Wayne Rooneyn lähtö olisi katastrofi Manchester Unitedille


Kateuden ja julkkispakkomielteiden maailmassa Wayne Rooney on helppo kohde. Jokaista supertähden pikkumokaa katsotaan nenänvartta pitkin.

Manchester Unitedin ja Englannin maajoukkueen hyökkääjän petipuuhat ja sosiaaliset paheet eivät ole tehneet hänestä koko kansan suosikkia. Ne, jotka keskittyvät jalkapalloon, moittivat Rooneyn asennetta, fyysistä kuntoa, kiinnostusta ja lyhyttä pinnaa.

Mielestäni näitä heikkouksia (siis niitä jalkapalloon liittyviä) on liioiteltu, mutta hyökkääjällä on ehdottomasti heikkoutensa. Sen seurauksena julkisesta lynkkauksesta on tullut Rooneyn kohdalla normi. Wayne Rooney on silti erinomainen jalkapalloilija. Ne, jotka muuta väittävät, eivät ymmärrä jalkapallosta paljoakaan.

On toki pettymys, ettei hänestä ole 27-vuotiaana kehittynyt sitä jalkapallomaailman valloittajaa, joksi häntä 10 vuotta sitten kaavailtiin. Rooneyn ura ei silti ole mitenkään vähäpätöinen.

Rooney ei ole koskaan pelannut Unitedin aikana vähempää kuin 36 ottelua kaudessa (viime kauden lukema). Hän ei myöskään koskaan ole tehnyt vähempää kuin 16 maalia (tämäkin "pohjanoteeraus" on viime kaudelta). Superkaudet 2009-10 ja 2011-12 ovat monilta jo unohtuneet, mutta kummallakin kaudella Rooney tykitti 34 kaappia.

Nämä tilastot eivät vielä kerro sitä, että Rooney on yhtä kuin kaksi tai kolme jalkapalloilijaa samassa paketissa. Rooney ei ole vain maaliahne hyökkääjä. Hän on myös taitava ja luova pelaaja, joka tekee töitä kollektiivin eteen. Uskomatonta, että David Moyes on ilmeisesti valmis luopumaan tällaisesta pelaajasta.

Tiedän myynnin puolesta esitetyt perustelut, tiedän pelaajan heikkoudet. Tiedän, että tyytymättömästä pelaajasta on parempi luopua, tiedän että tilalle saataisiin joku nuorempi. Ymmärrän nämä pointit.

Sen sijaan sitä en ymmärrä, että Manchester United ei tee enempää töitä pitääkseen Rooneyn tyytyväisenä. Siitäkin huolimatta, että 250 000 punnan viikkopalkasta eroon pääseminen olisi taloudellisesti kannattavaa.

"Ajatukseni Waynestä on se, että tarvitsemme häntä, jos Robin van Persie loukkaantuu syystä tai toisesta", Moyes sanoi tarkoitushakuisesti viikko sitten. Sitaatti ei todellakaan edesauttanut joukkueen parhaan, tai toiseksi parhaan, pelaajan pitämistä tyytyväisenä.

Miksi uusi manageri ei vakuuttanut pelaajan olevan joukkueelle tärkeä yksilö tukihyökkääjänä, hyökkäävänä keskikenttäpelaajana tai jopa van Persien parina? Sanovat huhut mitä tahansa, pelkästään se olisi voinut rauhoittaa tilanteen. Seura ei päätynyt siihen vaihtoehtoon, vaan haluaa eroon tähdestä.

Sittemmin korttipeliä on pelattu niin pitkään ja niin julkisesti, että Jose Mourinho on päässyt niskan päälle. Lukuisten kahdenkeskisten tapaamisten jälkeen entisen Everton-managerin on turha yrittää pyörtää puheitaan. Se on liian myöhäistä. Mourinho rakastaa Rooneyta, Moyes ei. Nyt onkin hyvin mahdollista, että Rooney päätyy Chelseaan. Sanokaa mitä sanotte, mutta väitän, että se ei tee hyvää Unitedin mestaruushaaveille.

Rooneyn myyminen Chelsealle heikentäisi Unitedia ja antaisi yhdelle sen pahimmista kilpailijoista viimeisen palasen palapeliin.

Käsittääkseni van Persie ja Rooney tulevat oikein hyvin toimeen keskenään. Kumpikin kunnioittaa toisen osapuolen kykyjä, eikä yhteistyö ole minkäänlainen ongelma. Vain managerilla, ja kenties koko seuralla, on ongelmia kahden supertähden tyytyväisenä pitämisessä.

Henkilökohtaisesti en ole vakuuttunut, että Rooney haluaa epätoivoisesti lähteä Unitedista. Uskon, että hän haluaa vain tietää olevansa arvostettu avainpelaaja, vaikka se olisikin valkoinen valhe.

United on pitänyt huolta siitä, että sitä vakuuttelua Rooneylle ei suoda. Se on seuralta itseltään pois. Tilalle voi toki hankkia nälkäisen ja nuoren korvaajan isolla rahalla. Wayne Rooney on kuitenkin pelaaja, jollaisia ei ole joka kadunkulmassa. Old Traffordilla tulisi miestä varmasti ikävä.

Kissa ja hiiri -leikki voi jatkua pitkäänkin, mutta jos United päästää Rooneyn Chelseaan, kuviossa on vain yksi voittaja. Se ei ole Manchester United.

Lyö vetoa Wayne Rooneyn ensi kauden osoitteesta täällä!