Liverpool-Chelsea: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Chelsean kokoonpanoa on vaikea ennakoida. Manageri Jose Mourinho nimittäin sanoi tiistaisen Atletico Madrid -ottelun jälkeen, että hän aikoo pyytää seuran omistaja Roman Abramovitshilta lupaa peluuttaa heikennettyä joukkuetta. Se on jopa Mourinhon mittapuulla häkellyttävää ylpeyden puutetta. Teko halventaisi yhtä englantilaisen liigakauden kohokohtaa. Ilmeisesti Mourinho haluaa nostaa esille salaliiton, jonka on kuvitellut ympärilleen.

Frank Lampard ja John Obi Mikel ovat joka tapauksessa pelikiellossa toisessa Atletico-osaottelussa ja Nemanja Matic sekä Mohamed Salah ovat edustuskelvottomia Chelsean paidassa Mestarien liigassa, joten nelikko nähtäneen sunnuntaina. Petr Cech ja John Terry ovat sivussa. Eden Hazard lienee riittävässä kunnossa pelatakseen, mutta Samuel Eto'on pelaaminen on erittäin epävarmaa.

Liverpoolilta puuttuu Jordan Henderson, joka sovittaa Manchester City -ottelun punaisesta kortista saamaansa kolmen ottelun pelikieltoa. Takareiden venähdyksestä kärsinyt Daniel Sturridge palaa todennäköisesti mukaan.

LIVERPOOLIN ALKU

Liverpool on tehnyt 10 maalia otteluiden ensimmäisen viiden minuutin aikana. Se on myös osunut 15 kertaa ensimmäisen vartin aikana, ja ensimmäisellä puoliajalla Pool on maalannut 25 peräkkäisessä ottelussa. Avausmaalin Liverpool on tehnyt tällä kaudella 27 liigaottelussa, ja näistä kamppailuista 23 on päättynyt voittoisasti.

Liverpool pyrkii iskemään heti alussa, kasvattamaan johtoaseman ja sen jälkeen hyödyntämään Luis Suarezin, Raheem Sterlingin ja Daniel Sturridgen nopeutta sekä Steven Gerradin syöttötaitoa nopeissa vastahyökkäyksissä. Todennäköisesti Chelsea makaa ensimmäiset 20-25 minuuttia syvällä ja yrittää iskeä vastaan. Tässä Chelsea hyödyntää Willianin, Hazardin, Salahin, Andre Schürrlen ja Oscarin nopeutta riippuen siitä, ketkä viisikosta ovat kentällä. Ottelun alku tulee kuitenkin olemaan Chelsealle selviytymistaistelua.

CHELSEAN TILASTO KÄRKIJOUKKUEITA VASTAAN

Mourinho on mestari vastustajan pelin tukahduttamisessa. Chelsea on pelannut tällä kaudella 13 ottelua sarjan kärkiseitsikon joukkueita vastaan. Bluesin saldo näistä otteluista on yhdeksän voittoa, kolme tasapeliä ja vain yksi tappio (vieraissa Evertonille). Chelsea on kohdannut vaikeutensa sarjassa alempana olevia joukkueita vastaan. Sillä on vaikeuksia murtaa sellaisia joukkueita, jotka pyrkivät vain saamaan miehiä pallon alle.

Liverpool on luonnostaan hyökkäävä joukkue, joka pyrkii voittamaan pallon itselleen ja hyökkäämään vauhdilla. Chelsean haaste tänään on kuitenkin se, ettei Liverpoolin tarvitse voittaa. Tasapelikin pitäisi Poolin turvallisesti sarjakärjessä, joten alkurynnistyksen jälkeen Liverpoolilla ei ole mitään syytä ottaa riskejä.

ERIKOISTILANTEET

Hyökkääjäkolmikko on vienyt enimmät otsikot tällä kaudella, mutta Liverpool on ollut erittäin vaarallinen myös erikoistilanteissa. Martin Skrtel on tehnyt jo seitsemän maalia, yhden niistä Chelsean verkkoon Stamford Bridgellä. Liverpool on iskenyt tällä kaudella 23 erikoistilannemaalia. Se vastaa 24 prosenttia kaikista joukkueen liigamaaleista.

Chelsea taas on haavoittuvainen erikoistilanteissa. Rangaistuspotkut poislukien Chelsea on päästänyt 31 prosenttia maaleistaan erikoistilanteista. Toki Bluesin puolustuspeli on parantunut vuodenvaihteen jälkeen, mutta vielä viime lauantainakin Sunderland oli alati uhka kulmapotkuissa. Black Catsin avausmaali tuli melko yksinkertaisella kuviolla, jossa Sunderland loi ruuhkan takatolpalle ja pallo pelattiin rangaistusalueen rajalle Marcos Alonsolle.

LIVERPOOLIN RYHMITYS

Yksi Liverpoolin vahvuuksista on joustavuus. Sterling pystyy pelaamaan joko keskellä tai kummallakin laidalla, ja kaksi muuta hyökkääjää pystyvät sopeutumaan tähän. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Stamford Bridgellä Sturridge oli sivussa. Silloin Liverpool pelasi 4-3-3-ryhmityksessä. Toisella laidalla pelasi Sterling, toisella Philippe Coutinho.

Tällä kertaa Sterling pelaa todennäköisesti keskellä joko kärjen takana (jos Sturridge pelaa) tai Norwich-ottelun tavoin toisena hyökkääjän. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa Coutinho pelasi kärjen takana keskikentän timantin ylimpänä osana.

Liverpoolin joukkuedynamiikka muuttuu ryhmityksen mukana. Se luo ongelman, johon brittifutiksessa harvoin törmää. Chelsean kahden puolustavan keskikenttäpelaajan pitäisi puolustaa keskustaa samalla, kun puolustajien pitäisi estää Liverpoolin hyökkääjiä pääsemästä puolustuslinjan väleihin. Terryn poissaolon myötä Chelsean haaste tällä osa-alueella kasvaa entisestään. Se joutuu peluuttamaan poikkeuksellista toppariparia, kun Gary Cahill saa vierelleen joko Branislav Ivanovicin tai David Luizin.

VEDONLYÖNTI

Liverpoolin voiton kerroin on 1,75. Joukkueen salama-alut huomioiden parempi veto on kuitenkin isäntien taukojohto kertoimella 2,25.

Liverpoolin johtoasema sekä tauolla että ottelun päätteeksi antaa kertoimen 2,55. Kerroin sille, että Liverpool johtaa tauolla, mutta Chelsea yltää tasapeliin, on kuitenkin todella houkutteleva 14,00. Liverpool on jäänyt ilman voittoa vain neljästi tehtyään avausmaalin, mutta tämä on ollut lähellä tapahtua kolme kertaa lähiviikkoina Sunderlandia, Manchester Cityä ja Norwichia vastaan.

Lisäksi Skrtelin maalikerroin 10,00 houkuttelee.