United-legenda: Moyes menestyy Old Traffordilla


Kaikki tiesivät, että Sir Alex Fergusonin aika päättyisi joskus, mutta se ei tarkoita, etteikö se olisi silti yllättänyt.

Tämänhetkinen United-joukkue oli varmasti järkyttynyt kuullessaan Sir Alexin suunnitelmista. Minä anakin olin. Puhuin Fergusonin kanssa pari päivää ennen kuin asia julkistettiin. Vielä silloinkin manageri piti pokkansa eikä antanut pienintäkään vihjettä eläköitymisestään.

Kaikkien aikojen manageri ei voinutkaan jatkaa ikuisesti, mutta Manchester United on seurana aivan eri universumissa kuin Fergusonin tullessa Old Traffordille. Ferguson myös lähti tyylillä: saldoksi jäi 13 liigamestaruutta, tukuttain FA Cup- ja Liigacup-pokaaleja ja kaksi Mestarien liigan voittoa. Uskomattomia lukemia!

Olen erittäin tyytyväinen, että Ferguson korvattiin David Moyesilla. Entinen joukkuekaverini Phil Neville, joka tullee myös työskentelemään Unitedissa jossakin ominaisuudessa, ei löytänyt tarpeeksi ylisanoja kehuessaan entistä valmentajaansa.

Miksi löytäisi? Kysehän on kaverista, joka on pitänyt työpaikkansa Valioliigassa 11 vuotta, tehnyt tasaisen vakuuttavaa jälkeä ja ylittänyt usein odotukset. Näitä merkintöjä ei ole kovin monen managerin CV:ssä.

Kaikki Moyesin entiset valmentajat, joiden kanssa olen keskustellut, ovat sanoneet Moyesin olevan äärimmäisen tunnollinen manageri. Hän on erinomainen taktikko, joka ei jätä mitään sattuman varaan. Jo pelkästään siksi uskon, että Manchester United siirtyy Moyesin aikaan melko jouhevasti.


Monet ovat sanoneet, että Moyes on managerina veistetty samasta puusta kuin Ferguson. 50-vuotias skotti haluaa kuitenkin osoittaa, ettei hän ole vanhan johdon marionetti.

Muutoksia on jo tullut. Entinen valmennustiimi on lähtenyt Old Traffordilta. Sekä Mike Phelan että Eric Steele jättivät seuran, vaikka etenkin Phelan oli pelaajien keskuudessa todella arvostettu. Ykkösjoukkueen valmentaja Rene Meulensteen on edelleen seurassa, mutta hänenkin odotetaan lähtevän. Meulensteenin nimi on liitetty usean seuran managerispekulaatioihin. Wigan on yksi vaihtoehto.

Uskon, että Unitedin uusi manageri suhtautuu nuoriin pelaajiin eri tavalla kuin edeltäjänsä. Moyes on jo nyt sanonut, että hän haluaa kasvattaa uusia kykyjä. Hän tietää mistä puhuu, sillä Everton-aikanaan Moyes oli tärkeä tekijä monen nuoren lahjakkuuden kehityksessä. Mielestäni Unitedin on kuitenkin tehtävä myös joitakin kesähankintoja.

Kun United menetti mestaruuden Manchester Citylle vuosi sitten, se ei tullut yllätyksenä. Loppuratkaisu oli dramaattinen ja päätyi historiankirjoihin, mutta City oli sillä kaudella paras ja levein joukkue. United toipui. Avainasia punaisten paluussa huipulle oli joukkueen vahvistaminen etenkin Robin van Persien muodossa.


Se, että Moyes teki kuuden vuoden sopimuksen, kertoo kummankin osapuolen aikeista. Olen luottavainen, että Moyes ei saa potkuja, vaikka hän ei voittaisi mestaruutta ensi yrittämällä. En silti näe mitään syytä, miksi Moyes ei menestyisi. Odotukset ovat valtavat, eikä United sijoittunut Sir Alexin alaisuudessa kertaakaan huonommin kuin kolmanneksi kauden 1991-92 jälkeen. United ei tätä nykyä keräile pronssimitaleita.

Minun United-aikanani joukkuetta vahvistettiin aina, kun se oli jo valmiiksi parhaimmillaan. Unitedin kaltaisen seuran ympärillä spekuloidaan aina pelaajasiirroilla. Esillä on aina monia nimiä. Etenkin tarvetta keskikentän vahvistuksille on korostettu, vaikka Michael Carrick pelasi yhden uransa parhaista kausista.

Paul Scholes lopetti, ja voin vakuuttaa, että tällä kertaa se on lopullista. Hänen kaltaisensa pelaajan korvaaminen on tietysti vaikeaa. Cesc Fabregasia on väläytelty potentiaalisena korvaajana. Ymmärrän hyvin, miksi. Barcelonan pelaaja on Scholesin tyylinen box-to-box-pelaaja, joka menettää pallon vain harvoin. En ole ollenkaan niin varma, pystytäänkö hänet houkuttelemaan takaisin Englantiin, mutta United hyötyisi Fabregasin kaltaisesta pelaajasta.

Ihmiset kuitenkin unohtavat helposti, että jopa Manchester Unitedin kaltaisessa seurassa kyse on rahasta. Kun Wesley Sneijderin siirto peruttiin pari kautta sitten, se johtui hollantilaisen palkkapyynnöstä. United ei maksa kenellekään ylihintaa.

Lukemani perusteella Moyesin Mestarien liiga -kokemuksen puutteesta on tehty numero, mutta kuinka monella Valioliiga-managerilla on merkittävästi kokemusta tähtipalloliigasta? Mieleeni tulee tältä istumalta vain kolme nimeä: Jose Mourinho, Arsene Wenger ja Manuel Pellegrini. Unitedilla on koppi täynnä kokeneita Mestarien liiga-pelaajia. Mielestäni kyseessä on lehdistön keksimä ongelma.

Tätä nykyä Mestarien liigassa pelaamiseen periaatteet ovat samat kuin kotiliigassa. Vieraspeleihin ei lähdetä viihdyttämään yleisöä. Hyvän tuloksen toivossa voidaan turvautua kyyniseen pelitapaan, ja sen Moyes todellakin hallitsi Evertonissa. Uskon hänen pärjäävän Mestarien liigassa, eikä olisi yllätys, jos United voittaisi kaksi pokaalia (8,00) ensi kaudella.

Ensi kaudesta tulee erittäin mielenkiintoinen. Kliseisesti on sanottava, että kauden alla kaikki on auki. Monet seurat ovat valmiita käyttämään rahaa tulevina viikkoina. Jopa Arsenal väittää, että seuralla on rahaa käytettävissään.

Jos Ferguson valmentaisi edelleen Unitedia, en edes harkitsisi mitään muuta joukkuetta ensi kauden Valioliiga-mestariksi. Vaikka managerinvaihdos otettaisiin huomioon, en voi olla sivuuttamatta sitä tosiseikkaa, että United voitti liigan 11 pisteen erolla. Ensi kaudella sarjasta voi tulla tiukempi, mutta olen luottavainen, että United korjaa potin jälleen.

Jos olet kanssani samaa mieltä, voit lyödä vetoa Unitedin mestaruuden puolesta kertoimella 3,00.

Ronny Johnsen on entinen Manchester Unitedin ja Norjan maajoukkueen puolustaja, joka kirjoittaa yksinoikeudella näille sivuille Unibet-lähettilään ominaisuudessa.