Eliaquim Mangala Manchester Cityyn: 8 faktaa pelaajasta


Manchester City hankki riveihinsä Porton toppari Eliaquim Mangalan, joka maksoi seuralle 32 miljoonaa puntaa (noin 40 miljoonaa euroa). Jo kolme viikkoa aiemmin seuran nettisivuille vuosi video, jossa ranskalainen näytti nauhoittavan viestiä uuden seuransa faneille. Nyt 23-vuotias puolustaja on virallisesti Cityn mies. Mark Jones kertoo avainasiat tulokkaasta.

1. Mangala on Ranskan maajoukkuepelaaja, mutta hän ei ole koskaan edustanut ranskalaista seurajoukkuetta. Pariisilaislähiössä syntynyt toppari muutti viisivuotiaana perheensä kanssa Belgiaan. Lapsuutensa Mangala asui eteläbelgialaisessa Namurin kaupungissa, joka on ranskankielinen.

2. Juniori-iässä hyökkääjänä vakuuttanut Mangala siirtyi Namurista juniorisopimuksella belgialaisjätti Standard Liegeen vuonna 2007. Pian siirron jälkeen Mangala siirrettiin hyökkääjästä vasemmaksi pakiksi.

3. Alkuvuodesta 2008 17-vuotias Mangala nostettiin Standardin alle 19-vuotiaiden joukkueeseen. Siellä Mangalan pelipaikka vaihtui taas, nyt toppariksi. Mangala ansaitsi hyvillä esityksillään ensimmäisen ammattilaissopimuksensa lokakuussa 2008.

4. Vain kaksi viikkoa sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Mangala debytoi Standardin edustusjoukkueessa. Hän tuli vaihdosta sisään, kun Standard voitti Germinal Beerschotin 3-1. Kaksi kuukautta myöhemmin hän oli ensimmäistä kertaa avauksessa Belgian liigassa Denderiä vastaan. Jo kolmannella minuutilla hän alusti Milan Jovanovicin maalin.

 5. Mangala pelasi 11 liigaottelua Standardin mestaruuskaudella. Kaudella 2009-10 hän vakiinnutti paikkansa. Syyskuussa 2009 hän teki maalin Mestarien liigan kotiottelussa Arsenalia vastaan. Standard meni 2-0-johtoon, mutta hävisi lopulta 2-3.

6. Mangalasta tuli Standardin puolustuksen kulmakivi. Ensimmäisen maalinsa punapaidoissa hän teki toukokuussa 2011, kun Standard voitti Westerlon 2-0 Brysselissä pelatussa Belgian cupin finaalissa. Kolme kuukautta myöhemmin Standard hyväksyi Porton 7,5 miljoonan euron tarjouksen puolustajasta.

7. Ensimmäisellä kaudellaan Portugalissa Mangala pelasi vain satunnaisesti. Kaudella 2012-13 hän teki kuitenkin läpimurtonsa ja pelasi 23 ottelua, kun Porto voitti liigamestaruuden. Esitykset kiinnittivät Ranskan maajoukkuevalmentaja Didier Deschampsin huomion. 23 ottelua alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa pelannut Mangala teki A-maajoukkuedebyyttinsä, kun Ranska hävisi harjoitusottelussa Uruguaylle kesäkuussa 2013. Luis Suarez teki ottelun ainoan maalin.

8. Kaudella 2013-14 Mangala nousi Porton avainpelaajaksi. Puolustustöidensä ohella toppari oli maaliuhka vastustajille. Porto sijoittui liigassa kolmanneksi ja ylsi Eurooppa-liigan puolivälieriin. Mangala oli kauden jälkeen mukana Ranskan MM-kisaryhmässä. Hän jäi kuitenkin Brasiliassa nokkimisjärjestyksessä Mamadou Sakhon (Liverpool), Raphael Varanen (Real Madrid) ja Laurent Koscielnyn (Arsenal) taakse eikä pelannut minuuttiakaan MM-kisoissa.