Newcastle-Manchester City: taktinen ennakko


Sekä Newcastle että Manchester City tarvitsevat kipeästi voittoa lauantain aikaisesta ottelusta.

Kumpikaan joukkue ei ole pelannut häävisti viime aikoina. City hävisi viime viikonloppuna kotonaan Manchester Unitedille 2-3. Newcastle taas ei ole löytänyt tasapainoa Valioliigan ja europelien välillä. Kotijoukkue on pudonnut sarjassa jo 14:nneksi hävittyään tällä kaudella jo seitsemän ottelua. Voittaminen on ollut Cityllekin vaikeaa; joukkue on pelannut jo kuusi tasapeliä.

Huolimatta United-tappiosta City on suosikki kertoimella 1,65. Tasapelikerroin on 3,90 ja altavastaaja-Newcastlen voittokerroin 5,00.

Todennäköiset avauskokoonpanot

City aloittaa samalla 4-2-3-1-ryhmityksellä kuin Unitedia vastaan. Tämä on ollut Cityn yleisin ryhmitys tällä kaudella, vaikka joukkue on välillä kokeillut kolmen miehen puolustuslinjaa. Mario Balotelli joutunee tekemään tilaa Carlos Tevezille. Kolmen keskikenttämiehen osalta vaihtoehtoja ei juuri ole. Samir Nasri oli United-ottelussa huono, mutta saanee silti jatkaa, kosja Scott Sinclairin kaltaiset vaihtoehdot eivät ole vaaditun tasoisia.

Newcastlen avaus on sama kuin Fulham-tappiossa. Penkillä ei ole liikaa laatua, joten rotaatio ei ole vaihtoehto. Yksi harkitsemisen arvoinen muutos voisi olla Papiss Cissen korvaaminen luontaisemmalla laitapelaajalla, mutta en usko Alan Pardwe'n tekevän sitä ainakaan vielä.

Ban ja Cissen dynamiikka

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, kuinka vaikeaa Demba Ban ja Papiss Cissen on ollut tehdä maaleja heidän ollessaan samaan aikaan kentällä. Kumpikin yksilö on ilman muuta laatupelaaja, mutta kentällä yhteistyö on ollut ongelmallista ja johtanut taktisiin virheisiin, jotka muut joukkueet ovat tunnistaneet.

Tällä kaudella 10 maalin Ba on ollut se maaleja laukova osapuoli. Maanmies Cisse on osunut vain kahdesti. Roolit ovat lähes vaihtuneet viime kaudesta, jolloin Ban maalihana tyrehtyi tammikuun jälkeen, mutta Cisse teki 13 maalia 14 ottelussa ennen toukokuuta.

Kuva osoittaa Newcastlen pelaajien keskimääräisen sijoittumisen Fulham-ottelussa. Newcastle aloitti 4-3-3-muodostelmalla, jossa Cisse (9) ja Hatem Ben Arfa (10) pelasivat Ban (19) laidoilla. Kuten kuva näyttää, Ba, Cisse ja Ben Arfa ovat kuitenkin pakkautuneet keskustaan, mikä on yksi Ba/Cisse-dynamiikan ongelmista.

Joukkue ei pelaa perinteistä 4-4-2:ta, joten yhden hyökkääjän on pidettävä peli leveänä. Cisse ei ole laituri. Siksi hän lähestyy Bata ja toimii paljon keskushyökkääjänä. Cisse ei vain tunne oloaan mukavaksi leveällä vaan haluaa olla hyökkäyksen kiintopiste - ja se rooli on nyt Balla. Tämä aiheuttaa Newcastleen epätasapainoa. Pelistä puuttuu leveyttä ja samalla Unitedin laitapakit altistuvat vaaroille. Cisse ja Ben Arfa eivät ehdi kunnolla laitapakkiensa tueksi pallonmenetyksen jälkeen, jos he ovat keskustassa.

Manchester Cityn hyökkäysongelmat

City on käyttänäyt paljon rahaa hankkiakseen neljä "huippuluokan" hyökkääjää. Moni odottaisi maalijuhlia, mutta Cityn kärjet ovat olleet vaikeuksissa viime viikkoina. Mario Balotelli on tehnyt tällä kaudella vain yhden maalin, Edin Dzeko tekee useimmat maalinsa vaihtopelaajana. Carlos Tevezillä ja Sergio Agüerollakin on ongelmia maalinteon kanssa. Roberto Mancini kierrättääkin hyökkääjiään yrittäessään löytää oikeat miehet kärkeen.

Ongelma oli ilmiselvä United-ottelussa. Siinä ottelussa kumpikaan Cityn maalintekijä ei ollut hyökkääjä. Osumat merkittiin keskikentän Yaya Tourelle ja puolustaja Pablo Zabaletalle. On lähes varmaa, että Balotelli on sivussa, sillä valmentajan kärsivällisyys alkaa olla lopussa. Tevez taas saattaa saada kutsun avaukseen Agüeron pariksi. Kaksikko näytti pirteältä pelatessaan yhdessä United-ottelun toisella puoliajalla. Tilastojen valossa Tevez-Agüero on Cityn paras kärkikaksikko.

Leveyden puute

Kuten yllä todettiin, Newcastlen Ba/Cisse-ongelma tuo Alan Pardew'lle taktisia haasteita, kun peli ei pysy leveänä. Kärkikolmikko pelaa hyvin kapealla, jolloin laitapakkien on pidettävä huolta leveydestä. Davide Santon hoitaa homman vasemmalla, mutta hänelläkin on taipumusta leikata sisään, koska hän ei ole luonnostaan vasenjalkainen. Danny Simpson hoitaa oikealla ruutunsa ihan kelvollisesti.

Tämä näkyy yllä olevassa kuvassa, jossa Santon (3) ja Simpson (5) ovat Newcastlen laitimmaiset pelaajat. Tässä mielessä Jonás Gutierrezillä on tärkeä tehtävä. Hän on samaan aikaan keskikentän keskustan ja laitapelaajan roolissa. Hän on keskikentän kolmikossa vasemmalla puolella ja hakeutuu laidoille, kun Newcastlella on pallo. Gutierrezin lämpökartta Fulham-tappiosta valaisee hänen rooliaan:

Myös City kärsii leveyden puutteesta. Unitedia vastaan joukkue sai laidoilla kyytiä vastahyökkäysten muodossa. United teki maaleistaan kaksi laitojen kautta, yhden kummaltakin puolelta.

Cityn laitapakit saavat harvoin kunnon suojaa näillä alueilla, sillä David Silva ja Samir Nasri hakeutuvat usein keskustaan. Silvan lämpökartta City-ottelusta kertoo, että pelaaja kyllä pelaa laidoilla, mutta hänen pelinsä ei keskity tietylle laidalle. Hän liikkuu monilla eri alueilla, toisin kuin vaikkapa Manchester Unitedin Antonio Valencia, joka pelasi täysin oikealla laidalla.

Tämä tarkoittaa myös Cityn kohdalla sitä, että laitapakkien on pidettävä leveys. Cityn laitapakit ovat niin hyviä, että joukkue voi hakea siltä osastolta aggressiivistakin hyökkäyspeliä. Kun Silva ja Nasri leikkaavat sisään, tarjolla voi olla paljon tilaa. Ellei niin käy, näemme kapealla pelaavan ottelun, jossa Newcastle pelaa suoraviivaisemmin kuin City.

Yhteenveto

City tarvitsee voiton United-tappion jälkeen. Kotitappio vain syvensi haavaa ja Mancinin joukot ovat nyt kuusi pistettä kärkeä perässä. United ottanee kolme lisäpistettä kotiottelusta Sunderlandia vastaan eikä Cityllä ole varaa antaa etumatkan kasvaa.

Newcastle taas on sarjassa sijalla 14. Hyvä tulos hallitsevaa mestaria vastaan voisi olla hyvä herätys.

Odotan melko kapealla pelattavaa ottelua, sillä joukkueet käyttävät vain harvoin perinteisiä laitureita. Maaleja kyttäävät, Silvan ja Ben Arfan kaltaiset pelaajat pelaavat ympäri kenttää eivätkä pysy sivurajan tuntumassa perinteisten laitureiden tavoin.

Näin ollen kummankin joukkueen laitapakkien on huolehdittava leveydestä. Maali voi hyvin syntyä laidalta, etenkin jos joku laitapakeista ajautuu pois omalta tontiltaan. Huomio kiinnittyy paljolti myös hyökkääjiin, joilla on Demba Bata lukuunottamatta ollut viime aikoina maalinteko-ongelmia.

Amit Singh