Manchester City-Chelsea: taktinen ennakko


Tämän maanantain Valioliiga-ottelu on katsomisen arvoinen.

Kaikki kotiottelunsa voittanut Manchester City isännöi Chelseaa, joka sekin on iskuetäisyydellä Valioliigan kärjestä. City on jo ottanut selkeät voitot Manchester Unitedista (4-1), Tottenhamista (6-0) ja Arsenalista (6-3), joten se voi lähteä Chelsea-otteluunkin luottavaisena. Blues kuitenkin vei kauden ensimmäisen kohtaamisen lokakuussa.

Chelsea on ollut hyvässä iskussa, vaikka viime viikolla se jäikin tasapeliin West Hamin isäntänä. Sen pistemenetyksen myötä sillä ei ole varaa tappioon Cityä vastaan.

Mahdolliset avauskokoonpanot

 

Manchester Cityn riveistä puuttuu Sergio Agüero, joka loukkasi takareitensä Tottenhamia vastaan. Alvaro Negredo nousee Edin Dzekon kärkipariksi. Muuten kokoonpano on varsin samanlainen kuin Spursia vastaan.

 

Chelsea tiedostaa Cityn tulivoiman ja lähtee otteluun reaktiivisella 4-5-1-muodostelmalla. Tavallisen kahden keskikentän keskustan pelaajan sijaan Chelsea tukkii keskustan kolmella pelaajalla. Oscar putoaa penkille ja tekee siten tilaa Nemanja Maticille, Ramiresille ja Frank Lampardille.

Cityn tulikuuma hyökkäys

Chelsean suurin huolenaihe on Manchester Cityn loistava hyökkäys.

City on tehnyt 23 liigaottelussaan 68 maalia eli 2,95 osumaa per ottelu. Lukema on naurettava. Toiseksi eniten maaleja tehnyt Liverpool on tehnyt 11 maalia vähemmän kuin City.

Valioliigan kymmenestä parhaasta maalintekijästä kolme on Cityn pelaajia. Sergio Agüero, Alvaro Negredo ja Yaya Toure ovat tehneet yhteensä 36 osumaa.

Chelsealla on runsaasti hyökkäysvaihtoehtoja, vaikka Agüero onkin sivussa. Argentiinalaisen poissaolo pystytään paikkaamaan.

Dzeko maalasi Tottenhamia vastaan  ja Stevan Jovetic teki ensimmäisen Valioliiga-maalinsa Cityn paidassa. Avauksessa hyökkääjinä nähtäneen Negredo ja Dzeko, jotka ovat ampuneet yhteensä 16 Valioliiga-osumaa. David Silvan luovia ratkaisuja ja Touren juoksuja kannattaa myös pitää silmällä.

Toure teki Spursia vastaan kauden 12:nnen maalinsa. Silva oli ihailtavan luovalla pelipäällä. Hän syötti Agüeron avausmaalin ja oli Cityn kaiken hyökkäyspelin sydän. Silva antoi 93 prosenttia syötöistään omille:

 

Silvan omilleen antamat 66 syöttöä rytmittivät Cityn hyökkäyspeliä. Kuten grafiikka kertoo, hän jakoi palloa joka puolelle ja toi joukkuekavereitaan mukaan peliin.

Cityn ryhmitys on teoriassa 4-4-2, mutta Spurs-ottelun tavoin Silva hakeutuu usein keskelle, mistä käsin hän voi luoda paikkoja ja tulla mukaan peliin. Chelseaakin vastaan Silva hakeutuu irti laidoilta luomaan tekopaikkoja. Tällä kaudella Silva on luonut joukkueelleen jo 52 maalintekopaikkaa.

Kaiken kaikkiaan on lähes varmaa, että City tekee maaleja Chelseaa vastaan. Yksikään joukkue ei ole nollannut Citizensiä Etihad Stadiumilla tällä kaudella. Muutenkin City on jäänyt maaleitta vain kahdesti, vieraissa Stokea ja Sunderlandia vastaan.

Chelsean vastahyökkäykset

Cityn hyökkäyspelin vaarallisuus on kaikkien tiedossa. Chelsean lähestymistapa otteluun on pragmaattinen ja vastahyökkäyksiin panostava.

Jose Mourinho lähtee usein reaktiivisesti suuriin otteluihin etenkin vieraskentällä. Jo tällä kaudella Mourinhon Chelsea on pitänyt maalinsa puhtaana Arsenalin ja Manchester Unitedin vieraana.

Pallottomana Chelsean ryhmitys on 4-5-1. Joukkue käyttää kolmea keskikenttäpelaajaa normaalin kahden sijaan.

Ajatuksena on pitää keskikenttä kompaktina Ramiresin, Maticin ja Lampardin voimin. Vastahyökkäykset pyritään käynnistämään laidoilta Eden Hazardin ja Willianin kautta.

Molemmat laiturit ovat nopeita, palloa tehokkaasti liikuttavia pelaajia. Hazard on tällä kaudella tehnyt 81 onnistunutta kuljetusta, enemmän kuin kukaan muu Valioliigassa.

Kaksikon nopeus vastahyökkäyksissä on elintärkeää Chelsealle. Blues viettänee nimittäin paljon aikaa syvällä omalla kenttäpuoliskollaan ilman palloa. Sekä Hazardin että Willianin on tehtävä paljon töitä kumpaankin suuntaan. City pyrkii nimittäin nostamaan laitapakkinsa ylös tukemaan hyökkäyksiä ja tuomaan peliin leveyttä.

Juuri Willian ja Hazard ovat Chelsean avainmiehet ottelussa. Jos Chelsea saavuttaa Etihadilla menestystä, se johtuu tämän kaksikon kyvystä avata nopeita vastahyökkäyksiä. Jos länsilontoolaiset eivät saa niitä käyntiin, illasta tulee pitkä.

Ramires, Matic ja Lampard tavoittelevat Hazardia tai Williania aina, kun Chelsealle aukeaa tilaisuus hyökätä.

Yhteenveto

Chelsean on lähdettävä otteluun todella puolustavalla ryhmityksellä, tai Valioliiga-historian paras hyökkäys rankaisee kovalla kädellä.

West Ham -tasapelin myötä Chelsean on vältettävä tappio ottelussa, joka voi ratkaista mestaruuden, vaikka kautta onkin vielä paljon jäljellä.

Jos Man City voittaa Chelsean, sitä on todella vaikea saada enää kiinni.

Lyö vetoa ottelusta täällä!