Parhaat jalkapallomuistot: Manchester United


Unibetillä on käynnissä kilpailu, jossa voit voittaa matkan El Clasicoon. Kilpailun kunniaksi Manchester Unitedista bloggaava Chudi Onwuazor muistelee iltaa, jona Roy Keane johdatti Unitedin voittoon Torinossa.

Huhtikuussa 1999 suosikkijoukkueeni Manchester United matkusti Torinoon kohtaamaan Juventuksen Mestarien liigan välierässä. Ryan Giggs oli tehnyt ensimmäisen osaottelun loppuhetkillä tasoituksen, joka herätti pienen toivonkipinän. Italiasta oli silti haettava voitto, eikä United ollut koskaan pystynyt siihen.

Alku näytti synkältä. Erinomaisesti maalipaikat haistanut Filippo Inzaghi vei Juventuksen 11 minuutissa 2-0-johtoon, eli yhteismaalit olivat Juvelle jo 3-1. United-fanien unelmat olivat murskana. Luvassa oli kuitenkin hurja käänne.

Kapteenimme Roy Keane raahasi meidät mukaan peliin. Irlantilainen väläytti yli-inhimillisiä kykyjä joitakin maailman parhaita pelaajia vastaan. Keanen illasta jotain kertoo se, että hän ei ollut täysin ylivoimainen vain Edgar Davidsia vastaan: myös Zinedine Zidane oli täysin näkymätön.

Muistan, kun entinen United-manageri Ron Atkinson sanoi TV-selostuksessa, että seuraava maali olisi Unitedin kauden tärkein. Hän ei ollut väärässä. Ensimmäisen puoliajan puolivälissä David Beckham antoi kulmapotkun. Keane rynni ihmismeren läpi ja puski pallon ohi Angelo Peruzzin. Lukemat olivat nyt 2-1.

Se oli kapteenin esityksen kohokohta sinä iltana. United voitti lopulta 3-2. Dwight Yorke ja Andy Cole tekivät kaksi muuta maalia, mutta minä muistan ottelusta kirkkaimmin juuri Keanen halun, nälän ja intohimon.

On yksi jalkapallohistorian suurista vääryyksistä, että Keane sai myöhemmin ottelussa keltaisen kortin, joka esti hänen pelaamisensa finaalissa. Unitedin menestyneimmältä kapteenilta vietiin samalla tilaisuus voittaa Mestarien liiga kentällä. Hänen esitystään Torinossa pidetään kuitenkin yhtenä jalkapallohistorian suurimmista yksittäisen pelaajan suorituksista, ja aivan ansaitusti.

Chudi Onwuazor on Manchester United -blogi The Busby Wayn kirjoittaja. Kaudella 2013-14 hän on mukana kirjoittamassa Valioliigasta tällä sivustolla.