Chelsea-Arsenal: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Thibaut Courtois on poissa Chelsean maalilta polvivamman takia. Pedro puolestaan huilaa nivusvamman takia. Williankin kärsi lihasvaivoista keskiviikon Maccabi Tel Aviv -voitossa. Jo Maccabia vastaan sivussa ollut Radamel Falcao tuskin ehtii toipua lauantaiksi.

Jose Mourinho jätti Branislav IvanovicinJohn TerrynNemanja Maticin ja Diego Costan sivuun keskiviikon ottelusta, joskin Costa pelasi suunnitelmasta huolimatta yli tunnin Willianin tultua vaihtoon. Costa on nelikosta ainoa, joka palaa varmasti avaukseen. Laitapakki Baba Rahman ja keskikenttäpelaaja Ruben Loftus-Cheek pelasivat Maccabia vastaan niin hyvin, että Ivanovicin ja Maticin paikat avauskokoonpanossa eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Kausi ei ehtinyt juurikaan vanheta, ennen kuin Arsenalin ikuiset loukkaantumisongelmat nostivat päätään. Jack Wilshere ja Danny Welbeck ovat sivussa pitkään. Autokolarinsa takia keskiviikon Dinamo Zagreb -tappiosta sivussa olleen Per Mertesackerin pelaaminen on epävarmaa.

VIRE

FBL-ENG-PR-COMMUNITY-ARSENAL-CHELSEA : News Photo

4-0-voitto Maccabista oli helpotus Chelsealle. Mourinho myönsi, että Arsenal-otteluun lähteminen tappio alla ei ollut vaihtoehto. Sinipaitojen noususta on kuitenkin turha puhua ennen kuin länsilontoolaiset pelaavat tasaisesti hyvin huomattavasti Maccabia kovempia joukkueita vastaan.

Chelsean puolustus on ollut alkukaudella Valioliigan huonoin. Viidestä ottelusta käteen on jäänyt vain neljä pistettä, ja toden teolla Blues on vakuuttanut vain Maccabia vastaan. Toisaalta konttaaminen saattaa johtua myös normaalia kevyemmästä harjoituskaudesta, jolla pyritään välttämään viime kaudella vaivannut väsymys. Jos teoria pitää paikkansa, vireen kääntyminen alkaa olla ajankohtaista.

Arsenal on ollut alkukaudesta oma itsensä: hienoa jalkapalloa epävarman puolustamisen höystämänä.

EDELLISET KOHTAAMISET

Menee vielä pitkään ennen kuin Pohjois-Lontoossa unohdetaan Arsenalin toissa kauden 0-6-tappio Stamford Bridgellä, jossa Gunners on hävinnyt viisi kuudesta viime vierailustaan.

Viime kaudella Chelsea voitti "vain" 2-0 eikä jyrännyt yhtä vakuuttavasti. Tätä kautta edeltänyt Community Shield nostaa Tykkimiesten toiveita entisestään: Arsene Wenger onnistui vihdoin voittamaan Mourinhon 14 tuloksettoman yrityksen jälkeen. Arsenal myös osoitti 1-0-voitossa, että se pystyy puolustamaan alhaalla ja iskemään vastahyökkäysillä. Ottelun jälkeen Mourinho moitti Wengeriä filosofiansa hylkäämisestä. Lausunnolla portugalilainen ilmaisi lähinnä huolensa Arsenalin vaihtoehtoisen pelityylin tehokkuudesta.

Kahdella viime kaudella vierasotteluissaan Arsenalia vastaan Chelsea on pelannut itse täysin samoin ja hakenut kaksi maalitonta tasapeliä. Vaarana on, että Chelsea tekee niin myös nyt, koska Mourinho haluaa välttää tappion. 0-0 olisi tavallaan molemmille kelvollinen tulos.

RATKAISU IVANOVIC-ONGELMAAN

FBL-EUR-C1-CHELSEA-MACCABI TEL AVIV : News Photo

Branislav Ivanovic on tällä kaudella ollut niin heikko ja hidas, että Arsenal-laituri Alexis  Sanchez odotti serbialaisen kohtaamista varmasti vesi kielellä. Maccabi-ottelun jälkeen näyttää kuitenkin todennäköiseltä, että Baba Rahman jatkaa vasempana puolustajana ja Cesar Azpilicueta pelaa oikealla.

Puolustuspelin kannalta tämä on ainoa oikea ratkaisu, mutta samalla Chelsean laitapakkien hyökkäysvoimaan tulee muutos. Azpilicueta on luonnostaan puolustava pelaaja, joka ei rynni hyökkäyksiin mukaan. Taustanousut tulevatkin tällä kertaa todennäköisesti Rahmanin vasemmalta kaistalta. Eden Hazardin hyvään esitykseen Maccabia vastaan saattoi vaikuttaa se, että Rahman oli mukana tekemässä belgialaiselle tilaa.

COQUELIN VS OSCAR

Kertoo paljon Francis Coquelinin kehittymisestä, että miestä lepuutettiin Zagrebissa. Lauantaina Coquelin palaa melkoisella varmuudella Arsenalin keskikentän pohjalle, todennäköisesti Santi Cazorlan viereen.

Avainkysymys on se, kenet Coquelin kohtaa. Chelsean keskiviikon esityksen perusteella todennäköisin vaihtoehto on Oscar, sillä Cesc Fabregas ei ole ollut omalla tasollaan tällä kaudella. Oscar on myös pelaajista se, joka pystyy pitämään Chelsean muut hyökkääjät pelissä mukana.

Jos Matic palaa keskikentälle Loftus-Cheekin tilalle, on kuitenkin mahdollista, että Fabregas aloittaa kymppipaikalla ja Oscar siirtyy oikealle laidalle Willianin tontille.

YHTEENVETO

Chelsea FC v Maccabi Tel-Aviv FC - UEFA Champions League : News Photo

On outoa nähdä Chelsean kotikertoimen olevan 2,30, etenkin Arsenalia vastaan. On houkuttelevaa uskoa Chelsean nousun alkaneen ja iskeä roposet kotivoitolle.

On todennäköistä, että Mourinho pyrkii tappamaan pelin ja estämään Arsenalin syöttörallin. Tätä taustaa vasten alle 2,5 maalia kertoimella 2,05 lienee ottelun paras poiminta.