Manchester City-Chelsea: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Manchester Cityn Yaya Toure joutui nivusvamman takia vaihtoon kesken maanantain West Bromwich -ottelun. Näillä näkymin norsunluurannikkolainen on kuitenkin pelikunnossa.

Chelsean riveistä puuttuu pelikieltoaan sovittava maalivahti Thibaut Courtois, joten Swansea-ottelussa kaksi erinomaista torjuntaa esittänyt Asmir Begovic aloittaa maalilla. Jose Mourinho myönsi, että hän ei tiedä, mitä Diego Costan takareisille kuuluu. Ilmeisesti Costan pelaamisen Community Shield -ottelussa estänyt vaiva ei kuitenkaan ole ottanut takapakkia.

VIRE

City oli Valioliigan neljästä realistisesta mestarikandidaatista vakuuttavin avauskierroksella. Toure ja David Silva olivat loistavassa iskussa, kun Citizens voitti West Bromin vieraissa 3-0.

Chelsea puolestaan jatkoi siitä, mihin Community Shieldissä jäi, ja pelasi löysästi. Swansea oli juonikkaampi ja terävämpi. Toisaalta voi olla Chelsealta järkevämpää ajoittaa kuntopiikki myöhemmäksi kuin kärsiä viime kauden tapaan väsymyksestä ratkaisuhetkillä. Vaarana tosin on, että joukkue jää niin pahasti takamatkalle, ettei kuntopiikin ajoituksella lopulta ole väliä.

Jos Chelsea häviää sunnuntaina, sen ero Cityyn kasvaa jo viiteen pisteeseen. Ero ei missään tapauksessa olisi tavoittamaton, mutta se ei myöskään olisi missään tapauksessa merkityksetön.

Viime kaudella molemmat keskinäiset kohtaamiset päättyivät 1-1. Syyskuussa Etihadilla Chelsea hallitsi tapahtumia, mutta Frank Lampard iski tasoituksen ex-seuransa verkkoon loppuhetkillä. Tammikuun kohtaaminen Stamford Bridgellä oli yllättävän vaisu ja hidastempoinen, sillä kumpikin joukkue näytti tyytyväiseltä tasapeliin.

CITYN KESKIKENTTÄ

Kummankin joukkueen pelijärjestelmä lienee 4-2-3-1. On mielenkiintoista nähdä, millaisia pelaajavalintoja managerit tekevät.

Sergio Agüero korvannee Wilfried Bonyn, mutta muuten olisi yllättävää, jos Manuel Pellegrini tekisi muutoksia Hawthornsilla hyvin pelanneeseen kokoonpanoon, jos Toure on pelikunnossa. Toure ja Fernandinho pelannevat siis keskikentän pohjalla ja David Silva kymppipaikalla.

Toure oli West Bromia vastaan erinomainen. Esitys sai unohtamaan väitteet siitä, että tähden viime kausi olisi ollut pettymys. Toure joutuu kuitenkin todelliseen testiin vasta, kun hän kohtaa joukkueen, joka pakottaa miehen puolustamaan toden teolla. Riittävätkö 32-vuotiaan jalat sekä Fernandinhon tukemiseen että hyökkäysuhan luomiseen? Silvakaan ei varmasti saa Chelseaa vastaan niin paljon tilaa kuin West Brom -ottelun avausjaksolla.

CHELSEAN KESKIKENTTÄ

Chelsea-manageri Mourinhon on päätettävä, kuinka aktiivisesti hän haluaa joukkueensa pelaavan. Hänen valintansa keskikentän kolmioon kertovat siitä paljon.

Swanseaa vastaan Mourinho peluutti keskikentän pohjalla Cesc Fabregasia ja Nemanja Maticia sekä kymppipaikalla Oscaria. Tämä kolmikko on kenties kaikkein aggressiivisin Chelsean vaihtoehdoista.

Cityä vastaan Mourinho saattaa kuitenkin peluuttaa Maticin vierellä Ramiresia tai jopa Kurt Zoumaa. Näin Oscar siirtyisi laidalle ja Fabregas kärjen taakse. Chelsea aloitti Community Shieldin juuri tällä keskikenttäkolmikolla.

IVANOVIC VS STERLING

Branisav Ivanovicn kauden avaus oli hankala, sillä Swansean Jefferson Monteron nopeus oli hänelle liikaa. Toisen huippunopean laiturin kohtaaminen tuskin oli Chelsea-pakin toivelistalla kovin korkealla, mutta jos City aloittaa samalla ryhmällä kuin maanantaina, Ivanovic saa vastaansa Raheem Sterlingin.

Sterlingin City-debyytti West Bromia vastaan oli kohtalainen. Aiempaa hitaammin kääntyvän 31-vuotiaan Ivanovicin kohtaaminen on hyvä haaste Sterlingille. Toisaalta Ivanovic pelannee Cityä vastaan syvemmällä kuin Swansea-ottelussa, jolloin hänen taakseen jää vähemmän tilaa.

YHTEENVETO

Mitä voimme päätellä Mourinhon käytöksestä? Portugalilainen on ollut viime aikoina varsin ärtynyt jopa omalla mittapuullaan ja haastanut riitaa oman lääkintähenkilökuntansakin kanssa. Heijastuuko toiminnassa Mourinhon näkemys tämän hetken Chelseasta? Tarttuuko luotsin negatiivisuus joukkueeseen, kuten kauden 2006-07 loppupuolella?

Todennäköisesti Mourinho pyrkii hyydyttämään pelin heti kättelyssä, ja siinä mies onkin spesialisti. Cityn voittokerroin 2,10 on silti houkutteleva. Vaihtoehdoksi nousee lähinnä tasapeli. Aasialainen tasoitusveto Chelsea +0,5 antaa vaisun kertoimen 1,76, joten parempi ratkaisu lienee Chelsea +0,25 kertoimella 2,06.

Tasapelin saadakseen Chelsean olisi kuitenkin löydettävä viime kauden otteensa. Chelsea on näyttänyt viime aikoina niin vaisulta, Mourinho niin kiukkuiselta ja City niin vakuuttavalta, että paras vaihtoehto lienee lyödä rahat tiskiin kotivoiton puolesta.