Manchester United-Liverpool: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Manchester Unitedin Michael Carrick joutui pohjevamman takia jäämään pois maajoukkuepeleistä, ja keskikenttäpelaajan pelaaminen on epävarmaa. Koko kauden sivussa ollut Phil Jones ei ole vielä toipunut pelikuntoon. Eniten mielenkiintoa kohdistuu kuitenkin siihen, pelaako David De Gea kauden ensimmäisen ottelunsa, kun siirto Real Madridiin kariutui. On myös kiinnostavaa nähdä, kuinka paljon Monacosta tullut Anthony Martial saa vastuuta.

Liverpool joutuu otteluun ilman Philippe Coutinhoa, joka sai punaisen kortin West Ham -tappiossa ennen maajoukkuetaukoa. Jordan Hendersonin pelaaminen on jalkavamman takia epävarmaa.

VIRE

Kummankin joukkueen kausi on alkanut ailahtelevasti. United kasasi ensimmäisestä kolmesta ottelustaan seitsemän pistettä ja pudotti Club Brüggen Mestarien liigasta. Taukoa edeltänyt Swansea-tappio kuitenkin osoitti, kuinka paljon Unitedin pelistä puuttuu luontevuutta ja jouhevuutta hyökkäyspäässä. Myös Wayne Rooneyn sopivuus yksinäiseksi hyökkääjäksi on noussut kysymysmerkiksi. Siirtoikkuna ei ainakaan helpottanut tilannetta, sillä Rooneylle vaihtoehtoja ovat vain Martial ja mahdollisesti Marouane Fellaini.

Liverpool otti myös seitsemän pistettä kolmesta avausottelustaan. Se piti maalinsa puhtaana jokaisessa ottelussa, mutta teki itse vain kaksi maalia. Puolustuksen pitävyys joutui kuitenkin uuteen valoon, kun LFC hävisi kotonaan West Hamille 0-3.

VIIME KAUDELLA

Viime kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Liverpool kokeili ensimmäistä kertaa kolmen miehen puolustuslinjaa, jälkimmäisessä United-ottelussa kokeilu päättyi.

Old Traffordilla United voitti 3-0, mutta Liverpool pelasi paremmin kuin tulos antaa ymmärtää. De Gean erinomaiset otteet pitivät Liverpoolin nollilla. Kotiottelussaan Liverpool ei kuitenkaan päässyt kunnolla palloon kiinni avausjaksolla. Se johti epäsuorasti Steven Gerrardin turhautumiseen ja ulosajoon välittömästi sen jälkeen, kun seuraikoni tuli tauolla kentälle.

United voitti 2-1, mutta Liverpool pystyi tekemään ottelusta tiukan vielä Gerrardin ulosajon jälkeenkin. Viime kauden kohtaamisten perusteella on kuitenkin todennäköistä, että United aloittaa ottelun korkealla prässillä ja yrittää sotkea Liverpoolin pelinavaamista.

SHAW NOUSEE LAIDALLAAN

Unitedin puolustus on ollut tällä kaudella pitävä, mutta Swansea iski molemmat maalinsa Unitedin vasemmalta laidalta Luke Shawn nousujen jälkeen. Shaw on käytännössä ainoa Red Devilsin pelaaja, jolla on tiettyjä vapauksia, ja juuri Shaw alusti Juan Matan tekemän maalin. Shawta ei voi syyttää siitä, että Swansea teki maalinsa hyödyntämällä Shawn taakseen jättämää tilaa. Ennemmin kyse on siitä, ettei United onnistunut paikkaamaan Shawnin tontille jäänyttä aukkoa tehokkaasti.

Lauantainakin Shaw pystynee luomaan painetta entiselle joukkuekaverilleen Nathaniel Clynelle, mutta toisaalta Liverpoolin oikealle laiturille - todennäköisesti Roberto Firminolle - jää tilaa, johon hyökätä.

BENTEKE VS BLIND

Ennen kauden alkua Daley Blindiä pidettiin Unitedin puolustuksen heikkona lenkkinä. Blind ei ole kookas eikä hän ole nopea. Hollantilaisen ei uskottu yksinkertaisesti olevan tarpeeksi hyvä puolustaja. Toistaiseksi Blind on pelannut Chris Smallingin toppariparina todella hyvin älykkään sijoittumisensa ja pelinavaamisensa ansiosta. Christian Benteke on kuitenkin kova testi Blindille. Benteke on nopea, vahva ja hyvä pääpelaaja. Jos Benteke pääsee kohtaamaan Blindin yhdellä yhtä vastaan, tilanteessa on vain yksi voittaja.

YHTEENVETO

Yleensä Unitedin kotivoitto kertoimella 1,95 napattaisiin aina peleihin lähes ketä vastaan tahansa. Tällä hetkellä kaikki ei kuitenkaan tunnu olevan kunnossa. Ulkopuolisen silmään näyttää siltä, että pinnan alla kuplii. Mielikuvaa vain korostivat tämän viikon paljastukset, joiden mukaan Unitedin pelaajat ovat tyytymättömiä tapaan, jolla manageri Louis van Gaal kohteli Rafaelia.

Kenties kaikki kääntyy vielä parhain päin, mutta samalla tuntuu siltä, että täysimittaisen kriisin syntymiseen ei vaadittaisi paljoa. Onko Liverpool kuitenkaan se joukkue, joka hyödyntää tilanteen? Tuskin. Kumpikin joukkue etsii vielä omaa tyyliään, mikä saattaa tietää maalirikasta ottelua. United lähtee kaikesta huolimatta kamppailuun suosikkina.