Tottenham-Liverpool: taktinen ennakko


Vain joitakin viikkoja sitten Andre Villas-Boasilla oli kovat paineet niskassaan.

Kaksi voittoa myöhemmin näyttää siltä, kuin hän olisi vihdoin saamassa uusiutuneen Tottenham-ryhmän palaset paikoilleen. Jo oli aikakin, sillä tänään vastassa on huippuiskussa oleva Liverpool.

Jos Spurs voittaa, se nousee tasapisteisiin kakkossijalla olevan vastustajansa kanssa. Liverpool pysyisi voitolla puolestaan iskuetäisyydellä sarjakärki Arsenalista.

Tottenham on niukka ennakkosuosikki kertoimella 2,45. Liverpoolin kerroin on 2,85.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Viime ajat sairastuvalla viettäneet Christian Eriksen ja Danny Rose saattavat olla mukana. Sunderlandia vastaan Spurs joutui peluuttamaan Étienne Capoueta topparina loukkaantumisten takia. Younes Kaboul tekee todennäköisesti paluun ja tiivistää takalinjoja. Hän tuo myös paljon kaivattua nopeutta.

Liverpoolin Steven Gerrard on siuvssa koko joulunajan. Daniel Sturridge huilaa tammikuulle saakka. Joe Allen tuuraa Gerrardia. Loukkaantuneen Sturridgen korvannee Philippe Coutinho, joka asettuu Luis Suarezin taakse.

Suarez vastaan Tottenhamin korkea puolustuslinja

Luis Suarez on tulikuuma. Hän on tehnyt 14 maalia 10 ottelussaan pelikieltonsa jälkeen. Lukema oikeuttaa Valioliigan maalipörssin kärkisijaan.

Jos uruguaylainen jatkaa tällä tasolla, hän on vahva ehdokas Valioliigan vuoden pelaajaksi. Suarezin vire on huolenaihe Spursille muun muassa siksi, ettei lontoolaisten puolustus näytä enää yhtä vahvalta kuin kauden alussa. Viidessä viime ottelussaan Tottenham on päästänyt 11 maalia. Ennen sitä se päästi 10 ottelussa viisi maalia.

Manchester Cityä vastaan Cityn hyökkääjien nopeus aiheutti paljon ongelmia Spursille, jonka korkeassa puolustuslinjassa oli aivan liikaa aukkoja. Suarezin kaltaista nopeaa ja ovelaa hyökkääjää vastaan virheisiin ei ole varaa.

Jos puolustuslinjan takana on tilaa, Suarez ottaa varmasti ilon irti. Allen saattaa pelata Gerrardin roolissa pelintekijänä ja tavoitella Suarezia, kun tämä on vapaana.


Yllä oleva grafiikka kertoo, että Joe Allen antoi West Ham -ottelussa 91 prosenttia syötöistään omille. Monet näistä syötöistä olivat pitkiä syöttöjä ja ristipalloja. Jos Allen saa tilaa pallon kanssa, hän voi olla avaintekijä pallon toimittamisessa Suarezille Tottenhamin linjan taakse.

Myös Philippe Coutinholla on tärkeä rooli. Myös hän pyrkii vapauttamaan Suarezin linjan taakse. Hänen kykynsä syöttää linjan taakse voi osoittautua elintärkeäksi. Coutinho ei ole yhtä tarkka syöttäjä kuin Allen, mutta pyrkii hanakasti murtaviin syöttöihin, kuten grafiikka näyttää:


Grafiikka näyttää Coutinhon läpisyötöt, pitkät syötöt ja tärkeät passit 4-1-voitossa West Hamista. Kuten kuvasta huomaa, Coutinho pyrkii löytämään Suarezin nopeasti syötöillä linjan taakse. Jos Spursin linja nousee, Liverpoolin läpisyötöt voivat purra ja maalinälkäinen Suarez rankaista.

Spursin herääminen?

Peräkkäiset tappiot kotona Newcastlelle ja vieraissa Citylle johtivat spekulaatioihin Villas-Boasin potkuista. Lisäksi AVB:n pelityyliä kritisoitiin, samoin hänen taitojaan saada hankinnoistaan kaikki irti. Kaksi viikkoa myöhemmin tilanne näyttää paremmalta. Spurs pelasi kotonaan 2-2-tasapelin Manchester Unitedia vastaan ja voitti sitten Fulhamin ja Sunderlandin.

Kehitystä ei ole tapahtunut vain tuloksissa. Mikä tärkeintä, Tottenham on tehnyt kuusi maalia kolmessa viime ottelussaan. Ennen sitä 12 ottelussa oli syntynyt vain yhdeksän osumaa. Parannus on merkittävä ja antaa faneille ja managerille luottoa ennen erittäin tärkeää joulunaikaa. Roberto Soldado ja Jermain Defoe eivät ole onnistuneet maalinteossa, mutta optimismiin on silti aihetta, sillä Spurs tekee pelitilannemaaleja useammin kuin aiemmin. On kenties liioiteltua puhua vielä Spursin uudelleensyntymästä, mutta kehityksestä on ilmassa selviä merkkejä. Sarjakakkonen Liverpool on kova mittari Spursin nykykunnolle.

Yhteenveto

Tärkeä ottelu kertoo paljon kummastakin joukkueesta. Liverpoolin viime visiitti Pohjois-Lontooseen oli pettymys. Joukkue kärsi 0-2-tappion Arsenalille. Punaisten leirissä tiedetään, että Spursin korkea linja hyödyntämällä luvassa voi olla ilonhetkiä.

Tottenhamin kohdalla ottelu puolestaan kertoo siitä, onko joukkueella rahkeita neljän joukkoon. Toistaiseksi Spurs ei ole voittanut yhtään kärkijoukkuetta. Se hävisi Manchester Citylle ja Arsenalille ja jäi kotitasapeleihin Chelseaa ja Liverpoolia vastaan. Kahden potentiaaliltaan erittäin hyvän ryhmän kohtaaminen tulee kertomaan paljon voimasuhteista.

Lyö vetoa ottelusta täällä!