Manchester United-Liverpool: taktinen ennakko


Liverpool on voittanut neljä ottelua peräkkäin ja noussut takaisin mukaan Valioliigan mestaruustaistoon. Pool on maalieron turvin Arsenalin edellä toisena.

Manchester Unitedin yltäminen neljän joukkoon on jo todella epätodennäköistä, mutta United ei tule lahjoittamaan pahimmalle kilpailijalleen helppoa voittoa ja avittamaan Liverpoolin mestaruustaistelua. United on voittanut kaksi edellistä ottelua, mutta manageri David Moyes on silti kovien paineiden alla. Tästä ottelusta on saatava tulos.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Viime viikolla Moyesin suojatit pelasivat hyvin, ja todennäköisesti skotlantilainen luottaa West Bromwichin maalein 3-0 kaataneeseen miehistöön. Rafael sai ottelussa kolhun, ja hänen pelaamisensa on epävarmaa. Ottelu ja tulos olivat Unitedilta kauden parhaimmistoa, vaikka Robin van Persie ei onnistunutkaan maalinteossa.

Edellisessä ottelussaan Southamptonin vieraana Liverpool kokeili mielenkiintoista timanttimuodostelmaa. United käyttää kuitenkin laitureita, joten Brendan Rodgers palaa nyt tuttuun 4-3-3-muodostelmaan, jossa kentälle tulee leveyttä. Tällä ryhmityksellä Liverpool on saavuttanut suuria ilonhetkiä kauden aikana.

Nähdäänkö oikea Robin van Persie?

Manchester Unitedilla on tällä kaudella ollut ongelmia kummassakin kenttäpäädyssä.

Yksi syy on joukkueen hyökkäyspelitapa, jota on kritisoitu kovasti. Keskitysten viljely ei ole tuonut Moyesille kavereita Old Traffordilla. Pelitapa ei saa parasta irti Robin van Persiestä, joka oli viime kaudella Unitedin ehkä tärkein pelaaja.

Paperilla 11 maalia 17 ottelussa ei ole huono saldo, mutta totuus on, että van Persien suoritukset eivät kokonaisuutena ole olleet riittävän hyviä. Pelaaja ei vaikuta tyytyväiseltä nykytilanteeseen. Yhteispeli Wayne Rooneyn kanssa on ollut ongelmallista, sillä pelaajat ovat ajoittain toistensa tiellä. West Bromia vastaan van Persie ei laukonut maalia kohti kertaakaan. Se on iso huolenaihe. Moyesin hyökkäyspelitapa ei tue kumpaakaan hyökkääjää.

Leveys on ollut Unitedin pelin avainasia. Joukkueen hyökkäyksistä vain 24 prosenttia tulee keskustan kautta. Osuus on Valioliigan pienin. Grafiikka kertoo, että United hyökkää etenkin oikealta laidalta.

 

Halusta toimittaa pallo laidoille kertoo myös se, että United on Valioliigan ahkerin keskittäjä 28 keskityksellään per ottelu. Rooney tai van Persie eivät ole erinomaisia pääpelaajia, joten keskitysten viljely ei ole paras mahdollinen tapa pelata. Rooney ja RVP ovat teknisiä ja älykkäitä pelaajia, jotka hakeutuvat liikkeellä puolustuslinjan taakse. Heitä ruokkii parhaiten kymppipaikan pelaaja, ei laituri.

Jos Moyes haluaa pärjätä Liverpoolia vastaan, peliä kannattaa suunnata keskelle. Sitä kautta van Persie tai Rooney on mahdollista vapauttaa Liverpoolin ajoittain helisevän puolustuksen taakse.

Kestääkö United Liverpool-vyöryn?

73 Valioliiga-maalia iskenyt Liverpool-hyökkäys on ollut tulikuuma tällä kaudella. Joukkue on Valioliigan paras maalintekijä.

Maalit tulevat mistä milloinkin, eikä mikään joukkue tunnu löytävän keinoja Liverpoolin pysäyttämiseen. United on päästänyt 31 maalia, mikä ei ole periaatteessa huono lukema, mutta Red Devilsillä on ollut vaikeatkin hetkensä omassa päässä tällä kaudella.

Siihen on vaikuttanut se, ettei joukkueen puolustuslinja ole vakiintunut. Nyt Moyes peluuttaa samaa puolustusnelikkoa kuin nollapelissä West Bromia vastaan, mutta Liverpoolin hyökkäyksen pysäyttämiseen se tuskin riittää.

Daniel Sturridge ja Luis Suarez ovat tehneet yhteensä 42 maalia tällä kaudella. Rooneyn ja van Persien lukema on 22, juuri ja juuri yli puolet SAS-duon maalimäärästä.

Yhteenveto

Liverpool pääsee otteluun täynnä itseluottamusta ja tietoisena siitä, että sillä on kaikki eväät napata hyvä tulos verivihollisensa kotinurmella.

United on pakkovoiton edessä, jos se vielä haaveilee paikasta neljän joukkoon. Top 4 -sijoitus vaikuttaa tosin kaukaiselta haaveelta. Moyesilla ei kuitenkaan ole missään tapauksessa varaa hävitä katkeralle viholliselleen, etenkin kun skotti on jo ennestään kovan tarkkailun alaisena.

On mielenkiintoista nähdä, miten joukkueet hyökkävät. Odotettavissa on mielenkiintoinen ja jännittävä derby, jossa nähtäneen useampi osuma.

Yli 3,5 maalin kerroin on 2,80 - lyö vetoa ottelusta täällä!