Miksi Samuel Eto'on hankkiminen Liverpooliin ei olisi typerää


Samuel Eto'o? Se Samuel Eto'o? Barcelona? Inter? Chelsea? Pelasi vuoden 98 MM-kisoissa? Saattaa nyt olla 98?

Kyllä, juuri hän.

Moni ei olisi arvannut uusimman Liverpooliin liitetyn henkilön nimeä (emme puhu sinusta, Rihanna). Monien lehtitietojen mukaan Pool-manageri Brendan Rodgers harkitsee 33-vuotiaan Eto'on hankkimista. Olisiko kamerunilaisen hankkiminen muka niin hullu ratkaisu?

Liverpoolin koko kesän kestänyt hyökkääjähaku on ymmärretty väärin alusta alkaen. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin "Luis Suarezin korvaaja". Suarez on ainutlaatuinen monellakin eri tavalla. Todennäköisesti siitä pitäisi olla kiitollinen.

Liverpool ei voi korvata Suarezia, joten sen on muutettava pelityyliään. Todennäköisesti Daniel Sturridge aloittaa suurimman osan otteluista yksinäisenä kärkenä. Häntä tukee kolme pelaajaa. Tulevana sunnuntaina Southamptonia vastaan ne kolme pelaajaa ovat luultavasti Raheem Sterling, Philippe Coutinho ja Jordan Henderson. Vaihtoehtoja ovat myös Lazar Markovic, Jordon Ibe ja Adam Lallana. Myös Emre Cania ja Joe Allenia voi hyödyntää ylhäällä, mutta jompikumpi kaksikosta pelaa alempana Steven Gerrardin vieressä. Näin Liverpool pyrkii tilkitsemään viime kaudella nähtyjä vuotoja.

Rodgers on aina suosinut systeemiä, jossa on yksi selkeä hyökkääjä. Hän muutti suunnitelmaansa viime kaudella vain siksi, että Suarez ja Sturridge pelasivat niin hyvin yhdessä. Liverpoolin hyökkäys aiheutti kaaosta vastustajan puolustukselle - ja toisinaan myös vailla suojaa jääneille Liverpoolin takalinjoille. Lopputulos oli sulaa hulluutta, mutta se hulluus oli lähellä tuoda seuralle Valioliigan mestaruuden.

Viime kaudella Liverpool oli Valioliigan villieläin. Tällä kaudella sen pitää olla varovaisempi.

Huhtikuun lopussa Jose Mourinho ja Chelsea näyttivät Anfieldillä, miten Rodgersin Liverpoolia vastaan pelataan. Rodgersin suurin tehtävä on ratkaista, miten Liverpool läpäisee tiukat puolustusmuurit.

Liverpoolin on oltava fiksumpi, joten se hankki Lallanan. Sen on oltava nopeampi, joten se hankki Markovicin. Sillä on oltava kokenut varavaihtoehto, joten se hankki Rickie Lambertin. Liverpoolilaissyntyinen Lambert tekee kaikkensa rakastamansa seuran eteen, mutta väistämättä tulee mieleen, onko Valioliigan kärkipään taso veteraanille liikaa. Lambert ei voi vain olla pelaaja, joka palasi Liverpooliin 17 vuoden tauon jälkeen. Hänen on yhtäkkiä oltava Valioliigan ja Mestarien liigan huippuhyökkääjä.

Eto'o on ollut sellainen viimeiset 107 vuotta. (Tarkalleen 17, mutta kuka niitä laskee?)

Eto'on iälle nauravat monet omaa manageria myöden. Hän teki kuitenkin viime kaudella 12 maalia Chelsean paidassa. Se määrä sopisi Liverpoolille täydellisesti, jos Sterling, Coutinho ja Henderson toteuttavat Rodgersin toiveita ja tekevät aiempaa enemmän maaleja. Myös Lallana, Markovic ja Lambert tulevat onnistumaan maalinteossa, ja Gus Poyetin soidinkutsua välttelevä Fabio Borinikin on edelleen Liverpoolin pelaaja.

Uskomattominta Eto'on viime kauden maaleissa oli se, että ne olivat lähes aina rumia: kimmonneita laukauksia tai maalin nurkkiin pomppivia palloja. Ne olivat niin kaukana Suarezin tyrmäävän upeista osumista kuin mahdollista.

Usein Eto'o kuitenkin loi näihin maaleihin tarvittavat tekopaikat huomaamattomilla liikkeillään. Hän käyttää tilaa taitavasti, ja kun puolustaja antaa juuri tarpeeksi tilaa maalintekoon, Eto'o iskee. Juuri näin kävi viime joulukuussa, kun Eto'o livahti Martin Skrtelin ja Liverpoolin ohi maalintekoon. Tämänkaltaiset juoksut voivat olla elintärkeitä, kun Liverpool yrittää avata tiiviitä sumppupuolustuksia.

29 12 2013 GifNumber 39 2 1 Chelsea: Samuel Etoo v Liverpool [GIF]

Ikääntyvistä jaloista huolimatta liike on edelleen tallella. Eto'o ei ollut tänä kesänä Liverpoolin ostoslistan kärjessä, ja hän saattaa edelleen olla varavaihtoehto. Viime viikolla Wilfried Bony liitettiin jälleen Liverpooliin, ja seuraavien kolmen viikon aikana ainakin 42 pelaajaa yhdistetään seuraan. Tästä huolimatta on ainakin helppo ymmärtää, miksi Rodgers on kiinnostunut Eto'osta.

Huhu kamerunilaisen siirtymisestä Liverpooliin ei ole lainkaan hullu, etenkään verrattuna kilpaileviin huhuihin.