Everton-Liverpool: taktinen ennakko


Harva ottelu Iso-Britanniassa herättää vastaavaa kiinnostusta kuin Merseysiden derby. Viime vuosina kuilu Liverpoolin punaisen ja sinisen puoliskon välillä on kutistunut. Viime kaudella Everton sijoittui Liverpoolin yläpuolelle, ja tällä kaudella molemmat naapurukset saattavat pelata paikoista neljän joukossa.

Loistovireinen Liverpool on toisena. Eroa kuudentena majailevaan Evertoniin on kaksi pistettä. Liverpool on vieraissakin suosikki kertoimella 2,45. Everton on altavastaaja kertoimella 2,90, tasapelikerroin on 3,35.

Todennäköiset avauskokoonpanot

Liverpoolin joukkue lienee samankaltainen kuin 4-0-voitossa Fulhamista. Jose Enrique saattaa tosin tulla vasemmaksi laitapakiksi. Luis Suarez ja Daniel Sturridge aloittavat kärjessä, kunhan Sturridge todetaan pelikuntoiseksi. Philippe Coutinho tukee kaksikkoa vasemmalla.

Evertonin rinki on kapea, joten suuria muutoksia ei edes voida tehdä. Joukkueen kauden parhaimmistoon kuulunut Ross Barkley oli viime ottelusta sivussa, mutta palannee nyt Romelu Lukakun taakse.

Maalijuhlat? 

Everton ei ole tehnyt maalia kahteen otteluun, mutta Roberto Martinezin alaisuudessa joukkue on tehnyt entistä enemmän osumia. Myös Chelsea-laina Romelu Lukaku auttaa asiaa.

Myös Liverpoolin 3-5-2-muodostelma antaa odottaa maaleja. Joukkue on pelannut kuusi ottelua tällä muodostelmalla ja pitänyt nollan vain Fulhamia vastaan. Omiin on mennyt kahdeksan palloa. Samaan aikaan Liverpool on kuitenkin latonut 16 osumaa vastustajan verkkoon. Vain Arsenal on pitänyt Liverpoolin nollilla näissä otteluissa.

Tässä ottelussa nähdään varmasti maaleja. Kärjen Sturridge ja Suarez ovat Liverpoolin suurin uhka. Kaksikko on tehnyt joukkueen kauden 21 maalista 16. Duolle ei ole ajoittain löytynyt pysäyttäjää. Ikääntyvä, vaikkakin edelleen vakuuttava Sylvain Distin ja Englannin maajoukkuepuolustaja Phil Jagielka tulevat olemaan vaikeuksissa.

Evertonin ykkösuhka on Lukaku. Hän on tehnyt 36 prosenttia Evertonin tämän kauden Valioliiga-maaleista. Vain neljä pelaajaa (mm. Suarez ja Sturridge) ovat tehneet isomman osuuden oman joukkueensa maaleista.

Lukaku on vahva hyökkääjä, joka voi sekoittaa minkä tahansa puolustuksen, etenkin kun Ross Barkley tukee juoksuillaan ja tarjoilullaan. Kun vastassa on kolmen miehen puolustuslinja, Lukaku pääsee haastamaan Liverpoolin keskimmäistä topparia.

Bainesista Evertonin ratkaisija?

Leighton Bainesin luovuus ei ole kukkinut viime aikoina. Everton-puolustajan tärkeys joukkueelleen on pienentynyt, sillä mies on tällä kaudella luonut vain 1,27 maalintekopaikkaa per ottelu. Viime kaudella vastaava lukema oli kolme. Everton hyökkää tätä nykyä yhtä paljon oikealta kuin vasemmaltakin. Sen osoittaa grafiikka, joka kertoo, mistä Toffees luo maalintekopaikkansa.

Itse asiassa Everton luo oikealta enemmän paikkoja kuin vasemmalta. Siinä on iso muutos viime kauteen, jolloin Everton pelasi paljon vasemman pakkinsa kautta.

Liverpoolia vastaan Bainesilla on silti iso ruutu. Liverpool pelaa 3-5-2-ryhmityksellä, joten Evertonin kyky hyödyntää leveyttä voi olla erittäin tärkeä asia. Vain Glen Johnson varjostaa Bainesin juoksuja vasemmalla. Vaikka Liverpool pelaisi 4-4-2-muodostelmalla, kuten Fulhamia vastaan, Baines voisi silti saada saman ilon. Liverpoolin oikealla laidalla pelaisi nimittäin todennäköisesti Jordan Henderson, joka leikkaa paljon sisään.

Leveydestä voi tulla ottelun avainasia. Jos Baines saa tilaa ja pääsee haastamaan Johnsonia, luvassa voi olla kahden liigaeliittiin kuuluvan laitapakin kohtaaminen. Erityisesti 3-5-2-muodostelma voi avata laidalle todellisen ratkaisun paikan, kun Baines voi nousta rohkeasti ja haastaa Johnsonia yhdessä Steven Pienaarin kanssa.

Yhteenveto

Ottelusta voi tulla yksi hienoimmista Merseysiden derbyistä vuosiin. Joukkueilla on eroa vain kaksi pistettä, mikä voi tuoda uuden piristysruiskeen otteluun. Everton aloitti kauden hienosti, mutta vire on ollut hienoisessa laskussa kahdessa viime ottelussa. Liverpool haluaa epätoivon vimmalla hyvän tuloksen, sillä punaisessa leirissä hiertää jääminen Toffeesin taakse viime kaudella.

Lyö vetoa ottelusta täällä!