Tottenham-Chelsea: taktinen ennakko


KOKOONPANOT

Joulunajan otteluiden vaarallisuudesta puhutaan paljon, mutta niin Tottenhamilla kuin Chelseallakin on vain yksi pelaaja, jonka pelaaminen on epävarmaa. Nekin kysymysmerkit johtuvat sairastelusta, eivät loukkaaantumisista. Spurs pelasi Manchester Unitedia vastaan ilman Nabil Bentalebia, jonka korvasi Benjamin Stambouli. Chelsea näytti puolestaan kaipaavan Oscarin oveluutta viikonloppuna. Sekä Oscarin että Bentalebin odotetaan olevan nyt pelikunnossa.

AIEMMAT KOHTAAMISET

Joulukuun alussa Chelsea voitti Spursin kotonaan 3-0, mutta lopputulos ei kerro koko kuvaa ottelusta.

Tottenham aloitti kamppailun vahvasti. Harry Kane puski pallon ylärimaan ennen kuin Eden Hazard teki 19. minuutilla johtomaalin Chelsean ensimmäisestä hyökkäyksestä. Kolme minuuttia myöhemmin Didier Drogba tuplasi johdon, ja ottelu oli käytännössä ohi.

On toki myös Chelsean hyvyyttä, että sen puolustus kestää painetta, ja että sillä on pelaajia, jotka voivat tehdä maalin tyhjästä. Ottelun alku oli kuitenkin Spursilta rohkaiseva.

Viime kaudella Stamford Bridgellä pelattiin hyvin samankaltainen ottelu. Tottenham pelasi hyvin 55 minuuttia, kunnes kaksi takaiskumaalia ja punainen kortti ratkaisivat ottelun Chelsealle. Ottelu päättyi lopulta 4-0 (video yllä).

White Hart Lanella joukkueet kohtasivat viimeksi syyskuussa 2013, ja silloinkin Spursin ilta olisi voinut sujua paremmin. Gylfi Sigurdsson vei isännät johtoon ja Paulinho kolisutti maalipuita. Tauolla Jose Mourinho muutti Chelsean ryhmitystä 4-2-3-1:een ja vaihtoi John Obi Mikelin Juan Mataan. Ratkaisu muutti ottelun. John Terry puski Bluesille tasoitusmaalin.

CHELSEAN VIERASVIRE

Chelsea on sarjakärjessä kolmen pisteen turvin. Edelleen on todennäköistä, että Chelsea (mestaruuskerroin 1,38) vie mestaruuden melko selvästi. Manchester Cityn mestaruuskerroin on 3,60. Mestaruustaistelu ei kuitenkaan ole ollut sellainen Chelsean menestyskulku kuin monet odottivat. Osittain se johtuu Cityn nousuvireestä, mutta toisaalta myös siitä, että Chelsea on napsinut vain viisi pistettä neljästä edellisestä vierasottelustaan.

Stokessa Chelsea voitti, mutta Sunderland-ottelu päättyi 0-0 ja Southampton-vierailu 1-1. Newcastlessa Chelsea hävisi 1-2. Huonolla onnella on osuutensa, etenkin Southampton-ottelussa, jossa sen ansaitsema rangaistuspotku jäi viheltämättä. Otteluissa on kuitenkin nähty myös viitteitä siitä, että Chelsealla on viime kauden tavoin jälleen ongelmia avata vastustajien puolustussumppuja. Vastustajat ovat ymmärtäneet, että Fabregasin pysäyttäminen rikkoo koko Chelsean pelin rytmin.

TOTTENHAMIN NOUSUVIRE

Tätä onkin odotettu, mutta Tottenham on viiden ottelun tappiottomassa putkessa. Lisäksi se on edennyt Liigacupissa semifinaaliin. Spurs alkaa vihdoin sisäistää Mauricio Pochettinon opit.

Tottenhamin prässi altistaa ryhmän Hazardin ja Willianin nopeudelle vastaiskuissa, mutta toisaalta prässääminen antaa painetta Fabregasille, jos tämä pelaa keskikentän pohjalla. Jos Chelsena puolustuksella on jokin heikkous, se on toppareiden hitaus. Jos Kane pääsee haastamaan Terryn tai Gary Cahillin juoksukilpailussa, hän on merkittävä uhka Chelsealle.

LAIDAT

Chelsealla on Spursiin nähden selvä etu laidoilla. Manchester Unitedia vastaan lepuutettu Kyle Walker korvannee Vlad Chirichesin oikeana laitapakkina, mutta tulikuuman Hazardin paimentaminen on iso työmaa. Ben Davies pelasi hyvin Unitedia vastaan, mutta Willianin nopeus ja suoraviivaisuus ovat kovia haasteita hänelle.

Toisessa päässä kenttää Nacer Chadlin puolustushalukkuus joutuu puntariin, sillä hänen on seurattava Branislav Ivanovicin nousuja. Oikean laiturin valinta kertoo siitä, millä asenteella Pochettino lähtee otteluun: valitseeko hän hyökkäävän Erik Lamelan haastamaan Cesar Azpilicuetaa vai kurinalaisemman Aaron Lennonin huolehtimaan puolustusvelvoitteista?

YHTEENVETO

Nousuvireisen Tottenhamin voittokerroin 4,75 vaikuttaa suurelta. Chelsea voi tosin tehdä rumaa jälkeä laidoilla. Spursilla on kuitenkin hyviä kokemuksia kolmesta edellisestä kohtaamisesta, vaikka niistä onkin jäänyt käteen vain piste. Chelsea ei ole vakuuttanut vieraissa, joten peleihin menee Spurs +0,5 maalin aasialaisella tasoituksella (2,12). Eden Hazardin maalikerroin 3,00 tarjoaa pientä suojaa mahdollisen tappion varalle.

Lyö vetoa ottelusta täällä!