Agbonlahor teki kaksi osumaa. Vauhdikas hyökkääjä pitää paikkansa ykköstykki Benteken alapuolella. Myös Andreas Weimann on tukemassa maalintekoa.

Aston Villan vuotava puolustuslinja

Villa on tällä kaudella tehnyt paljon maaleja, mutta takalinjat eivät ole pysyneet tarpeeksi tiiviinä. Vain kolme joukkuetta on päästänyt enemmän maaleja kuin 65 osumaa omiin hörpännyt Aston Villa. Ottelukohtainen keskiarvo on 1,8 päästettyä maalia per peli. Siksi on lähes varmaa, että Aston Villa päästää maalin Valioliigassa eniten maaleja (71) tehnyttä Chelseaa vastaan.

Villan puolustus on ajoittain näyttänyt uskomattoman epävarmalta ja yksilövirheet ovat käyneet kalliiksi. Chelsea pelaa niin monipuolista hyökkäyspeliä, että on helppo uskoa Paul Lambertin suojattien joutuvan vaikeuksiin. Niin kävi viime vuoden lopulla Stamford Bridgellä, kun Chelsea voitti 8-0. Tämän kauden otteluissaan Villan pallonhallinta on ollut keskimäärin vain 45 prosenttia, joten lauantaina on luvassa paljon puolustamista. Asiaa ei helpota se, että Aston Villa on heikoimmillaan ilman palloa. Chelsea pyrkii hyödyntämään Eden Hazardin ja Juan Matan kaltaisia tähtiä. Villalla tulee olemaan vaikeuksia heidän nollaamisessaan.

Onko Bentekestä ratkaisijaksi?

Puolustuksen ilmeisistä heikkouksista huolimatta Villalla on vaarallinen hyökkäysuhka. Christian Benteke on tehnyt Valioliigassa 18 maalia, mikä on 41 prosenttia kaikista Aston Villan maaleista. Benteken hankinta on osoittautunut tärkeäksi Valioliigassa säilymisen kannalta. Miehen pelivire voi olla lauantain ottelussa ratkaiseva tekijä. Benteke pelaa enimmäkseen target-hyökkääjänä ja saa tukea Agbonlahorilta ja Weimannilta.

Benteke on voittanut keskimäärin 8,5 pääpalloa per ottelua, mikä kertoo osaltaan Villan pelityylistä. Kun joukkue voittaa pallon, se pelataan heti kohti hyökkääjää. Chelsean on siis pidettävä isokokoista belgialaista tarkasti silmällä. Vaikka Benteke ei voittaisi pääpalloa, Agbonlahorin kaltaiset pelaajat kyttäävät tarkasti kakkospalloja. Chelsea saattaa siis valita toppareikseen pääpelivoimaiset Terryn ja Gary Cahillin. David Luiz huolehtii Bentekestä silloin, kun tämä tulee alemmas taistelemaan pääpalloista.

Yhteenveto

Kumpikin joukkue on hyvin lähellä saavuttaa kauden tavoitteensa. Villa on erittäin lähellä säilymistä. Jos muut tulokset menevät sopivasti ristiin, Aston Villan säilyminen voi varmistua tänä viikonloppuna, vaikka se häviäisikin itse Chelsealle. Länsilontoolaiset tarvitsevat puolestaan vain kolme pistettä sijoittuakseen neljän joukkoon. Blues aloittanee ottelun kovalla tempolla ja yrittää horjuttaa Villan erittäin heikkoa puolustusta. Christian Benteke on pääpeli- ja maalintekovoimallaan isäntien avainpelaaja. Jos Chelsea pystyy nollaamaan belgialaisen, se nollaa samalla Villan hyökkäyspelin.

Lyö vetoa ottelusta täällä!