Chelsea odottaa vielä Mourinhon tuomaa nostetta


Jokaisella valmentajalla on jokin merkki, josta tunnistaa heidän turhautumisensa. Rafael Benitezin naama alkaa punottaa raivosta. Arsene Wenger potkii viattomia vesipulloja. Jose Mourinho lakkaa ihmettelemästä typeriä kysymyksiä.

Normaalisti Mourinho tuntuu rakastavan tyhmiä kysymyksiä. Hän väläyttää omahyväistä hymyään ja tuntuu sen jälkeen vilkaisevan eturivin journalisteja kuin sanoakseen, että "meillä on erimielisyytemme, mutta ainakin olette parempia kuin tämä kysyjä". Mourinho jos kuka on kuitenkin ovela kettu. Yleensä hän vain nostelee kulmakarvojaan mahdollisimman pitkään täysin tietoisena siitä, että mitä pidempään leikki jatkuu, sitä vähemmän toimittajilla on aikaa esittää mahdollisesti vaarallisia kysymyksiä. Viime viikon lauantaina Mourinho ei kuitenkaan turvautunut tähän.

Vain naurettava tuomaripäätös esti tuolloin Mourinhoa häviämästä toista peräkkäistä Valioliiga-ottelua. Ottelun jälkeen hän ei suonut toista kysymystä toimittajalle, jonka ensimmäinen kysymys ärsytti valmentajaa. Mourinho selitti, etteivät edes aivan huippujoukkueet pysty tekemään paljoakaan, jos vastustaja puolustaa kahdessa kurinalaisessa linjassa. Tähän Mourinho sai vastaukseksi ihmettelyä siitä, eikö Chelsea voisi laukoa maalia kohti useammin. Mourinho oli varsin lähellä teloittaa muuan journalistin tämän nauhurilla.

Kiihkeinkin Chelsea-kannattaja joutuu myöntämään, että Mourinhon toinen aikakausi on ollut ihan kelvollinen, muttei lähellekään ensimmäisen aikakauden tasoa. On toki ilkeää kritisoida joukkuetta, joka on vain neljän pisteen päässä sarjakärjestä. Chelsea-kannattajat tietävät kuitenkin, että voitot Aston Villasta, Manchester Citystä ja West Bromwichista olivat onnekkaita. Chelsean vieraspeleihin matkustaneet kannattajat ovat Norwich-ottelua lukuunottamatta nähneet vain yhden maalin neljässä vieraspelissä. Nämä fanit voivat olla vielä huolestuneempia kuin muut. Chelsea pysyy kärjen tahdissa, mutta juuri muuta joukkueesta ei voikaan sanoa.

Monien muiden tavoin veikkasin Chelseaa mestariksi. Muut suurseurat lähtivät kauteen uudessa ja vieraassa komennossa ja Arsenal on Arsenal. Uskoin, että Mourinhon paluu herättäisi Chelsean uudella tavalla henkiin. Näin voi edelleen tapahtua, sillä kausi on nuori. Toistaiseksi tilanne ei kuitenkaan näytä hyvältä. Arsenal on ollut hyvä, mutta Arsenal on Arsenal.

Ongelma taitaa olla se, että kaikki aliarvioivat Mourinhon tehtävän vaativuuden. Oli helppoa olettaa, että menestystä tulee, kun yksi maailman parhaista valmentajista palasi lahjakkaita pelaajia pullollaan olevaan seuraan, jonka kannattajat rakastavat luotsiaan. Ehkä Chelsean tilannetta olisi kuitenkin pitänyt tarkastella kriittisemmin.

Rafael Benitez suoriutui itse asiassa varsin hyvin johtaessaan Chelsean kolmanneksi. Joukkueen pistemäärä oli suurin sitten mestaruuskauden 2009-10. Chelsea on loistava, mutta epätasapainoinen ja temperamenttinen joukkue, jota on 10 viime vuoden aikana johtanut yhdeksän eri valmentajaa. Seuraa johtaa miljardööri, jonka kärsivällisyys on samaa luokkaa kuin pikkulapsella pitkällä automatkalla. Parhaan mahdollisen puolustuslinjan keski-ikä on 30, keskikenttä ei sovi haluttuun pelityyliin, hyökkäävien keskikenttäpelaajien puolustushalukkuus ei riitä ja hyökkääjät ovat tehneet yhteensä kolme maalia tällä kaudella.

Kyllä, Mourinhon olisi ehkä kannattanut pitää Romelu Lukaku emoseurassa. Hänellä olisi kuitenkin tuolloin ollut neljä hyökkääjää. Ykkösjoukkueessa on rajallisesti tilaa, joten on ymmärrettävää, että Mourinho lainasi nuorimman muualle. Kyllä, Chelsealla on rahaa, mutta niin on nykyään monilla muillakin.

Työ on kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Se on itse asiassa kauhea. Chelsea on joukkue, joka tarvitsee kolmen tai neljän siirtoikkunan verran aikaa ja paljon kärsivällisyyttä. Roman Abramovitshin aikakaudella jokainen manageri, jonka johdolla kausi ei ole päättynyt mestaruuteen tai Mestarien liigan voittoon, on saanut kenkää. Ainoa poikkeus on Mourinho, joka kesti hieman yli kuukauden seuraavan kauden puolelle.

Ei siis mikään ihme, että Mourinho on ärtyisä. Kenties nyt onkin aika tarkistaa odotuksia.