Stoke-Liverpool: taktinen ennakko


Tapaninpäivän iltaottelussa Brendan Rodgersin epätasainen Liverpool matkustaa Stokeen, joka on tällä kaudella ollut erinomainen etenkin kotonaan. Stoke on ollut vieraille voittamaton Britannia Stadiumilla ja okiin on mennyt vain kolme osumaa. Itse asiassa Stoke on hävinnyt 84 kotiottelustaan vain 19 sen jälkeen, kun seura nousi Valioliigaan vuonna 2005.

Ottelu on taktisesta näkökulmasta mielenkiintoinen, sillä joukkueet pelaavat niin erityylistä jalkapalloa. Stoke on puolustava ja suoraviivainen, Liverpool yrittää ohittaa isäntien keskikentän hyvällä syöttelyllä. Edessä on todella tasainen ottelu, johon Liverpool lähtee suosikkina kertoimella 2,30. Stoken kerroin on 2,95, tasapelin kerroin 3,25.

Todennäköisevät avauskokoonpanot

Joe Allen ja Raheem Sterling palannevat Liverpoolin kokoonpanoon ja korvaavat Jonjo Shelveyn sekä Suson. Stewart Downing pelasi Fulhamia vastaan hyvin ja saanee pitää paikkansa. Steven Gerrard nousee hieman ylemmäs, kun Lucas ja Allen pelaavat alempana.

Stoken puolelta isänsä traagista kuolemaa sureva Charlie Adam on sivussa. Stoken avaus lienee siis hyvin samankaltainen kuin viikonloppuna Tottenhamia vastaan. Ryan Shotton on oikea laitalinkki, Jonathan Walters pelaa kärjessä hääräävän Peter Crouchin takana.

Stoken loistava puolustus

Liverpool on ollut viime aikojen edistymisestä huolimatta epätasainen. 4-0-voitto Fulhamista nostaa itseluottamusta, mutta Stoken kohtaaminen on aivan eri leikkiä kuin vuotavaa Fulham-puolustusta vastaan pelaaminen.

Stoken puolustusta on todella vaikea rikkoa. Joukkue pelaa pallottomana kompaktissa 4-5-1-muodostelmassa, joka on vaikea murrettava taitavimmillekin joukkueille. Nollapeli Spursia vastaan oli Stokelle jo kauden kahdeksas nolla. Stoken puolustus on liigan tiivein. Liverpoolin luovimman ja tehokkaimman pelaajan Luis Suarezin on siis oltava pelivireessä.

Stoke puolustaa syvällä. Everton-ottelussa syvä linja aiheutti sen, että Evertonille liputettiin koko ottelussa vain yksi paitsio. Syvällä pelaaminen näkyy helposti, kun katsomme Stoke-pelaajien keskimääräistä sijoittumista Tottenham-ottelussa:


Ryan Shawcross (17) pelaa erittäin syvällä eikä Robert Huth (4) ole paljon topparipariaan edempänä. Useimmat joukkueet nousevat ylemmäs, vaikka eivät suoranaisesti pelaisikaan korkealla linjalla. Stoke yrittää kuitenkin minimoida tilan puolustuslinjan selustassa. Tämä vaikeuttaa Suarezin mahdollisuuksia aiheuttaa vaikeuksia. Lisäksi Suarezin ja Shawcrossin välille kehittyy todellinen kaksintaistelu.

Liverpoolin pallonhallinta

Liverpoolin kolme keskikentän keskustan miestä saavat todella paljon palloja Stokea vastaan. Stoke tekee suurimman osan työstään ilman palloa. Stoken viiden miehen keskustaa vastaan keskikaista voi kuitenkin ruuhkautua. Siksi laitapakkien on autettava takakierroilla, jotta palloa voidaan pelata leveälle. Liverpool syöttää keskimäärin 559 kertaa ottelussa, Stoken lukema on 359. Se alleviivaa pelityylien eroja.

Stoken suoraviivaisuus vastaan Liverpoolin virhealttius

Stoken suoraviivaisuus voi tuoda tulosta Liverpoolia vastaan, sillä Poolin puolustajat ovat olleet viime aikoina kovin virhealttiita. Martin Skrtel ja Pepe Reina ovat olleet erityisen riskialttiita, vaikka kaksikko on yleensä erittäin varma. Reina on tyypillisesti vaikeuksissa korkeiden pallojen kanssa ja se voi olla suuri ongelma, sillä Stoke paiskoo palloa boksiin mistä tahansa ja etenkin erikoistilanteissa.

Stoken suoraviivaisuus perustuu pitkiin palloihin kohti Crouchia. Waltersilla on tässä avainrooli. Hän tekee väsymättä töitä päästäkseen Crouchin lähelle, jotta Stokella olisi pallollisessa vaiheessa kaksi hyökkääjää. Tämä käy selväksi Waltersin lämpökartasta Tottenham-ottelussa.

Spursia vastaan Walters pelasi melko keskellä. Tässä ottelussa hän pelasi paljon omalla kenttäpuoliskolla. Kotiottelussa ja Crouchin - eikä Kenwyne Jonesin - parina Walters pelannee paremmin.

Yhteenveto

Ottelussa kohtaavat tyylit ja filosofiat. Rodgers sai Swanseassa paljon kehuja pallonhallintaan perustuvasta pelityylistä. Tony Pulis taas ei ole saanut ansaitsemaansa arvostusta, vaikka hän on tehnyt Stokesta yhden Valioliigan luotettavimmista joukkueista. Potters tavoittelee aina kovia päänahkoja kotikentällään ja Liverpoolilla on edessään kova testi.

Amit Singh