Spurs voi menettää myös Villas-Boasin, jos Bale myydään


Tottenhamin puheenjohtaja Daniel Levy on yksi jalkapallomaailman kovimmista neuvottelijoista. Hän näyttää aina saavan juuri sen summan, jonka haluaa, vaikka menettääkin aina pelaajan, josta haluaisi pitää kiinni. Dimitar Berbatov ja Luka Modric ovat viimeisimmät esimerkit pelaajista, joille White Hart Lane on käynyt liian pieneksi. Kumpikin on lähtenyt piikikkäissä tunnelmissa, kunhan Levy on ensin julistanut, että miehet eivät ole myynnissä.

Tällä kertaa lukema on pyörryttävät 100 miljoonaa puntaa (116 miljoonaa euroa), ja olisi hölmöä uskoa, etteikö Levy vonkaisi Real Madridilta jokaista senttiä vaihdossa Gareth Balesta. Levyn tuntien Spurs-pomo saattaa saada vielä Fabio Coentraon Pohjois-Lontooseen samalla rysäyksellä.

Balen menettäminen olisi kuitenkin Tottenhamille vahingollisempaa kuin Berbatovin ja Modricin lähdöt olivat. Walesilainen on vanhempi ja tulee todennäköisesti kehittymään edelleen, mutta ennen kaikkea hänen lähtönsä kylväisi epäluottamuksen siemenen manageri Andre Villas-Boasin ja seurajohdon välille.

Spursin seurajohtoon kuuluva Sir Keith Mills totesi tällä viikolla London Evening Standardissa, että seura "ei pysty estämään Balea, jos tämä haluaa toden teolla lähteä". Lausunto ei varmasti miellyttänyt valmentajaa, joka pyrkii rakentamaan joukkueen, jolla on aineksia selvitä Mestarien liigaan.

Tätä nykyä voi sanoa, että Spurs tarvitsee Villas-Boasia enemmän kuin Villas-Boas Spursia. Kun Paris Saint-Germain ja Barcelona etsivät valmentajaa aiemmin tänä kesänä, AVB yhdistettiin kumpaankin tehtävään ensimmäisten joukossa. Barcelona-yhteys oli kenties enemmän median tekosia, mutta PSG:n taholta osoitettiin aitoa kiinnostusta ennen kuin tehtävään valittiin Laurent Blanc.

Villas-Boas oli vahvasti Levyn tukena, kun puheenjohtaja päätti, että mitään tarjousta Balesta ei tulla vilkaisemaankaan. Villas-Boas sai iloisena kertoa aiemmin tänä kesänä, että Bale "ei ole myynnissä" ja että hän on saanut asiasta "vakuudet seurajohdolta".

Levyn omatunto ei ehkä koe kolausta, jos hän sanoo jotakin ja toimii sen vastaisesti. Villas-Boas sen sijaan tuntee itsensä petetyksi, jos Bale lähtee Spursista. Miksi Villas-Boas jatkaisi managerina? Seura olisi saanut hänet näyttämään naiivilta, mutta ennen kaikkea AVB:llä olisi valtava työ saada pelaajat vakuuttuneeksi siitä, että Tottenhamilla on mahdollisuuksia parantaa viime kaudesta, jolloin joukkue sijoittui viidenneksi. Itse asiassa se vaikuttaa jo nyt vaikealta tehtävältä, eikä kausi ole edes alkanut.

AVB on pelastanut maineensa Spursissa. Hän ei ole enää se sopeutumaton syntipukki, jollainen hänestä tehtiin Chelseassa. Myös AVB:n suhde mediaan on kohentunut. Nykyinen Villas-Boas on kypsempi valmentaja kuin se, joka työnnettiin Stamford Bridgen takaovesta pihalle.

Chelsea oli silloin Villas-Boasille liian iso pala haukattavaksi, mutta manageri on uusiutunut. AVB:llä ja Balella on erittäin vahva keskinäinen suhde ja kunnioitus. Bale tietää, että Villas-Boas on kehittänyt häntä pelaajana merkittävästi. Viime kaudella Villas-Boas peluutti Balea paitsi laiturina, myös hyökkääjänä Emmanuel Adebayorin tai Jermain Defoen takana. Balen uusi rooli hyödytti sekä pelaajaa että seuraa, sillä Bale voitti Spursille useita otteluita. AVB tiesi, että ilman Balen maaleja Spurs ei olisi tavoitellut paikkaa Mestarien liigaan vielä kauden päätöskierroksella - tai edes sen viimeisen kuukauden aikana.

Kirjoitti Marca (Balen lähtöhalukkuuden nostamisen asiakseen ottanut madridilaislehti) mitä tahansa, Bale arvostaa sitä, mitä Villas-Boas on tehnyt hänen uransa eteen. Monet ovatkin sitä mieltä, että vielä yksi kausi Valioliigassa auttaisi Balea kypsymään pelaajana ja ihmisenä ennen suurta siirtoa.

Spursissä eletään tärkeitä hetkiä. Balen lähtö olisi suuri taka-askel seuralle, vaikka siirtosumma olisikin jättimäinen. Villas-Boasin lähtö olisi tismalleen yhtä iso paukku. Kaksikon lähdöstä toipumiseen menisi vuosia.