Mark Hughes ja viisi muuta fanien epäsuosioon joutunutta valmentajaa


Mark Hughesin valinta Stoken uudeksi manageriksi varmistui tällä viikolla. Lienee turvallista sanoa, että nimitys ei saanut seuran kannattajia tanssimaan ripaskaa.

Britannia Stadiumilla on vuosikaudet katseltu Tony Pulisin kukkupallofutista. Nyt monet toivoivat seuraan Roberto Martinezin kaltaista jalkapallopuristia. Sen sijaan seuraan tuotiin Hughes, jonka nimi löytyy sanakirjasta sanan "tylsä" kohdalta.

Eräs kannattaja oli niin pettynyt, että hän toivotti uuden managerin tervetulleeksi vaatimalla tälle potkuja sopivasti Hughesin ensimmäisenä työpäivänä.

Hughes ei ole ensimmäinen valmentaja, joka ei tullessaan ollut fanien suosiossa. Tässä lisää miehiä, joiden puolesta kukaan ei puhunut.

5. George Graham, Tottenham - Seurassa 897 päivää

Jos tarvitset todisteita siitä, että Alan Sugar ei ymmärrä jalkapallosta mitään, sellaiseksi riittää George Grahamin valinta Spursin manageriksi. White Hart Lanella vihattiin ajatusta siitä, että seuraa valmentaa mies, jonka sydän sykkii Arsenalille. Teki Graham mitä tahansa, fanit eivät olleet tyytyväisiä.

Kun Tottenham voitti Liigacupin, fanit lauloivat "sadetakkiin pukeutuneen miehen sinivalkoisesta armeijasta", koska he eivät halunneet lausua Grahamin nimeä. Kotiotteluissa Spurs-fanien suurta huvia oli laulaa "istu alas, jos vihaat Arsenalia" aina, kun Graham nousi vaihtopenkiltä jakamaan ohjeita. Managerin paluuta omalle paikalleen seurasi buuauskonsertti.

Vähemmän kaunis pelityyli ei auttanut asiaa. Kun Sugar jätti seuran, uusi puheenjohtaja Daniel Levy ei tuhlannut aikaa, vaan antoi Grahamille kenkää. Tilalle tuli mies, jota Levy tiesi fanien rakastavan - Glenn Hoddle.

4. Alex McLeish, Aston Villa - Seurassa 333 päivää

Fanit ovat harvoin tyytyväisiä, kun seuraan ilmestyy manageri, jonka edellinen joukkue on pudonnut (kuva Britannia Stadiumin ulkopuolelta kelpaa todistusaineistoksi).

Tilanne vain korostuu, jos manageri saapuu seuraan pahimman vihollisen leivistä ja suosii jalkapalloa, joka saa kannattajat nukahtamaan viimeistään toisella puoliajalla. Ei siis ihme, että Alex McLeishin valinta Aston Villan peräsimeen ei miellyttänyt seuran faneja.

Entinen Skotlannin maajoukkueluotsi kesti Villa Parkilla yhden kauden. Joukkue säilyi kahden pisteen erolla ja voitti koko kaudella vain neljä kotipeliä.

3. Roy Hodgson, Liverpool - Seurassa 192 päivää

Roy Hodgsonin aikakausi Liverpoolissa toi mieleen tuttuja fiiliksiä niille, jotka ovat olleet treffeillä ex-poikaystävänsä perään haikailevan tytön kanssa.

Ex-poikaystävä on tässä tapauksessa Kenny Dalglish, Liverpool-legenda ja ex-manageri, joka tuolloin toimi seuran lähettiläänä. Kun Liverpoolin managerin paikka oli vapaana kesällä 2010, Dalglish haki työtä turhaan. Sen sijaan hommaan valittiin Hodgson. Nyt Englannin maajoukkuetta valmentava Hodgson oli matkalla ei mihinkään. Fanit suuttuivat, kun heidän sankariaan ei valittu valmentajaksi, ja Dalglish murjotti katsomossa.

Asiaa ei auttanut se, että Hodgson teki surkeita hankintoja ja Liverpoolin alkukausi oli huonoin 82 vuoteen. Hän voi silti olla ylpeä siitä, ettei koskaan tuhlannut 75 miljoonaa puntaa Andy Carrolliin, Jordan Hendersoniin ja Stewart Downingiin. Varo, mitä toivot.

2. Rafael Benitez, Chelsea - Seurassa 180 päivää

Roman Abramovitshin mielestä Mestarien liigan voitto ei ollut tarpeeksi kova saavutus, jotta Roberto Di Matteo olisi saanut pitää työpaikkansa. Rafael Benitez tuli tilalle kauden loppuun ulottuvalla sopimuksella.

Ongelmaksi osoittautui se, että Benitez oli aiemmin antanut Chelseasta varsin kärkkäitä lausuntoja. Hän oli myös todennut, ettei koskaan valmentaisi Bluesia. Chelsea-fanit tekivät selväksi, että heillä on pitkä muisti, ja osoittivat mieltään aina kun mahdollista.

Benitezin puolustukseksi on sanottava, että parin vuoden huili voi hyvinkin saada miehen arvioimaan työuraansa uudelleen. Lisäksi Benitez teki seurassa todella hyvää työtä. Chelsea voitti Eurooppa-liigan ja sijoittui Valioliigassa kolmanneksi.

1. Brian Clough, Leeds - Seurassa 44 päivää

Jos Chelsea-fanit olivat loukkaantuneita Benitezin vanhoista lausunnoista, se ei ollut vielä mitään verrattuna niihin loukkauksiin, jotka Leeds-fanien olisi pitänyt unohtaa, kun Brian Clough palkattiin seuraan.

Clough valmensi aiemmin Leedsin arkkivihollista Derby Countya. Derbyn peräsimessä Clough kritisoi Don Revien johtaman Leedsin pelityyliä ja vaati jopa, että joukkue pudotettaisiin Kakkosdivisioonaan, koska Leedsin ottelussa kortti nousi tuon tuostakin.

Clough ei turhia pyydellyt anteeksi tullessaan Leedsiin. Ensimmäisissä harjoituksissaan hän ilmoitti pelaajille, että näiden voittamat mitalit joutavat romukoppaan, koska niitä ei voitettu reilulla pelillä. "Yllättävää" kyllä, pelaajat eivät olleet Clough'n alaisuudessa parhaimmillaan. Leeds voitti Clough'n alaisuudessa vain yhden kuudesta ottelustaan. Managerille näytettiin ovea vain 44 työpäivän jälkeen.