Mourinho ei muuta mieltään Matan suhteen


Kuinka usein manageri myöntää olleensa väärässä jonkin pelaajan suhteen? Väitän, että harvemmin kuin Manchester City häviää kotonaan. Kaikki 20 Valioliiga-luotsia ovat luonnostaan itsepäisiä.

Jose Mourinho ei noussut nykyasemaansa muuttamalla mieltään. Hän vaikuttaa mieheltä, joka lähtisi pois mieluummin kuin myöntäisi olleensa väärässä jossakin jalkapalloon liittyvässä asiassa.

Ja koska asia on näin, Juan Matan on lähdettävä Chelseasta. Se kannattaa tehdä heti, jos mahdollista.

Epäilin ensin, että Mourinhon päätös pudottaa viime kauden Vuoden pelaajana palkittu Mata avauskokoonpanosta oli pelkkää pullistelua.

Pidin sitä lyhyen aikavälin signaalina joukkueen tähdille ja jalkapallon ystäville. Viestinä siitä, että Mourinho määrää ja tekee mitä huvittaa. Kukaan, edes joukkueen paras pelaaja, ei enää ollut koskematon.

Joitakin kuukausia myöhemmin tilanne on kuitenkin selvästi yksinkertaisempi. Mourinho ei vain arvosta Mataa. Jos arvostaisi, hän pelaisi ja ratkaisisi arvokkaiden pisteiden kohtaloa joka viikko.

On todella liioiteltua väittää, etteikö Mata sopisi Mourinhon pelityyliin. Nyt puhutaan esimerkillisestä jalkapalloilijasta, joka ei ole koskaan ollut laiska tai kapinallinen. Hän pystyisi sopeutumaan muutoksiin aivan siinä missä Eden Hazard viime kuukausina.

Erään koulukunnan mukaan Matan pelaaminen on Mourinhon mielestä liian hidasta. Se on korkeintaan osasyy. Nyt puhutaan miehestä, joka teki 12 maalia ja syötti toiset 12 viime kaudella. Suurin osa valmentajista ottaisi Matan joukkueeseensa, vaikka hän olisi hitain koko liigassa.

Mata ei ehkä halua kuulla tätä, mutta kylmä totuus on se, että Mourinho uskoo Hazardiin, Oscariin, Willianiin ja ehkä myös Andre Schürrleen ennemmin kuin häneen.

Henkilökohtaisesti en ymmärrä sitä, mutta manageri määrää.

Olen nähnyt sen omakohtaisesti urallani kerran toisensa jälkeen. Managerit näkevät pelaajissa eri asioita. Kun he muodostavat mielipiteensä pelaajista, se on lähes mahdotonta saada muuttumaan.

Kun pelasin Stevenagessa, olin Paul Faircloughin luottopelaaja. Avainmies, joka teki maaleja ja loi paikkoja keskikentältä. Kun Wayne Turner korvasi Faircloughin, olin pelaaja, josta oli vain vähän tai ei ollenkaan hyötyä. Minusta tuli hylkiö lähes välittömästi.

Vastuutta jääminen tekee hulluksi. Itseluottamus kärsii, etkä saa mitenkään selville, mikä meni pieleen.

Southendissa Alan Littlen ensimmäinen hankinta oli korvaaja minulle. Turhautuminen ruokki minua ja harjoittelin kuin riivattu. Tein harjoituksissa jatkuvasti maaleja ja olin mielestäni terävämpi kuin koskaan, mutta tein mitä tahansa, vastuuta ei tullut. Elämä oli kurjaa.

Mata on juuri tässä tilanteessa.

Mourinho on oman mielipiteensä sokaisema ja näkee, mitä haluaa nähdä. Siksi Matalle sallitaan paljon vähemmän virheitä kuin Oscarille ja Hazardille, ja siksi hän saa paljon vähemmän peliaikaa.

Matan jokaista virhettä suurennellaan. Köysi ilmestyy hänen kaulansa ympärille nopeammin kuin kenellekään muulle. Kolmessa viime ottelussa, joissa Mata on ollut avauksessa, hän on pelannut vain 62, 72 ja 53 minuuttia. Kahdessa viime ottelussa Mata on istunut alusta loppuun vaihtopenkillä.

25-vuotias espanjalainen on liian hyvä tullakseen kohdelluksi näin. Hän ansaitsee managerin, joka arvostaa hänen kykyjään. Hänen on siis lähdettävä.

Siirto ulkomaille näyttää todennäköisimmältä, sillä niin Napoli, Juventus, Inter kuin Paris Saint-Germainkin ovat kiinnostuneita. Missä tahansa näistä seuroista Mata olisi tärkeä pelaaja, aivan kuin hän oli Chelseassakin.

Mourinhon mieli ei muutu. Mitä nopeammin Mata tajuaa tämän ja lähtee Chelseasta, sitä enemmän hän hyötyy jalkapalloilijana.

Lyö vetoa Chelsea-Manchester United-ottelusta täällä!