Manchester United-Chelsea: taktinen ennakko


Chelsean visiitti Manchesteriin on ehdottomasti kauden toistaiseksi mielenkiintoisin ottelu. Puolueettomat katsojat seuraavat mielellään sitä, miten David Moyes selviää ensimmäisestä suurottelustaan. Viime viikonloppuna Manchester United kukisti Swansean vakuuttavasti 4-1. Myös Chelseaan palanneelle Jose Mourinholle ottelu on ensimmäinen kunnon testi. Man United on lievä suosikki kertoimella 2,35, Chelsean kerroin on 3,15.

Todennäköiset avauskokoonpanot

Chelsea ei ole vielä peluuttanut Romelu Lukakua avauksessa, vaikka belgialainen oli harjoituskaudella vakuuttava. Aiemmissa otteluissa Demba Ba ja Fernando Torres jäivät maaleitta, joten Lukaku on varmasti kärjessä Old Traffordilla. David Luiz on loukkaantumisen takia sivussa, joten toppareina jatkavat Gary Cahill ja John Terry.

Swansea-ottelun onnistumisen myötä on todennäköistä, että Man United peluuttaa melko samanlaista kokoonpanoa. Ainoa kysymysmerkki liittyy siihen, pelaako Wayne Rooney häntä havittelevaa seuraa vastaan.

Robin van Persien rooli

Robin van Persie jatkoi siitä mihin viime kaudella jäi ja ampui kaksi osumaa Swanseaa vastaan. Hollantilainen on Man Unitedin suurin uhka. Hän pelaa yksinäisenä kärkenä, jonka takana operoi kolme tukevaa pelaajaa. Viime kaudella van Persie oli ratkaisevassa roolissa, kun United vei mestaruuden ennen Manchester Cityä.

Huolenaiheena on vain se, että United saattaa olla liikaa van Persien varassa. Jos Danny Welbeck jatkaa Swansea-ottelun kaltaisia esityksiä, ongelma voidaan kuitenkin välttää. Viime kaudella Unitedin laiturit eivät juuri osallistuneet tehoiluun. Ashley Youngin ja Antonio Valencian yhteenlaskettujen liigamaalien määrä oli pyöreä nolla. Javier Hernandez on kuitenkin aina hyvä vaihtoehto. Hän on ollut Chelseaa vastaan niin tehokas, että kunnossa ollessaan hänet nähdään varmasti kentällä.

Chelsean suurin huoli on van Persien liike boksin sisällä ja sen lähettyvillä. John Terry lukee peliä loistavasti, mutta Gary Cahillin sijoittuminen on kysymysmerkki. Juuri Cahill oli poissa työpaikaltaan, kun Hernandez teki avausmaalin viime kauden FA Cup -kohtaamisessa, joka päättyi lopulta 2-2.

Chelsean tasapaino hyökkäys- ja puolustuspelin välillä

Chelsean pelin tärkein asia on saada hyökkäys- ja puolustuspeli pysymään tasapainossa. Bluesilla ei ole luontaista puolustavaa keskikenttäpelaajaa; Frank Lampard ja Ramires ovat parempia box-to-box-pelaajina. Kumpikin heistä nousi rohkeasti viime viikonloppuna Hullia vastaan. Pelasi pohjalla maanantaina kuka tahansa, hänen on vetäydyttävä ja puolustettava pitkien jaksojen ajan. Nousujen määrästä täytyy tinkiä, etenkin kun kyseessä on Manchester Unitedin kotiottelu.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka rohkeasti hyökkäysvastuuta Jose Mourinho antaa hyökkääjän takana luutivalle kolmelle pelaajalle. Viime kauden 4-2-3-1-ryhmityksessä kolmikko sai vapaat kädet. Se jätti usein vastustajalle iskun paikkoja laidoille. United hyödynsi tätä, kun se haki 3-2-vierasvoiton Stamford Bridgeltä viime sesongilla.

Toistaiseksi laitureiden puolustusvastuu on Mourinhon alaisuudessa ollut aiempaa suurempi. Tämä lienee pysyvä muutos, joten Eden Hazard tulee tekemään vasemmalla töitä kumpaankin suuntaan eikä leikkaa vahvasti sisään. Myös toisen laidan Juan Matan on tehtävä paljon töitä ja seurattava vastustajaa puolustuspäähän. Matan pelityylille tämä ei oikein sovi.

Hazardin lämpökartta Aston Villa -ottelusta kertoo, että belgialainen osallistui puolustamiseen omalla kenttäpuoliskolla:

Hazard liikkui hyökätessä odotetusti joka puolella kenttää, mutta kuten kuva kertoo, hän osallistui myös puolustamiseen laidallaan (hän aloitti vasemmalla). Jotta Chelsea voisi menestyä Old Traffordilla, pelin tasapainon on oltava kunnossa ja laitureiden on tuettava puolustuspeliä. Muuten United venyttää etäisyydet liian pitkiksi.

Yhteenveto

Kummankin joukkueen tavoitteena on mestaruus, ja jo näinkin aikaisessa vaiheessa sekä asiantuntijat että fanit tulevat vetämään johtopäätöksiä lopputuloksesta. Luvassa on hyökkäävän jalkapallon näytös ja peleihin sopiikin yli 2,5 maalia (1,78).

Lyö vetoa ottelusta täällä!