Liverpool-Chelsea: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Liverpool-manageri Brendan Rodgers teki tiistain Real Madrid -ottelussa kohua herättäneen päätöksen päätöksen ja lepuutti useita avainpelaajiaan. Näin ollen hänellä on käytettävissään lähes täysi ja kokonaan terve joukkue. Jopa Daniel Sturridge saattaa olla mukana. Hän tosin ei välttämättä pystyisi pelaamaan koko 90-minuuttista, vaikka olisi täydessä pelikunnossa. Suuri kysymys on se, oliko Rodgersin tarkoitus tiistaina lepuuttaa pelaajia Chelsea-ottelua varten, vai oliko se Rodgersin tapa muistuttaa pelaajia siitä, että joukkue on alisuorittanut ja että kukaan ei ole korvaamaton.

Chelsean ainoa merkittävä poissaolija on Loic RemyDiego Costan takareisivaivat ovat jälleen palanneet osaksi Bluesin normaalia viikkorytmiä, mutta Costan terveys vaikuttaa vain vaihtopenkin kokoonpanoon.

VIIME KAUDELLA

Viime kaudella Liverpoolin mestaruusjahti päättyi juuri tähän otteluun. Tasapelikin olisi pitänyt punaiset sarjakärjessä. Liverpool päätti kuitenkin hyökätä ja lankesi Chelsean ajanpeluulla rakentamaan ansaan. Steven Gerrardin kuuluisa liukastuminen päästi Demba Ban maalintekoon, ja Willian iski loppuhetkillä toisen maalin vastaiskusta.

Sturridge ei tuolloin ollut avauksessa. Rodgers käytti 4-3-2-1-ryhmitystä, jossa Raheem Sterling ja Philippe Coutinho pelasivat Luis Suarezin takana. Kolmen miehen keskikentän muodostivat Gerrard, Joe Allen ja Lucas Leiva (Jordan Henderson oli pelikiellossa). Rodgers saattaa nytkin tehdä jotain samankaltaista, sillä kolmen miehen keskikenttä pystyy suojaamaan puolustuslinjaa.

ERIKOISTILANTEET

Liverpoolin erikoistilannepuolustaminen on ollut tällä kaudella surkeaa. Niin Aston Villa, West Ham, Middlesbrough, FC Basel kuin Queens Park Rangerskin ovat hyödyntäneet tämän. Chelsealla on niin kookas joukkue, ettei erikoistilannemaali yllättäisi tänäänkään. Keskiviikkona Chelsea nousi Mestarien liigassa Mariborin vieraana tasapeliin, kun Nemanja Matic jatkoi John Terryn puskun verkkoon kulmapotkun päätteeksi.

Valioliigassakin Chelsea on tehnyt tällä kaudella kolme kulmapotkumaalia. Terry, Costa, Gary Cahill ja Branislav Ivanovic ovat kaikki vaarallisia erikoistilanneuhkia.

CHELSEAN TAKTIIKKA

Viime kaudella Chelsea antoi Liverpoolille tilaa ja käytännössä odotti virhettä. Tällä kertaa lontoolaiset saattavat pelata aktiivisemmin. Chelsealla ei toki ole mitään tarvetta lähteä ajamaan asiaansa, sillä se on sarjakärjessä ja tasapelikin olisi kohtalainen tulos. Joukkueen peli on kuitenkin ollut tällä kaudella aloitteellisempaa kuin viime sesongilla. Blues-leirissä myös aistitaan varmasti, että viidestä viime ottelustaan vain yhden voittanut Liverpool on täysin kaadettavissa. Edes Liverpoolin vastahyökkäyksiä ei tarvitse enää odottaa kauhulla, sillä isännillä saattaa olla käytettävissään vain yksi oikeasti nopea pelaaja.

Chelsea tulee todennäköisesti valumaan hieman alemmas kuin normaalisti tällä kaudella. Oscar ja Cesc Fabregas ovat kuitenkin niin kovassa iskussa, että Chelsea tuskin jää vain odottelemaan virheitä. Toisaalta nihkeät esitykset kahdessa viime ottelussa saattavat johtaa siihen, että länsilontoolaiset palaavat perusasioiden äärelle.

CESC FABREGAS

Manchester United -ottelussa Marouane Fellaini osoitti, että Fabregasin pitäminen kurissa voi hyydyttää koko Chelsean. On hyvin mahdollista, että muut joukkueet panivat tapahtuneen merkille ja antavat jatkossa painetta Fabregasille. On kuitenkin eri asia, onko Liverpoolilla ketään, joka siiheen pystyy. Poolin paras mahdollisuus taitaa olla Fabregasin pakottaminen puolustustehtäviin, jolloin tämä joutuisi tukemaan Maticia Coutinhon ja Sterlingin puolustamisessa.

Puolustaminen on ollut tällä kaudella Chelsean ainoa huolenaihe. Se on pitänyt nollan vain kolmesti 10 liigaottelussaan. Liverpoolilla voi olla rahkeita maalintekoon. Kyse on siis lopulta siitä, riittääkö Liverpoolin oma kurinalaisuus Chelsean nollaamiseen.

LEVEYS

Liverpoolilla on tapana pelata melko kapealla. Leveyttä peliin tuovat lähinnä laitapakit, joista jokainen on parempi hyökkäys- kuin puolustussuuntaan. Tämä vaikuttaa kahdella tavalla Chelsean laitapelaajiin (todennäköisesti Willian ja Eden Hazard): heidän on osallistuttava puolustamiseen, mutta heillä on myös tarjolla tilaa hyökkäyssuuntaan. Voikin olla, että Chelsean laitapelaajien nousut ovat tässä ottelussa suuremmassa asemassa kuin Fabregasin luovuus.

YHTEENVETO

Liverpoolin kerroin on houkutteleva 3,55, mutta sen puolustuspelissä on liikaa aukkoja. Chelsean kerroin 2,10 taas tuntuu hieman pieneltä. Blues on kuitenkin iskenyt tällä kaudella monta maalia jo ottelun alussa, joten peli-ideaksi nousee Chelsean taukojohto ja voitto (3,30).

Liverpoolin erikoistilannepuolustamisen vaikeudet huomioiden John Terryn ja/tai Gary Cahillin maalikertoimet (kummallakin 12,00) kannattaa huomioida. Liverpool on altis myös vastaiskuille, joten Willian ottelun viimeisen maalin tekijänä (13,00) on myös kokeilun arvoinen idea.

Lyö vetoa ottelusta täällä!