Manchester United-West Ham: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Manchester United joutuu otteluun lähes varmasti ilman Ander HerreraaPhil Jonesia ja Antonio ValenciaaMarcos RojonJesse Lingardin ja Wayne Rooneyn pelaaminen on erittäin epävarmaa. Luke Shaw on pitkäaikaispotilas. Yhteensä sivussa on siis neljä laitapakkia. Louis van Gaal peluuttanee Matteo Darmiania puolustuksen oikealla laidalla ja Ashley Youngia vasemmalla. Viime lauantain Leicester-tasapelissä Man United pelasi 3-4-1-2-ryhmityksellä, ja lauantain kokoonpano huomioiden sama pelijärjestelmä olisi nytkin looginen valinta.

Myös West Hamin loukkaantumishuolet kasautuvat. Dmitri Payetin poissaolo on näkynyt selvästi viime viikkoina. Lisäksi Enner Valencia kärsii nilkkavammasta ja Diafra Sakho reiden venähdyksestä. Hammersin hyökkäyspään vaihtoehdot ovat vähissä.

VIRE

Man United roikkuu hyvin kärjen tuntumassa. Red Devils on kolmantena vain pisteen päässä kärjestä. Joukkueen kuudesta viime ottelusta kolme on kuitenkin päättynyt tasan. Suurin syy tähän on se, ettei United kykene murtamaan organisoitunutta puolustusta.

West Ham on notkahtanut viime viikkoina ja saanut neljästä viime ottelustaan vain kaksi pistettä. Potentiaalia joukkueella kuitenkin on. Hammers on tällä kaudella voittanut Arsenalin, Liverpoolin ja Manchester Cityn vieraissa sekä Chelsean kotonaan. Hyvää saldoa kärkikuusikon joukkueita vastaan rumentaa tosin kahden viikon takainen 1-4-häviö Tottenhamin vieraana.

Viime kaudella Man United voitti vastaavan ottelun 2-1. Kamppailua väritti Rooneyn ulosajo. Upton Parkilla Daley Blind pelasti vieraille pisteen loppuhetkien 1-1-tasoituksellaan.

UNITEDIN RYHMITYS

Loukkaantumiset syövät van Gaalin vaihtoehtoja. Leicesteriä vastaan United pelasi kolmen miehen puolustuslinjalla ensimmäistä kertaa tällä kaudella. West Hamia vastaan ei välttämättä olisi huono ajatus lisätä keskikentälle yksi pelaaja ja pakottaa West Ham puolustuskannalle 4-2-3-1-ryhmityksen avulla. Vaihtoehtoja on kuitenkin niin vähän, että van Gaal saattaa jälleen turvautua 3-4-1-2:een.

Rooneyn vaisu jakso on jatkunut jo niin pitkään, että hänen poissaolonsa saattaa olla jopa hyvä asia isännille. Anthony Martialin ja Memphis Depayn yhteistyö toimi lupaavasti kahden viikon takaisessa Watford-ottelussa. Juan Mata sopisi kärjen taakse klassiseksi pelintekijäksi. Watfordia vastaan siinä roolissa pelasi Herrera.

WEST HAMIN MUODOSTAMA UHKA

Sakhon poissaollessa Andy Carroll aloittanee West Hamin hyökkäyksessä. Jos Manchester United pelaa neljän miehen puolustuslinjalle, Carroll saattaa pyrkiä yksi vastaan yksi -tilanteisiin Blindia vastaan. Tosin alkukaudesta alkaen on pelätty, että Carrollin kaltainen kookas sentteri aiheuttaisi Blindille ongelmia, eikä niin ole vieläkään käynyt.

West Hamin kohdalla kyse on siitä, peluuttaako manageri Slaven Bilic Carrollin takana kolmea vai kahta luovaa pelaajaa. Viime aikoina kärjen alapuolella on nähty kolme pelintekijätyyppiä, mutta kovissa otteluissa Arsenalia ja Liverpoolia vastaan Bilic oli astetta varovaisempi ja peluutti vain kahta hyökkäävää keskikenttäpelaajaa. Mikäli Bilic toimii nyt samoin, Manuel Lanzini ja Mauro Zarate ovat todennäköisimmät ehdokkaat.

Jos West Ham peluuttaa tällä tontilla vain kahta pelaajaa, vaarana on, että Hammers jää jalkoihin Man Unitedin parasta osa-aluetta eli keskikentän pohjakaksikkoa vastaan. Samalla West Ham jättäisi käytännössä laidat tyhjiksi kotijoukkueen laitapakkien nousuja varten. Kenties Bilic haluaisi siis ottaa varman päälle ja valita avaukseen kolme puolustavaa keskikenttäpelaajaa (Mark Noble, Cheikhou Kouyate ja joko Pedro Obiang tai Alex Song), mutta tähänkin lähestymistapaan liittyy omat riskinsä.

MANCHESTER UNITEDIN HEIKKO MURTAUTUMINEN

Maalinteko on Manchester Unitedia vastaan vaikeaa. Joukkue on päästänyt vain kolme maalia kymmenessä edellisessä ottelussaan kaikki kilpailut mukaanlukien. Samalla jaksolla ryhmä on kuitenkin tehnyt itse vain 10 osumaa. Resepti Man Unitedin pysäyttämiseen on yksinkertainen: vetäydy ja anna punapaitojen liikutella palloa vaarattomilla alueilla kaikessa rauhassa.

West Hamin ongelma on se, että edellinen nollapeli on yhdeksän ottelun takaa. Hammers saattaa tietää, mitä tehdä, mutta riittääkö keskittyminen suunnitelman toteuttamiseen käytännössä? Edes James Collinsin paluu pelikiellon jälkeen ei välttämättä ole merkittävä apu. Ennen kaikkea ottelu on silti näytön paikka Manchester Unitedille: muistaako joukkue, miten organisoitu puolustus murretaan?

YHTEENVETO

Manchester United FC v PSV Eindhoven - UEFA Champions League : News Photo

Kaikki ennusmerkit viittaavat niukkaan kotivoittoon, mutta kuinka niukkaan? Ainakin aasialainen tasoitusveto West Ham +1,25 tarjoaa houkuttelevan kertoimen 1,80. Tämä veto suojaisi ainakin sen varalta, että Man United jäisi maaleitta viidennen kerran tällä kaudella. Toisaalta jos lähtökohta on tämä, parempi vaihtoehto on alle 1,5 kotimaalia kertoimella 2,17.

Parhaiksi vaihtoehdoiksi nousevat kuitenkin Unitedin voitto ilman päästettyä maalia (2,23) tai tulosvedot 1-0 (6,75), 2-0 (7,00) ja 2-1 (9,00). United ei ole tehnyt yhdessäkään kotiottelussaan kahta maalia sitten syyskuisen Sunderland-voiton.