Manchester United-Liverpool: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Manchester Unitedin loukkaantumistilanne on paranemassa, mutta se on edelleen paha. Maanantain Southampton-voitossa Chris Smalling joutui jättämään leikin kesken. Kyseessä oli jo 43. United-pelaajan loukkaantuminen Louis van Gaalin managerikaudella. Smalling on sivussa nivusvamman takia. Myös Daley Blind ja Luke Shaw ovat sivussa. Harjoituksiin palanneen Phil JonesinAngel Di Marian sekä Rafaelin pelaaminen on suuri kysymysmerkki.

Liverpoolilta puuttuvat nivusvaivainen Kolo Toure sekä vielä kuukauden päivät huilaava Daniel Sturridge. Nivusvaivasta kärsinyt Mario Balotelli saattaa olla pelikunnossa, mutta se ei vielä tarkoita, että hän mahtuu avauskokoonpanoon.

VIIME KAUDELLA

Viime kaudella United-manageri David Moyes nosti tämän ottelun tikunnokkaan, kun hän väitti, että otteluohjelma on Unitedia vastaan. Kolmannen sarjakierroksen ottelu oli tasainen kamppailu, jonka Liverpool voitti 1-0. Voittomaalin iski Daniel Sturridge, joka ohjasi Daniel Aggerin puskun maaliin. Kumpikin joukkue pelasi 4-2-3-1-ryhmityksessä.

Maaliskuussa joukkueet kohtasivat Old Traffordilla. Siihen mennessä Liverpool oli ajanut sisään keskikentän timanttinsa. Pool herkutteli 3-0-voiton. Steven Gerrard teki kaksi rankkarimaalia ja hukkasi kolmannen pilkun, Unitedin Nemanja Vidic lensi ulos. Liverpool osoitti, miten haavoittuvainen Unitedin keskuspuolustus on nopeita pelaajia vastaan. Sittemmin sekä Unitedin puolustus että Liverpoolin hyökkäys on uudistunut, joten ottelusta ei kannata vetää liikaa johtopäätöksiä.

VIRE

Manchester United on viiden liigaottelun voittoputkessa, mutta olisi väärin väittää, että joukkue pelaa hyvin. Gary Neville kommentoi maanantaina Unitedin ja Liverpoolin olevan niin alamaissa, että sunnuntain ottelusta tulee kuin pubijoukkueiden kohtaaminen. Van Gaal ei suhtautunut näkemykseen kovin suopeasti, mutta Nevillen pointti tuli selväksi.

Southamptonia vastaan Unitedin syöttöpeli oli ajoittain kammottavaa, ja Paddy McNair oli niin virheherkkä, että hänet jouduttiin vaihtamaan jo ennen taukoa. Robin van Persien viimeistely käytännössä pelasi Unitedin. Hollantilaishyökkääjä näyttää palanneen iskuun.

Liverpool on ollut kenties vielä huonompi. Voitot Stokesta ja Leicesteristä herättivät kauden jollain tasolla henkiin. Viime sunnuntaina Sunderland-kamppailussa sekä tiistain Mestarien liiga -ottelussa Baselia vastaan Poolin hyökkääminen oli kuitenkin hidasta, eikä pelissä ole näkyvissä minkäänlaisia merkkejä siitä luovuudesta, joka tuli Liverpoolille kuin luonnostaan viime kaudella.

LIVERPOOLIN HYÖKKÄYS

Liverpoolin puolustusongelmat ovat olleet hyvin tiedossa jo parin kauden ajan, mutta nyt hyökkäyspäässäkin on suuria vaikeuksia. Steven Gerrardin heikkoudet puolustussuuntaan käyvät alati selvemmiksi. Viime kaudella Gerrard taklasi 2,9 kertaa per ottelu, nyt lukema on vain 1,9. Siksi Gerrardia on järkevää peluuttaa kärjen takana, kuten aikanaan Fernando Torresin kanssa.

Tiistaina Gerrard vaikutti ainoalta pelaajalta, joka voisi piristää Liverpoolia, mutta jos Gerrard pelaa Rickie Lambertin takana, Liverpoolin ylimmän kaksikon muodostavat 32- ja 34-vuotiaat pelaajat. Gerrardin nopeus on hiipunut iän myötä, Lambert ei ole koskaan ollutkaan nopea. Tämä rajoittaa Liverpoolin vaihtoehtoja merkittävästi. Jälleen on kysyttävä, miksi manageri Brendan Rodgersin luotto Fabio Boriniin on niin olematon.

UNITEDIN RYHMITYS

Van Gaal pitää kiinni kolmen miehen puolustuslinjasta jos materiaali vain riittää, mutta sunnuntai on systeemille kova testi. Kolmella topparilla pelaaminen vaikuttaa liioiteltua, varsinkin jos samaan aikaan Liverpoolin laidalla viilettää Raheem Sterling.

Sterling voi nopeudellaan hyödyntää tilaa, jota Unitedin wing backien taakse syntyy. Toisaalta Unitedilla on niin monta laitapakkia sairastuvalla, ettei Van Gaalilla välttämättä ole vaihtoehtoja. Viimeisen vuoden aikana Sterling on esiintynyt erinomaisesti keskustassa, mutta tämä voisi olla oikea aika peluuttaa häntä laidalla. United peluuttaa nimittäin todennäköisesti laidoilla laitapakkien sijaan keskikenttäpelaajia.

YHTEENVETO

Liverpool on huonossa vireessä ja United on oppinut voittamaan pelejä silloinkin, kun se ei pelaa hyvin. Unitedin voittokerroin 1,77 on jotakuinkin kelvollinen, vaikka kerroin onkin laskenut pitkin viikkoa.

Parempiakin kertoimia on kuitenkin tarjolla. Puoliaika/lopputulosvedon yhdistelmä 1/1 antaa kertoimen 2,70, ja United -1,25 maalin aasialaisella tasoituksella kertoimen 2,75.

Lyö vetoa ottelusta täällä!