Tottenham-Manchester United: taktinen ennakko


Tottenham lähtee sunnuntain avausotteluun allaan ruma 0-6-tappio Manchester Citylle. Manchester United meni viime viikonloppuna kahdesti johtoon Cardiffia vastaan, mutta menetti johtoasemansa myös kahdesti. Kummallekaan joukkueelle ei näin ollen kelpaa tänään mikään muu kuin kolme pistettä.

Spurs on hienoinen kotisuosikki kertoimella 2,60. Unitedin kerroin on 2,65. Tasapeli antaa panoksen takaisin 3,30-kertaisesti.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Spursin voi odottaa tekevän muutoksia katastrofaaliseen City-otteluun verrattuna. Jermain Defoe saattaa korvata Roberto Soldadon ja Gylfi Sigurdsson Lewis Holtbyn. Takalinjoilta puuttuu loukkaantunut Danny Rose, joten manageri Andre Villas-Boasin ainoa vaihtoehto on pitää Jan Vertonghen vasempana pakkina.

Man United peluuttanee vastaavaa miehistöä kuin Cardiff-tasapelissä. Robin van Persie ja Nemanja Vidic voivat kuitenkin palata sairastuvalta. Näin Javier Hernandez ja Rio Ferdinand jäisivät kokoonpanon ulkopuolelle.

Vuotaako Spursin korkea linja?

Villas-Boasin taktisista valinnoista juuri mikään ei toiminut City-ottelussa. Yksi piirre, joka pysyy samana, on kuitenkin korkea puolustuslinja. Cityn hyökkääjät pitivät nopeudellaan linjaa täysin pilkkanaan etenkin Tottenhamin laitapakkien takana. Grafiikka Tottenham-pelaajien keskimääräisestä sijoittumisesta ottelussa kertoo, että Spurs pelasi selkeästi korkealla linjalla.

Molemmat topparit (4 ja 20) ovat melko korkealla, laitapakit (5 ja 2) todella korkealla. Laitapakkien kanssa ajatuksena on tuoda peliin leveyttä, mutta samalla pakkien ja toppareiden väliin jää paljon tilaa, jota vastustaja voi hyödyntää helpohkosti.

Manchester United on joukkue, joka pystyy hyödyntämään vastustajan korkeaa linjaa tehokkaasti - aivan kuin City viikko sitten. Viime viikkoina United on käyttänyt avauksessaan kahta melko suoraviivaista laituria, Adnan Januzaj'ta vasemmalla ja Antonio Valenciaa oikealla. Kumpikin pelaaja haastaa suoraviivaisesti omaa vastustajaansa ja pyrkii hakeutumaan tämän taakse. Tämä venyttää etäisyyksiä, joten Tottenhamin on tuettava laitapakkejaan paljon paremmin kuin Cityä vastaan. Kuten grafiikka osoittaa, Spursin hyökkäävät pelaajat pelaavat paljon keskellä, mikä ei ole paras paikka laitojen puolustamisen kannalta.

Laidat eivät kuitenkaan ole Unitedin ainoa iskun paikka. Spursin on huomioitava myös Wayne Rooneyn ja Robin van Persien liikkeet lontoolaisten toppareiden takana. Kumpikin hyökkääjä pelaa erittäin viisaasti sekä pallon kanssa että ilman sitä. Kärkimiehet kyttäävät tilaisuuksiaan kaikessa hiljaisuudessa ja hyödyntävät pienenkin tilan, kun sitä syntyy. Unitedin kannalta on kuitenkin valitettavaa, että loistavasti pitkiä läpisyöttöjä jakeleva Michael Carrick on loukkaantunut. Myös Tom Cleverley pystyy kuitenkin jossain määrin samaan, samoin Rooney, jos hän tulee hieman kärjen alapuolelle ja hakee palloa alempaa. Van Persie sen sijaan pelaa aivan Tottenham-toppareiden tuntumassa ja pyrkii linjan taakse aukeavaan tilaan.

Kuka tekee Spursin maalit?

Tottenham käytti kesällä hankintoihin yli 100 miljoonaa puntaa, mutta maalihanat ovat silti tukossa. 12 liigaottelussaan Spurs on tehnyt vain yhdeksän maalia, ja näistäkin vain kuusi on pelitilannemaaleja. Itse asiassa vain Crystal Palace (sarjasijoitus 19) ja Sunderland (20) ovat tehneet vähemmän maaleja tällä kaudella.

Yksi iso syy tähän on se, että Roberto Soldado jää usein kärjessä yksin. Soldado ei välttämättä ole kovin sopiva pelaaja Spursin tämänhetkiseen pelityyliin. Soldado ei ole parhaimmillaan pelaajana, joka pitää palloa ylhäällä ja ottaa muut mukaan peliin. Tottenhamin laitapelaajat puolestaan ruuhkauttavat keskustaa, eikä Spursin hyökkäyksessä näin ole tarpeeksi variaatioita. Lopputulos: Spurs pitää paljon palloa (Cityäkin vastaan se voitti pallonhallinnan prosentein 53-47), mutta ei luo kunnon tekopaikkoja.

Myös luovan keskikentän pohjapelaajan puute näkyy. Paulinho ja Sandro tuovat energiaa ja voimaa, mutta eivät juurikaan luovuutta. Christian Eriksenin poissaolo luo tällä saralla paljon paineita muille, sillä pohjoislontoolaisten pelistä puuttuu luovuutta. Huomio kiinnittyy pelaajiin, jotka tukevat hyökkääjää. Nämä pelaajat ovat mahdollisesti Andros Townsend ja Erik Lamela. Townsend tekee paljon töitä ja pystyy auttamaan saman puolen laitapakkia, mutta Lamela ei tehnyt näitä töitä kovin hyvin Cityä vastaan. Jan Vertonghen jäi liian usein yksin.

Unitedin puolustus ei kuitenkaan ole ollut vesitiivis. Se on päästänyt tällä kaudella jo 15 maalia. Cardiffkin iski kaksi palloa punaisten verkkoon. Villas-Boas voikin luottaa siihen, että Spurs voi aiheuttaa vastustajalle ongelmia etenkin juoksuilla puolustuslinjaa kohti. Tottenhamin on nyt onnistuttava maalinteossa kotiyleisön edessä. Muuten alamäki jyrkkenee, kun alla ovat jo City-nöyryytys sekä kotitappio Newcastlelle.

Yhteenveto

Tottenham on niukka suosikki, mutta viime aikojen surkeiden esitysten takia joukkue on kovan paineen alla. United pelaa tällä hetkellä hyvällä itseluottamuksella. Viime otteluiden hyvä vire todennäköisesti kantaa myös sunnuntaille. Unitedilla on myös pelaajia, jotka pystyvät tekemään pahaa jälkeä, jos Spurs jatkaa korkealla puolustuslinjalla.

Lyö vetoa ottelusta täällä!