Chelsea-Arsenal: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Ramires ja Willian ovat Chelsealta sivussa Aston Villa -ottelussa saamiensa punaisten korttien takia. Muita poissaolijoita ovat vain Ashley Cole ja Marco van Ginkel.

Arsenalilla on tyypilliseen tapaansa enemmän ongelmia. Itse asiassa niitä on niin paljon, että Arsene Wenger on jälleen luvannut tutkia seuran harjoitusmetodit ja selvittää, onko niillä vaikutusta joukkueen loukkaantumislistan pituuteen. Theo Walcott, Aaron Ramsey, Abou Diaby ja Jack Wilshere ovat pitkäaikaispotilaita. Mesut Özil liittyy kvartetin seuraan loukattuaan takareitensä Bayern München -tasapelissä.

JOULUN OPETUKSET

Chelsea voitti Liigacupissa Arsenalin vieraskentällä 2-0. Siihen otteluun kumpikin joukkue teki kuitenkin niin monta muutosta ihanneavaukseensa, ettei kamppailusta kannata vetää suuria johtopäätöksiä. Juuri ennen joulua Emiratesilla pelattu Valioliiga-ottelu oli sen sijaan mittelö, joka käänsi Chelsean kurssin. Edellisellä viikolla Chelsea oli hävinnyt Sunderlandin vieraana Liigacupissa. Uupunut Jose Mourinho lupasi silloin vaihtavansa enemmän vastahyökkäyksiä suosivaan pelitapaan. Samalla manageri julisti, että ottelun voittaminen 1-0 kuuluu "jalkapallon helpoimpiin asioihin".

Arsenal-otteluun Mourinho vaihtoi ryhmityksensä 4-2-3-1:stä 4-3-3:een, piti Gunnersin loitolla ja oli ottelun jälkeen niin rohkaistunut, että isännöi ottelun jälkeen nykyisen Chelsea-kautensa ensimmäistä todella ilkikurista lehdistötilaisuutta. Sittemmin 4-2-3-1 on tehnyt paluun, mutta tilastot kertovat paljon. Kauden 16:ssa Arsenal-ottelua edeltäneessä kamppailussa Chelsean maaliero oli 32-18 ja pistekeskiarvo 2,06.

14:ssa ottelussa Arsenal-tasapelin jälkeen Chelsean maaliero on 24-5 ja pistekeskiarvo 2,36 per ottelu. Ilman Ramiresia Mourinholla ei ole juuri muita vaihtoehtoja kuin jatkaa 4-2-3-1-ryhmityksellä, ellei hän nosta John Obi Mikeliä kokoonpanoon tai peluuta David Luizia keskikentällä. Keskikentän pohjan kaksikkona pelaavat Frank Lampard ja Nemanja Matic.

ARSENALIN YDIN

Joulukuussa Arsenal peluutti Ramseyta Mikel Artetan vierellä Chelseaa vastaan. Heidän edessään pelasi kolmen luovan pelaajan - Theo Walcottin, Mesut Özilin ja Tomas Rosickyn - muodostama linja. Tämä kolmikko ei päässyt Ramiresia, Mikeliä ja Lampardia vastaan oikein mihinkään.

4-2-3-1 on ollut Wengerin ykkösmuodostelma lähes koko kauden, mutta Bayern Münchenin ja Tottenhamin vieraana hän käytti jonkinlaista 4-3-3-variaatiota. Tässä ryhmityksessä Arteta pelasi keskikentän pohjalla, Santi Cazorla ja Alex Oxlade-Chamberlain täydensivät keskikentän kolmion ja laidoilla pelasivat Lukas Podolski ja joko Özil tai Rosicky.

Etenkin Oxlade-Chamberlain on esiintynyt edukseen alempana keskikentällä. Nyt puolustuslinjan Per Mertesackeria ja Laurent Koscielnya pitää kuitenkin suojella Eden Hazardin ja Andre Schürrlen juoksujen varalta. Siksi ei olisi suuri yllätys, jos Wenger peluuttaisi puolustukseen lisäturvaa tuovaa Mathieu Flaminia avauskokoonpanossa.

Silloin Oxlade-Chamberlain olisi mahdollista siirtää laidalle. Toisaalta Rosicky pelasi erittäin hyvin Tottenhamia vastaan, ja Oxlade-Chamberlainin nousut keskustasta ovat olleet vaarallisia. Siksi Wenger saattaa sittenkin pitää tshekin laidalla ja siirtää Cazorlan vasemmalle Podolskin tilalle. Silloin Oxlade-Chamberlainille avautuisi paikka keskikentän luovana moottorina, joka tarpeen vaatiessa putoaisi alas auttamaan puolustavia keskikenttäpelaajia.

ASEMASOTA

Joulukuisen taktiikkamuutoksensa jälkeen Chelsea on tyytynyt muita kärkijoukkueita vastaan odottelemaan alhaalla ja kyttäämään vastaiskuja.

Pallonhallinnastaan tuttu Arsenal on kehittynyt pallottomassa pelissä. Gunners todisti tämän ajoittain Evertonia ja Southamptonia vastaan sekä viime sunnuntaina Tottenham-ottelussa (vaikka silloin Spursin ylikiihkeä pelaaminen auttoi asiaa).

Arsenalin on oltava varuillaan Chelsean vastaiskuvoiman kanssa, vaikka Willianin poissaolo heikentääkin Chelsean uhkaa hieman. Kyseessä onkin ottelu, jossa kumpikaan joukkue ei välttämättä ota aloitetta itselleen.

WENGERIN MOURINHO-KAMMO

Wenger ja Mourinho ovat kohdanneet 10 kertaa, eikä ranskalainen ole juhlinut voittoa vielä kertaakaan (viisi tappiota, viisi tasapeliä). Mourinhon voitoista vain kaksi on tullut kahden maalin erolla, ja niistäkin toinen oli edellämainittu Liigacup-ottelu aiemmin tällä kaudella. Managerien seitsemässä liigakohtaamisessa on tehty vain 11 maalia.

Kohtaamisia on aina leimannut tunne siitä, että Mourinho on taktisesti virkaveljeään edellä. Ainakin portugalilainen muuttaa joukkueensa muotoa kesken otteluiden selvästi useammin kuin Wenger. Mittelöt ovat kuitenkin aina olleet tasaisia, ja luvassa on nytkin varovainen ottelu, sillä kumpikaan joukkue ei ole loistokkaassa maalivireessä.

YHTEENVETO

Viime vuosina kärkijoukkueiden kohtaamiset ovat usein olleet runsasmaalisia, mutta tämä ottelu sen sijaan vaikuttaa varovaiselta, vanhanaikaiselta kyttäilymatsilta.

Alle 2,5 maalia on houkutteleva veto, vaikka kerroin onkin vain 1,75.