Valioliigan seurojen suurimmat floppihankinnat


Uutiset kertovat, että Southamptonin ennätyshankinta Dani Osvaldo on siirtymässä Interiin. Manchester Unitedissa epäonnistunut Marouane Fellaini saattaa puolestaan siirtyä Napoliin. Tällä hetkellä ei ole kunnia-asia olla kallis pelaaja Valioliigassa.

Ketkä ovat Valioliigan pahimmat floppihankinnat? Ketkä antoivat rahalle vähiten vastinetta?

Kävimme läpi kaikki tämän kauden Valioliigan 20 joukkuetta ja poimimme jokaisesta hankinnan, jota seura katuu vielä tänäkin päivänä.

Arsenal – Francis Jeffers

Jeffersin piti olla niin sanottu "Fox in the Box", mutta tämä kettu lähinnä makoili lyyhistyneenä tienlaidassa. Liverpoolilaishyökkääjä Jeffers siirtyi kahdeksalla miljoonalla punnalla Gunnersiin vuonna 2001. Hän teki neljä liigamaalia seuraavien kolmen vuoden aikana.

Aston Villa – Bosko Balaban

Villa pulitti 5,8 miljoonaa puntaa kroatialaishyökkääjä Balabanista vuonna 2001. Kahden ja puolen vuoden aikana Balaban pelasi vain yhdeksässä ottelussa, ja näistäkin seitsemässä hän tuli vaihdosta kentälle. Villa-fanit pääsivät tuskistaan joulukuussa 2003, kun Balaban vapautettiin sopimuksestaan.

Burnley – Frederic Nimani

Ranskan alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa pelanneen Nimanin Burnley-ura oli ohi silmänräpäyksessä. Nimani tuli lainalle Monacosta tammikuussa 2010, jolloin Burnely pelasi edellisen kerran Valioliigassa. Sopimukseen kuului neljän miljoonan punnan osto-optio. Kahta vaihtopelaajana pelattua peliä myöhemmin optio jätettiin käyttämättä. Nimani katosi matkoihinsa, ja tällä hetkellä pelaaja on vapaa agentti.

Chelsea – Andrei Shevtshenko

Viime vuosina Chelseassa on tehty monta isoa kauppaa, mutta yksikään ei ole aiheuttanut niin suurta pettymystä kuin 30,8 miljoonaa puntaa vuonna 2006 maksanut Andrei Shevtshenko. AC Milanissa maaleja mättänyt ukrainalainen osui kahden Chelsea-vuotensa aikana vain yhdeksän kertaa. Hän yltää niukasti Fernando Torresin edelle ja vie tittelin Chelsean suurimpana floppihankintana.

Crystal Palace – Florian Marange

Ranskalainen laitapakki oli osa Crystal Palacen viime kesän ostobuumia. Manageri Ian Holloway totesi pian hankkineensa liian monta pelaajaa. Holloway kutsui Marangea liian hitaaksi eikä rekisteröinyt tätä lainkaan 25-miehiseen Valioliiga-miehistöönsä. Marange pelasi Palacessa vain yhden kilpailullisen ottelun ennen paluutaan Ranskaan tammikuussa.

Everton – Per Kroldrup

Kun Everon selvisi Mestarien liigaan kaudeksi 2005-06, David Moyes halusi pelaajan, joka vahvistaisi Toffees-puolustusta. Sellaisen pelaajan sijaan hän hankki Per Kroldrupin Udinesesta. Viisi miljoonaa puntaa maksanut tanskalainen pelasi vain yhdessä Valioliigan ottelussa. Kamppailun päättyminen 0-4-tappioon Aston Villalle ei ollut sattumaa. Kroldrup häipyi Goodison Parkilta kuusi kuukautta saapumisensa jälkeen. Jotkut rohkenivat väittää, että Moyes olisi vahingossa hankkinut väärän pelaajan.

Hull – Jimmy Bullard

Bullardin kurssi oli vahva tammikuussa 2009. Fulhamissa vakuuttavia otteita esittänyt pelaaja oli lähellä Englannin maajoukkueryhmää. Nousijajoukkue Hull City maksoi Bullardista viisi miljoonaa puntaa ja antoi pelaajalle 45 000 punnan viikkopalkan. Hull-debyytissä tullut polvivamma piti kuitenkin Bullardin sivussa koko loppukauden. Siitä alkoi masentava kahden vuoden jakso, johon kuului loukkaantumisia, pettyneitä faneja ja seuran langettama pelikielto. Bullard jätti Tigersin vuonna 2011.

Leicester – Ade Akinbiyi

Myöhemmin "Ade Akin-bad buy" -liikanimen saanut hyökkääjä maksoi Leicester Citylle 5,5 miljoonaa puntaa kesällä 2000. Akinbiyi hankittiin Filbert Streetille Emile Heskeyn korvaajaksi. Akinbiyin vaikeudet maalinteossa nousivat yhdessä vaiheessa koko kansan pakkomielteeksi. Ottelussa Heskeyn uutta seuraa Liverpoolia vastaan Akinbiyi hukkasi paikkoja liukuhihnalta, mikä kirvoitti hyvät naurut ympäri Englantia. Vaikean puolentoista vuoden jälkeen hyökkääjä siirtyi Crystal Palaceen.

Liverpool – Andy Carroll

35 miljoonaa puntaa. Mieti sitä. Fernando Torres oli juuri myyty Chelseaan 50 miljoonalla punnalla, joten Liverpoolilla oli riihikuivaa tammikuussa 2011. Seura tuhlasi siitä ison osan Newcastlessa pelanneeseen Carrolliin, joka pelasi Anfieldillä alavireisesti ja kärsi loukkaantumisista. Kolossilla oli toki hetkensä, mutta 11 maalia 58 ottelussa ei ole läheskään riittävä saldo. Vuonna 2012 Carroll siirtyi lainalle West Hamiin, ja siirrosta tehtiin lopulta pysyvä.

Manchester City – Jo

Olipa kerran aika, jolloin Manchester City ei maksanut pelaajista 18 miljoonan punnan siirtosummia ihan päivittäin. Kesällä 2008 City maksoi kyseisen summan Moskovan TsSKA:n brassihyökkääjä Josta. Jo teki Citylle yhden liigamaalin, pelasi kaksi huonoa lainajaksoa Evertonissa ja yhden Galatasarayssa ja lähti vuonna 2011. Seuraava havainto miehestä? Tämän vuoden MM-kisoissa...

Manchester United – Marouane Fellaini

Fellainin sopimuksessa olleen pykälän ansiosta Manchester United olisi voinut ostaa miehen viime kesänä 22 miljoonalla punnalla. David Moyes kuitenkin epäröi ja joutui lopulta pulittamaan Everton-aikojensa luottopelaajasta siirtotakarajalla 27,5 miljoonaa puntaa. Asiat eivät ole sujuneet. 21 maalitonta ottelua myöhemmin Moyes on poissa, United rakentaa uutta tulevaisuutta Louis van Gaalin johdolla ja Fellaini katselee ulko-ovea.

Newcastle – Albert Luque

"Espanjan seuraavan supertähden" lahjakkuudesta ei ollut merkkiäkään lyhyellä Newcastle-jaksolla. Magpies maksoi Luquesta 9,5 miljoonaa puntaa vuonna 2005. Espanjalainen teki yhden maalin kahden vuoden aikana ja pokkaa siitä hyvästä floppihankinnan arvonimen, josta Newcastlessa riittää kyllä kilpailua. On toki syytä mainita, että sen ainoan maalinsa Luque teki Sunderlandia vastaan.

QPR – Jose Bosingwa ja Park Ji-Sung

QPR:n vuoden 2012 holtiton kulutuskuuri toi Loftus Roadille kaksi pelaajaa, joiden parasta ennen -päivä oli jo mennyt. Bosingwa oli voittanut Mestarien liigan Chelseassa ja Park Manchester Unitedissa, mutta QPR:ään siirtyessä se kaikki oli historiaa. Champions League vaihtui Championshipiksi pian kauppojen jälkeen.

Southampton – Dani Osvaldo

Mauricio Pochettino teki moniin suuren vaikutuksen viime kesänä, kun hän hankki Dani Osvaldon Southamptoniin. Ihastelu loppui, kun Osvaldo alkoi pelata. Italian maajoukkuemies teki 13 esiintymisessään vain kolme maalia ja sai aikaiseksi yhtä monta riitaa pukuhuoneessa. Osvaldo lähetettiin loppukaudeksi lainalle Juventukseen, ja nyt mies näyttää siirtyvän Interiin.

Stoke – Dave Kitson

Ei ole suoranaisesti salaisuus, että Readingin Dave Kitsonin 5,5 miljoonan punnan siirto Stokeen (silloinen seuraennätys) ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan. 18 maalittoman Potters-ottelun jälkeen Kitson palasi lainalle Readingiin. Lainalta hän palasi vielä Stokeen, jossa teki vaatimattomat kolme maalia 18 liigaottelussa. Kitson jätti seuran riideltyään manageri Tony Pulisin kanssa.

Sunderland – Tore Andre Flo

Flo oli arvostettu rotaatiopelaaja Chelseassa. Hän iski maaleja myös Glasgow Rangersissa ennen siirtoaan Sunderlandiin 6,75 miljoonan punnan jättisummalla vuonna 2002. Black Catsissa Flo teki vain neljä maalia ja pystyi 1,5 vuoden aikana pelaamaan vain 11 liigaottelua. Flo lähti Sunderlandista vapailla papereilla 18 kalliin kuukauden jälkeen.

Swansea – Itay Shechter

Israelilainen "hyökkääjä" teki vain yhden maalin 18 ottelussaan Swans-paidassa. Hän tarvitsi 856 peliminuuttia ennen kuin lopulta teki maalin 3-2-voitossa Wiganista. Shechter lähti lainajaksonsa päätyttyä kauden 2012-13 lopussa, eikä Swansean faneilla tullut ikävä.

Tottenham – David Bentley

Tässäkin seurassa tittelistä kilpaillaan tosissaan! Sergei Rebrov, Roberto Soldado ja Erik Lamela joutuvat kuitenkin tunnustamaan Bentleyn paremmakseen. Kaiken kurjuuden keskellä brittifutiksen entinen kultapoika varmasti muistelee ilolla sitä, kuinka Spurs maksoi hänestä 15 miljoonaa puntaa heinäkuussa 2008. Bentley pelasi Tottenhamissa 42 liigaottelua ja teki kolme maalia (yhden Arsenalia vastaan). Siinä se sitten olikin. Sittemmin Bentley on lopettanut uransa.

West Bromwich – Borja Valero

Valero on sittemmin osoittanut tasonsa Villarrealissa ja Fiorentinassa. West Bromwichissa mies oli kuitenkin sanalla sanoen katastrofi. Valero tuli WBA:han 4,7 miljoonalla punnalla vuonna 2008. Hän debytoi 1-3-tappiossa Hartlepool Unitedia vastaan, ja alamäki vain jyrkkeni. Valero pelasi 36 ottelua Albionin paidassa, ei tehnyt ainuttakaan maalia ja häipyi lainalle putoamisen jälkeen.

West Ham – Savio Nsereko

Olisi ollut liian julmaa nimetä Andy Carroll uudelleen, joten kunnia menee Savio Nserekolle. Ugandalaissyntyinen Saksan poikamaajoukkuepelaaja maksoi Hammersille hurjat yhdeksän miljoonaa puntaa tammikuussa 2009. Nsereko vei Craig Bellamylta kymppipaidan. Kaikki odottivat Nserekon olevan ihmelapsen maineensa arvoinen. Pelaaja oli kuitenkin avauksessa vain kerran, ei tehnyt ainuttakaan maalia 10 ottelussaan ja palasi Fiorentinaan viisi kuukautta myöhemmin. Lukuisten lainojen ja parin rikosepäilyn jälkeen Nsereko on nyt vapaa agentti vain 25-vuotiaana.