Valioliiga ei tarvitse talvitaukoa


Manner-Euroopassa englantilaisia pidetään muutenkin kummallisina ja jouluna tilanne vain korostuu. Suurin osa mantereen huippuammattilaisista nostaa jalat sohvan reunalle ja tv-aikataulut täyttyvät NBA:lla - sekä brittifutiksella.

Keski-Euroopan televisioyhtiöt ovat kiitollisia siitä, että livelähetys pyörii kellon ympäri ja katsojat ahmivat niin paljon brittifutista kuin pystyvät. Mutta joka kerta, kun Englanti ei saa kolmea joukkuetta Mestareiden liigan välieriin kuten vuosina 2008 ja 2009, joudumme kysymään, mitä huonoja puolia joulun tiiviissä pelitahdissa on.

Fyysistä ja henkistä palautumisaikaa pidetään suotavana tähän aikaan vuodesta, vaikka pelaajien talvitauot ovat itse asiassa melko lyhyitä. Esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa pääsarjapelaajat lähtivät lomille joulukuun 23. tai 24. päivä. Ainakin suurin osa harjoittelee viimeistään uudenvuodenaattona ja ottelut jatkuvat tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Suurin kysymys liittyy siihen, miten Englannissa palloilevat pelaajat viettäisivät talvilomansa, jos heillä olisi sellainen. Peli ei ole vain brittifutista paikallisten iloksi: kyseessä on monikansallinen liiga, jota pelataan monikansalliselle yleisölle. Kun pelaajat matkustavat koteihinsa Euroopan ulkopuolelle, koko porukan saaminen ajoissa takaisin aiheuttaa ongelmia.

Lyon-aikanaan brassihyökkääjä Fred tuli kerran harjoituksiin kymmenen päivää myöhässä ja kantoi päässään valkoista stetsonia. Joukkoon mahtuisi epäilemättä muutamia eksyneitä "myöhästyneiden" lentojen ja "missattujen" jatkolentojen takia. Kaiken sen hulluuden keskellä Valioliiga-managerit alkaisivat pian toivoa paluuta aikaan, jolloin he pystyivät luottamaan siihen, että brittipelaajista koostuva joukkue tirvaisee kännit kotona takan ääressä. Talvitauko voisi aiheuttaa myös sen, että pelaajat siirtyisivät henkisesti lomalle ennenaikaisesti.

Vain 10 päivää sitten Paris Saint-Germainin Nenê jäi valmentaja Carlo Ancelottin kokoonpanon ulkopuolelle. Se oli ilmeisesti pelaajan mielestä syy aloittaa aikainen joulunvietto. Nenê twiittasi kuvan itsestään luistelemassa Grand Palais'n kaukalossa, vaikka mies oli samalla viikolla jättänyt treenit väliin pohjevamman takia. Lisäksi on syytä pohtia, voiko seuroihinkaan luottaa.

On helppo arvata, että seurajohtajat lähtisivät minilomalle Qatariin, Hong Kongiin tai muuhun kaukaiseen kohteeseen heti tilaisuuden tullen. Taipumus olla joka puolella kuuluu Valioliigan DNA:han.

On myös vaikea tunnistaa se raja, jolloin lepo muuttuu pelituntuman puutteeksi. Bundesliiga lyhensi kuuden viikon talvitaukoaan viime kaudesta lähtien, koska Saksassa oltiin huolissaan pitkän tauon urheilullisista - ja kaupallisista - vaikutuksista.

Kukaan ei epäilekään, että Valioliigassa pidettäisiin niin pitkä tauko. Englanti on kuitenkin vastahakoinen ympäristö ja samoja vaikutuksia voisi alkaa näkyä lyhyemmänkin tauon yhteydessä. Monet väittävät, ettei Englannissa välitetä enää jalkapalloon liittyvistä perinteistä tai faneista. Todellisuudessa perinteet ovat kuitenkin iso syy siihen, miksi Valioliiga myy maailmalla. Perinteiden muuttaminen veisi paljon brittifutiksen hohdosta.

Valioliiga-pelaajien on siis jatkossakin syytä viettää kiireistä joulua, jotta muu maailma saa katsoa heidän edesottamuksiaan television ääressä.

Andy Brassell