Everton-Chelsea: taktinen ennakko


Kerroin: Everton 2.90, tasapeli 3.35, Chelsea 2.40 

Chelsean matka Evertonin vieraaksi on tärkeä kärkisijojen kannalta. Kärkikamppailu on tiukentunut viime viikkoina. Everton, Tottenham ja Arsenal ovat vahvimmin tavoittelemassa neljättä ja viimeistä Mestareiden liiga -paikkaa.

Evertonin kotivire on ollut tällä kaudella hyvä. Taannoinen tasapeliputki on ohi ja neljästä viime ottelusta kasassa on kolme voittoa. Chelsealla on menossa pieni herääminen Rafael Benitezin alaisuudessa. Joukkue on voittanut kolmesti putkeen. Toisella sijalla olevaan Manchester Cityyn on eroa neljä pistettä ja Chelsea on pelannut yhden ottelun vähemmän. Voitto kovasta Evertonista antaisi vieraille itseluottamusta kauden toiselle puoliskolle.

Oletetut avauskokoonpanot

Marouane Fellaini on yhä pelikiellossa puskettuaan päällään Ryan Shawcrossia. Kevin Mirallasilla on myös loukkaantumishuolia ja Darren Gibson on sivussa, vaikka hän valittikin Wes Ham -ottelun ulosajostaan. Everton joutuu siis otteluun kapealla ringillä. Etenkin maalintekijäosastolta puuttuu leveyttä. Tärkeän maalin West Hamia vastaan tehneen Victor Annicheben paluu on kuitenkin mahdollinen. Nigerialainen pelaa kärjessä Nikica Jelavicin parina.

Chelsean John Obi Mikel on sovittanut pelikieltonsa. John Terry ja Oriol Romeu ovat loukkaantumisten takia sivussa. David Luiz jatkanee keskikentällä, joten Chelsea jatkanee samalla puolustuslinjalla, joka pelasi peräkkäiset nollapelit Norwichia ja Aston Villaa vastaan. Eden Hazard tulee todennäköisesti avaukseen. Hän korvannee Oscarin, joka ei päässyt Norwich-ottelussa tasolleen. Muutokset olisivat myös luontaista jatkumoa Benitezin käyttämälle rotaatiolle.

Bainesin vaikutus

Ottelun avainkamppailuihin kuuluu Chelsean oikean ja Evertonin vasemman laidan kohtaaminen. Everton keskittää pelinsä Leighton Bainesin laidalle. Everton pelaa vasemmalla laidalla 43-prosenttisesti, oikealla vain 30-prosenttisesti. Syy on se, että Baines on osoittautunut luovaksi pelaajaksi, vaikka pelaakin vasempana pakkina.

Itse asiassa Baines on luonut tällä kaudella enemmän maalipaikkoja kuin kukaan muu Valioliigassa, mikä on laitapakilta aikamoinen saavutus. Hänen vaikutuksensa peliin ja Chelsean kyky pitää Baines kurissa ovat ottelun avainasioita. Baines etenee vahvasti tässä ottelussa ja pelaa Evertonin hyökätessä ajoittain Steven Pienaarin ja Leon Osmanin yläpuolella. Tässä Bainesin keskimääräinen sijoittuminen West Hamia vastaan:

Normaalisti vasemman laitalinkin odotetaan pelaavan siellä, missä Baines (3) on: vastustajan puoliskolla ja lähes samalla tasolla varsinaisen laitalinkin Pienaarin (22) kanssa.

Bainesin kohtaa Cesar Azpilicueta, jos tämä on odotetusti avauksessa. Edessä on kiinnostava kahden hyökkääjän laitapakin kohtaaminen. Azpilicuetan puolustuspeli on kehittynyt Chelsea-aikana. Toisessa päässä pelaaja pystyy aiheuttamaan Bainesille vaikeuksia. Victor Mosesin on tuettava Azpilicuetaa vahvasti, muuten paine Chelsean päässä kasvaa ottelussa, josta tulee muutenkin vaikea. Baines ja Pienaar tekevät paljon töitä tuplatakseen Chelsean oikean pakin, mutta samalla Evertonin linjan taakse jää tilaa Victor Mosesille. Sitä hän osaa nopeudellaan ja voimallaan hyödyntää. Baines on EvertonIn luovin pelaaja ja kamppailu Chelsean oikean ja Evertonin vasemman laidan välillä voi ratkaista ottelun.

Chelsean keskikentän tasapaino

Rafael Benitez on muutellut hyökkäyskolmikkoa usein. Manageri ei ilmeisesti pidä Hazardin, Juan Matan ja Oscarin peluuttamista samaan aikaan järkevänä, koska pelaajat ovat melko samantyyppisiä. Siksi Benitez voi valita Mosesin kärkikolmikkoon. Se voi kaksinkertaistaa Bainesin painetta, jos Moses pelaa enimmäkseen oikealla, kuten Villaakin vastaan. Carrow Roadilla hän vaikutti enimmäkseen vasemmalla.

Moses pelaa leveämmällä kuin Mata tai Oscar, jotka tulevat keskelle ja ruuhkauttavat Chelsean pelaamista. Moses tarjoaa vaihtoehtoja laidalle. Viime viikonlopun 8-0-murskajaisissa Aston Villaa vastaan kolmikko Moses-Mata-Hazard toimi tehokkaasti. Kartta keskimääräisestä sijoittumisesta Villa-ottelussa kertoo Mosesin (13) laitapelaamisesta.

Azpilicueta teki myös paljon takakiertoja, kuten oikealta laidalta (28) voi huomata. Se vain korostaa aiemmin esille nostettua ratkaisun paikkaa laidalla.

Chelsean puolstuksessa on myös kysymysmerkkejä. David Luiz on pelannut hyvin siirryttyään topparin paikalta keskikentälle. Frank Lampard on myös pelannut hyvin saadessaan vastuuta. Mikel aloitti Norwichia vastaan Luizin vieressä, mutta hänen hidas pelinrakentelunsa ei sovi Benitezin suosimaan suoraviivaisempaan pelityyliin. Mikel saattaakin jäädä sunnuntaina penkille.

Todennäköisin keskikentän pohjakaksikko on Luiz ja Ramires. Luiz jakaa palloa paremmin kuin Ramires, joka hoitaa puolustus- ja juoksutehtäviä. Tämä dynamiikka voisi toimia hyvin ja vartioida Pienaarin juoksuja. Valitettavasti Luizin ja Fellainin kiinnostava kohtaaminen jää näkemättä jälkimmäisen pelikiellon takia.

Kaksi heikkovireistä hyökkääjää

Fernando Torres ja Jelavic eivät ole tällä kaudella olleet kummoisessa iskussa. Tammikuussa Evertoniin tullut Jelavic ampui keväällä tukuttain maaleja, mutta tällä kaudella samaa virettä ei ole löytynyt. Kuusi osumaa viiteen viime otteluun niitannut Torres on parantanut, mutta Norwich-ottelu oli notkahdus. Torres on epätasainen.

Tasainen ottelu saattaa hyvinkin ratketa jommankumman onnistumiseen. Fellainin puuttuminen syö Evertonin tehoja. Suoraviivainen Everton toimittaa pallon nopeasti ylös. Fellainin pelikielto voi kuitenkin hyödyttää Jelavicia, sillä pelityyli todennäköisesti muuttuu. Everton panostanee enemmän pelinrakenteluun ja pitää pallon maassa.

Yhteenveto

Kolmos- ja nelossijojen kohtalo on niin auki, että tämä on valtavan tärkeä ottelu, vaikka kausi onkin vasta joulukuussa. Everton voitti kotonaan Tottenhamin ja Arsenal jäi Goodison Parkilla tasapeliin, joten Chelsea-voitto herättäisi Mestareiden liiga -haaveet toden teolla. Chelsean on vain pakko parantaa viime kauden kuudennesta sijasta. Benitezin alaisuudessa on tultava voittoja, jotta kehitys saadaan näkyviin.

Näin tärkeässä ottelussa nähdään, onko Chelsea oikeasti kehittynyt ja onko Everton oikeasti potentiaalinen Mestareiden liiga -ryhmä. Chelsean oikean laidan ja keskikentän kamppailut tulevat näyttämään suuntaa ottelulle. Voitto rohkaisisi Chelseaa toden teolla, etenkin nyt kun Manchester Cityn kompastelun takia kakkossija on oikeasti otettavissa.

Amit Singh