Valioliigan putoamistaisto: Aston Villan suuri pako onnistuu


Kausi alkaa olla siinä pisteessä, että Valioliigan häntäpään taisto kiinnostaa enemmän kuin kärkipään ottelut.

Tähän aikaan vuodesta nähdään toisinaan ihmeitä. Tuhoon tuomituilta vaikuttavat joukkueet saavat huiman vireen päälle ja säilyvät.

Viime vuosina on nähty paljon hienoja pelastumisia. Kaudella 1992-93 Joe Roylen Oldham otti kolmesta viime ottelustaan täydet pisteet ja selvisi. West Bromwichista tuli kaudella 2004-05 ensimmäinen seura, joka on ollut jouluna sarjajumbona, mutta säilynyt sarjassa. Carlos Tevez taas johti West Hamin pelastumista keväällä 2007.

Teoriassa mikä tahansa sarjan alemman puoliskon joukkueista voi pudota tällä kaudella, mutta käytännössä putoajakolmikko tullee löytymään tämänhetkisestä jumbonelikosta. Selviytyjän paikka on siis tarjolla Wiganille, Aston Villalle, Readingille tai QPR:lle.

QPR 

Länsilontoolaisten tilanne näyttää todella tukalalta. Jäljellä on 11 ottelua. QPR:llä on matkaa putoamisviivan paremmalle puolelle seitsemän pistettä eikä joukkue näytä merkkejä paremmasta.

Joukkueen putoamiskerroin on 1,10. Se saattaa pudota entisestään, jos tämän viikonlopun Southampton-kamppailu ei tuota kelvollista tulosta. Neljässä viime ottelussaan QPR on tehnyt vain yhden maalin. Näyttää siltä, että Harry Redknapp ei tällä kertaa onnistu Houdini-tempussa.

5 avainottelua 

2.3.: Southampton (v), 16.3.: Aston Villa (v), 7.4.: Wigan (k), 20.4.: Stoke (k), 28.4.: Reading (v)

Reading 

Readingin putoamisen kerroin 1,25 on vain hieman QPR:ää suurempi, mutta toisin kuin Lontoosta, Readingista kuuluu vielä elonmerkkejä. Reading on vain pisteen päässä turvallisilta vesiltä ja viime viikkoina joukkue on taistellut hienosti.

Nyt joukkue on kolmen ottelun tappioputkessa, mutta ennen sitä se hävisi vain yhden seitsemästä aiemmasta ottelustaan. Voiko joukkue saada uudestaan vastaavan vireen päälle? Kolmessa seuraavassa vierasottelussa vastassa ovat Everton, Manchester United ja Arsenal, joten esitykset kotona ovat elintärkeitä.

5 avainottelua

9.3.: Aston Villa (k), 6.4.: Southampton (k), 20.4.: Norwich (v), 28.4.: QPR (k), 19.5.: Reading (v)

Aston Villa 

Uuden manageri Paul Lambertin palkanneen Villan ei odotettu päätyvän putoamisviivan alle. Siellä joukkue kuitenkin helmikuun lopussa on. Birminghamilaisten putoamiskerroin on 1,75. Nyt kasaan pitäisi saada sellaisia tuloksia, kuin Aston Villan kokoiselta seuralta voisi odottaa.

Villan kannalta hyvä uutinen on, että joukkueen kohtalo on yhä omissa käsissä.  Villa kohtaa vielä kaikki putoamiskurimuksessa olevat joukkueet. Vaikeita keskikastin joukkueita vastaan Aston Villa saa puolestaan pelata kotonaan.

5 avainottelua

9.3.: Reading (v), 16.3.: QPR (k), 13.4.: Fulham (k), 27.4.: Sunderland (k), 19.5.: Wigan (v)

Wigan 

Kaikista jumbonelikon joukkueista juuri Wiganilla on eniten kokemusta siitä, miten näistä tilanteista pääsee pois. Juuri viime kaudella Roberto Martinezin miehistö nousi, kun sen putoaminen oli jo julistettu käytännössä varmaksi. Tekeekö Wigan taas mahdottomasta mahdollisen?

Viime viikon 3-0-voitto Readingin vieraana nosti Wiganin putoamisviivan yläpuolelle ja joukkueen putoamiskertoimen 2,10:een. Vaarana on, että Wiganinkin onnen on loputtava joskus. On epärealistista odottaa, että joukkue tekee ihmeen joka kausi ilman, että mikään menee pieleen. Viimeisen kierroksen Aston Villa -ottelusta tullee elintärkeä kummallekin joukkueelle.

5 avainottelua

30.3.: Norwich (k), 7.4.: QPR (v), 13.4.: Swansea (k), 20.4.: West Ham (v), 19.5.: Aston Villa (k)

Tuomio

Putoajat: QPR (1,10), Reading (1,25), Wigan (2,10)

Säilyjä: Aston Villa

Lyö vetoa Valioliigan putoamistaistosta täällä!