Viisi syytä, miksi Ryan Giggs on Manchester Unitedin kaikkien aikojen pelaaja


Ryan Giggs täytti perjantaina 40 vuotta. Se itsessään ei ole vielä kovin merkittävä saavutus. Jos kuitenkin huomioidaan se, että hän edustaa edelleen Manchester Unitedia, jonka riveissä teki debyyttinsä teini-ikäisenä, rajapyykkiä voidaan pitää erittäin merkittävänä.

Legenda-termiä käytetään nykyään liian helposti. Giggsille arvonimi kuitenkin sopii. Tässä viisi syytä sille, miksi Giggs on Manchester Unitedin kaikkien aikojen pelaaja.

5. Pitkäaikaisuus

Giggs on selvästi eniten otteluita Manchester Unitedin paidassa pelannut pelaaja. Jos hän pelaa sunnuntaina Tottenhamia vastaan, mittariin tulee 954 ottelua. Se on lähes 200 peliä enemmän kuin Bobby Charltonilla. Myös Giggsin aikalaiset Paul Scholes ja Gary Neville kalpenevat vertailussa.

Unitedin kaikkien aikojen maalipörssissä Giggs on seitsemäntenä 168 osumallaan. Jos hän tekee tällä kaudella maalin, hän nousee kuudenneksi. Samalla hän tekisi maalin jo 24. peräkkäisellä kaudella mukaanlukien miehen kaikki 22 Valioliiga-kautta.

Tässä Giggsin kuuluisa maali Arsenalia vastaan:

4. Taso

Giggs ei ole niin merkittävä pelaaja vain siksi, että hän on pelannut niin pitkään. Ainutlaatuisen hänestä tekee se, että hän on ollut Unitedin edustusjoukkueen tärkeimpiä pelaajia siitä hetkestä lähtien, kun hän murtautui joukkueseen. Keskiviikon virtuoosimainen esitys Bayer Leverkusenia vastaan osoitti, että Giggs on myös pitänyt tasonsa, vaikka onkin iän myötä joutunut muokkaamaan pelityyliään.

George Best oli ehkä parempi pelaaja, mutta hänen tähtensä loisti Unitedissa "vain" 11 kauden ajan. Giggs on pitänyt tasonsa yli kaksi kertaa pidempään.

3. Selviytyminen

Giggs on pysynyt Manchester Unitedissa, vaikka hän on viettänyt lähes koko uransa Alex Fergusonin alaisuudessa.

Fergie oli armoton manageri, joka päätti muun muassa David Beckhamin, Roy Keanen, Paul McGrathin, Jaap Stamin, Carlos Tevezin, Ruud van Nistelrooyn ja Norman Whitesiden kaltaisten pelaajien United-urat.

Jos Ferguson koki, ettei pelaajasta ollut enää hyötyä, hän otti rahat pois. Giggsiä hän ei koskaan myynyt, vaikka vuosien varrella Giggsistä tehtiin monia merkittäviä tarjouksia. Se kertoo paljon pelaajan tasosta ja asenteesta.

2. Sopeutumiskyky

On harvinaista, että kukaan jalkapalloilija pelaa vielä nelikymppisenä. Laiturille se on lähes ennenkuulumatonta.

Giggs tunnettiin uransa alkuvuosina nopeana laitapelaajana. Kun hän menetti huikeaa nopeuttaan, hänen piti muuttaa pelityyliään. Keskitystaitojensa ansiosta Giggs oli käyttökelpoinen laidalla vielä senkin jälkeen, kun laitapakkien ohittaminen jalalla oli enää kaukainen muisto. Keskikentän keskustassa hänen peliälykkyytensä ja syöttötaitonsa riittävät edelleen kevyesti pelintekijän tehtäviin.

1. Omistautuminen

Giggs on pysynyt  terveenä ja osoittanut, että vanha koira voi oppia uusia temppuja. Joogaharrastus on pidentänyt Giggsin uraa ja vähentänyt loukkaantumisia.

Toisin kuin jotkut entiset United-kollegansa, Giggs on keskittynyt täysillä uraansa ja ottanut siitä kaiken irti. Giggsin kanssa samoihin aikoihin läpimurtonsa tehnyt teinitähti Lee Sharpe sai lähteä, koska miehen juhlajalka vipatti alituiseen. Ferguson puolestaan uskoi David Beckhamin keskittyvän enemmän bisnespuoleen kuin jalkapalloon.

Giggs ei astunut niihin ansoihin. Hänet on palkittu Englannin menestyneimmän pelaajan arvonimellä: 13 Valioliiga-mestaruutta, neljä FA Cupia, kolme Liigacupin mestaruutta ja kaksi Mestarien liigan voittoa.