Big Lang Theory: ylistys David Moyesille


Kun jotain kutsutaan tarpeeksi usein aliarvostetuksi, se tarkoittaa itse asiassa sitä, että kyseinen asia on kohtuullisen arvostettu. Kun sanotaan, että joku ansaitsisi enemmän tunnustusta, kyse on itse asiassa tunnustuksen jakamisesta.  Kun pari-kolme vuotta sitten jokainen (ainakin jokainen 40-vuotias mies) päätti, että Elbow-yhtye on aliarvostettu, bändin suosio kasvoi niin, että lopulta Elbow oli lähes naurettavan yliarvostettu. (Olan kohautus olisi tietysti Elbow'n yliarvioimista, mutta jatkamme eteenpäin, koska olen lähellä vieraannuttaa lukijakunnan, joka on nyt jo lähellä poistua, koska en ole vielä maininnut jalkapalloa jalkapalloaiheisessa artikkelissa.)

Tätä profetiaa vasten David Moyes on arvoitus. Toisaalta Everton-managerin työpisteelle on todennäköisesti lyöty sana "aliarvostettu", sillä hän saa kyseisen kohteliaisuuden osakseen niin usein. Ani harva Match of the Day -ohjelma päättyy ilman, että Moyesia on kutsuttu suureksi, mutta huomaamattomaksi lahjakkuudeksi. Moyesin olisi pitänyt jo kauan sitten siirtyä pois oikeasti aliarvostettujen joukosta. Jos tarpeeksi moni käyttää "a-sanaa", se muuttuu valheeksi.

Silti, jos asiaa oikein ajattelee, David Moyes on aliarvostettu.

Hänen tasonsa ei tule esiin alati kasvavan meriittilistan kautta, vaan sen kautta, kuinka tasaisesti hän saavuttaa samat tavoitteet vuosi toisensa jälkeen. Everton ei nykyään heilu Valioliigan sarjataulukon päästä päähän, vaikka Goodison Parkilla eletään tunnetusti tiukassa talouskurissa. Everton on vakiinnuttanut paikkansa kahdeksan parhaan joukossa ja pakottaa aina isot seurat tekemään tosissaan töitä. Moyesin ei tarvitse kirjoittaa CV:tään uusiksi vuosittain. Hän vetää uuden viivan jo ennestään pitkän listan alle. Hänen tekemänsä ihmeet ovat pieniä, mutta niitä nähdään hälyttävän säännöllisesti.

Tänä vuonna asiat näyttävät vielä paremmilta. Moyes on päässyt eroon Toffeesin jokavuotisesta kauden alkukrapulasta ja alkuviikkoina Everton on ollut vakuuttava. Kukaan ei juuri kyseenalaista Marouane Fellainin, Nikica Jelavicin tai Steven Pienaarin kykyjä, mutta Moyesin taito piilee siinä, että hän repii upeita suorituksia irti haalariosaston pelaajista.

Esimerkiksi Leighton Baines on Moyesin alaisuudessa kehittynyt poikkeuksellisen hyväksi pelaajaksi. Pienaar leikkaa luonnostaan sisään, jolloin Baines pääsee mukaan hyökkäyksiin lähes joka kerta. Bainesista on tullut yksi Valioliigan parhaista laidalla pelaavista pelaajista. Hän näytti lupaavalta jo Wiganissa, mutta Moyes sai valjun 27-vuotiaan ulos kuorestaan. Tony Hibbertin ja Leon Osmanin kanssa kävi vastaavasti. Jopa Darron Gibson näyttää kehittyvän muitakin ominaisuuksiaan kuin ainaista kykyään uhata yläkatsomoissa istuvien fanien turvallisuutta.

Tätä kirjoittaessani Everton perkaa Swansea Cityä. Tänään Alan Shearer, Alan Hansen, Mark Lawrenson tai Gary Lineker kutsuu David Moyesia aliarvostetuksi.