Manchesterin derbyn taktinen ennakko: Wayne Rooney saattaa olla avainpelaaja


Manchester City voi käytännössä unohtaa mestaruuden, joten illan ottelulla ei ole tyypillistä kärkikamppailun luonnetta. United on ennen ottelua 15 pisteen karkumatkalla sarjakärjessä, joten punaisten voitto käytännössä varmistaisi mestaruuden. City taas haluaa kaikin keinoin välttää tappion, sillä kauden aiemmassa kohtaamisessa United haki pisteet Etihad Stadiumilta. United on suosikki kertoimella 2,15, Cityn voittokerroin on 3,40.

Todennäköiset avauskokoonpanot

Wayne Rooney oli loukkaantumisen takia sivussa FA Cupin Chelsea-ottelusta, mutta nyt hänen pitäisi palata Unitedin avaukseen. Sir Alex Ferguson tulee nimeämään kovan joukkueen. Phil Jones saattaa jatkaa keskikentän keskustassa, jossa hänen roolinsa olisi David Silvan paimentaminen. Rafael voi palata oikeaksi pakiksi.

City jatkanee samalla ryhmällä, joka kukisti Newcastlen 4-0 reilu viikko sitten. Yaya Toure asettuu keskikentän pohjalle Gareth Barryn viereen. Kaksikon on tarkoitus toimia puskurina siellä, missä Rooneyn odotetaan häärivän. Virettään etsinyt Sergio Agüero aloittaa todennäköisesti penkillä. Kärjessä aloittanevat Edin Dzeko ja Carlos Tevez.

Hyökkääjien maalijyvä kadoksissa?

Ryminällä kauden aloittanut Robin van Persie vaikutti aiemmin ehdokkaalta vuoden pelaajaksi. Viime viikkoina tehot ovat kuitenkin olleet kateissa. Van Persie on jäänyt maaleitta yhdeksässä viime ottelussaan United-paidassa kaikki kilpailut mukaanlukien. Hollantilainen teki kuitenkin voittomaalin Etihadilla aiemmin tällä kaudella. Häntä odotetaan avaukseen kehnosta vireestä huolimatta.

Cityn hyökkääjät ovat olleet koko kauden ajan varsin epätasaisia. Dzeko on tehnyt seitsemässä viime ottelussaan vain kaksi osumaa. Tevez on parantanut ja ampunut viiteen viime peliin neljä maalia. Ennen sitä hän pelasi kuitenkin kahdeksan Valioliiga-ottelua maaleitta. Agüero on osunut kuudessa viime ottelussaan vain kerran.

Cityn hyökkääjien maalihanojen kuivuminen on ollut iso syy siihen, ettei joukkue ole päässyt viime kauden tasolle. Ottelusta voi tulla melko varovainen, joten pelin ratkaisemiseen voidaan tarvita osumaa juuri joltakin maalijyvänsä kadottaneelta kärjeltä.

Puolustuksen ja keskikentän väli

Kumpikin joukkue käyttää kolmen keskikenttää, johon kuuluu yksi hyökkäävä ja kaksi alempaa keskikenttäpelaajaa. Silloin peli painottuu usein puolustuslinjan ja keskikentän väliin. City haluaa saada kolme hyökkäävää pelaajansa sellaisiin asemiin, että Jones ja Michael Carrick joutuvat harhailemaan pois omilta tonteiltaan. United taas yrittää tuoda Rooneyn tehokkaasti mukaan peliin linjojen välissä.

Rooney oli tässä roolissa hyvä Etihad Stadiumin kohtaamisessa. Hän pelasi Van Persien alapuolella roolinaan toimia nimenomaan linkkinä keskikenttäpelaajien ja hollantilaishyökkääjän välillä. Tämän lomassa Rooney ehti tehdä maalinkin. Alla oleva grafiikka näyttää, missä päin kenttää Rooney liikkui ottelussa. Samalla selviää, miksi Rooney onnistui roolissaan.

Rooney vietti suurimman osan ajastaan Cityn puolustuslinjan ja keskikentän kaksikon välissä. Jos hän pystyy hyödyntämään tilaa samalla tavalla tänään, hän voi olla koko ottelun avainpelaaja.

Mielenkiintoista on, ettei kummankaan joukkueen puolustava keskikenttä kuulu alansa huippuihin. Carrick on loistava syöttelijä, mutta Unitedilta puuttuu palloja voittava pelaaja. Cityltä taas puuttuu sekä palloa jakava että peliä rikkova pelaaja. Joukkue peluuttaa siis sillä paikalla työteliästä Barrya. Toure voi asettua Barryn viereen, sillä norsunluurannikkolainen on atleettinen pelaaja, joka voi myös tehdä Rooneyn elämästä vaikeaa. Rooney tekee paljon töitä löytääkseen tilaa, mutta hän ei aina vakuuta tiukassa miesvartioinnissa. Se on yksi syy siihen, että hän jäi penkille kahden viikon takaisessa kotiottelussa Real Madridia vastaan.

Cityn on saatava kaikki irti Silvasta ja Nasrista, jotka pelaavat myös linjojen välissä. FA Cupin ottelussa Chelseaa vastaan United peluutti tällä alueella Jonesia ja Carrickia, jotka puolustivat Juan Mataa, Eden Hazardia ja Oscaria vastaan. Kaksikon rooli Cityä vastaan voi olla samanlainen. Jones saatetaan määrätä Silvan, Cityn hyökkäyspään tärkeimmän pelaajan, päällystakiksi. Carrickin taas voisi odottaa asettuvan alemmas pelaamaan aluetta ja toimimaan linkkinä Unitedin puolustuksen ja keskikentän välillä.

Yhteenveto

Kovan vireensä ansiosta United on oikeutetusti suosikki. Edellisen ottelun 4-0-voitostaan huolimatta City on ollut epätasainen, mutta tästä ottelusta joukkue tavoittelee kaikin keinoin hyvää tulosta. Siinä on kysymys jo taivaansinisten kunniastakin.

Citylle ajatus siitä, että United voittaisi ja repisi 18 pisteen sarjajohdon seitsemän kierrosta ennen loppua, on kestämätön. Mielenkiintoisimmat alueet löytyvät puolustuslinjojen ja keskikenttien välistä. Niillä alueilla Carrickin ja Touren kaltaisilla pelaajilla voi olla valtava vaikutus siihen, miten ottelussa käy. Yksittäisistä pelaajista Wayne Rooney on kuitenkin erityinen seuraamisen kohde: jos hän pelaa tänään samalla tavalla kuin aiemmin tällä kaudella Etihadilla, Citylle tulee ongelmia.

Lyö vetoa Manchesterin derbystä täällä!