HJK ei murskaa Jaroa liiga-avauksessa


FF Jaro aloittaa Veikkausliiga-kautensa vaikeimmalla mahdollisella tavalla, kun se matkustaa Helsingin Jalkapalloklubin vieraaksi.

Joukkueiden viime kaudet olivat kuin toistensa vastakohdat. HJK:n peli ei lähtenyt Sixten Boströmin alaisuudessa kulkemaan. Heinäkuussa Klubi putosi Mestarien liigassa nolosti Viron mestari Nömme Kaljua vastaan, ja Boströmille vaadittiin jo potkuja. Syksyn edetessä HJK sai kuitenkin pelinsä toimimaan ja vei lopulta mestaruuden selkeästi.

Putoajasuosikiksi ennakoitu Jaro puolestaan pelasi todella pirteän kevään ja hätyytteli pitkään europaikkoja. Kohtaloksi kuitenkin koitui alkusyksyn paikallisottelu VPS:ää vastaan. Jaro voitti itse ottelun, mutta menetti lähes puolet ihanneavauskokoonpanostaan sairastuvalle. Loppukausi oli tuskaista selviytymistä, ja sarjapaikan varmistumistakin piti odotella yllättävän pitkään.

Tällä kaudella sama vaara on ilmassa. Paperilla Jaro on hieman viime kautta parempi, mutta rinki on edelleen jopa Veikkausliiga-mittapuulla kapea. Joukkueessa on kuitenkin laatua. Viime kaudella loistavasti pelannut Hendrik Helmke jätti Jaron vuosi sitten kesken kauden, mutta palasi nyt Pohjanmaalle. Vikkelä trinidadilaishyökkääjä Shahdon Winchester on myös edelleen mukana, ja kokenut paluumuuttaja Fredrik Svanbäck on ehdoton vahvistus.

Uusia nimiä Jarossa ovat argentiinalainen laitapelaaja Carlos Fondacaro, trinidadilaispuolustaja David Aubrey, kenialaiskeskikenttä Peter Opiyo sekä Kakkosen GBK:sta tullut hyökkääjä David Carlsson.

HJK menetti talven aikana paljon laatupelaajia, mutta se on myös hankkinut niitä ulkopuolelta. Uusi ykkösmaalivahti on Bröndbystä tullut Michael Törnes. Hongasta tuli sarjan paras laitapakki Gideon Baah. Veli Lampi ja Markus Heikkinen ovat kivikovia paluumuuttajia, ja viime kaudella loukkaantumisista kärsinyt Mika Väyrynen on Klubille kuin uusi vahvistus. Ulkomailta HJK hankki norsunluurannikkolaishyökkääjä Oussou Konanin. Senegalilaishyökkääjä Macoumba Kandji on vielä testissä.

Suomen mestariksi ei tänäkään vuonna ole kuin yksi suosikki. Onko Jarosta haastajaksi avauskierroksella?

Maalintekijäveikkaus

HJK on täynnä maalintekovoimaa, ja se näkyy kertoimissa. Peräti viiden HJK-pelaajan maalikerroin on haarukassa 2–2,90. Nämä kertoimet eivät houkuttele, joten on syytä katsoa ilmeisiä vaihtoehtoja pidemmälle.

Rasmus Schüller on potentiaalinen avaaja keskikentän pohjalla. Schüller on hyväpotkuinen pelaaja, joka tullee pelipaikastaan huolimatta tekemään hyvät tehot tälläkin kaudella. Maalikerroin 5,60 on varsin houkutteleva.

Erikoistilanteissa  Klubin suurin uhka on viime kaudella neljä maalia tehnyt Valtteri Moren (10,00).

Onko Jarosta tekemään maali? HJK tulee hallitsemaan peliä, mutta Jarolle saattaa avautua jokunen tilaisuus vastahyökkäyksiin – ja niihin tuulennopea Winchester on kuin luotu. 5,40 on kelpo kerroin.

Vedonlyönti

HJK:n otteluiden lähtökohta vedonlyönnissä lienee tälläkin kaudella vanha tuttu: Klubin kertoimet ovat niin alhaalla, että pelikelpoisten kertoimien löytäminen on vaikeaa.

Ottelun maaliodotusarvo on korkea. Viime kaudella Jaro haki Töölöstä upean 0–0-tasapelin, mutta siihen tarvittiin loistoesitys maalivahti Jesse Östiltä ja huonoa viimeistelyä HJK:lta. Paikkoja Klubilla oli tukuttain. Myös over-vedon kertoimet ovat kuitenkin varsin alhaiset (yli 2,5 maalia 1,60).

Viime kaudella HJK aloitti hitaasti. Nyt samanlaista alkua tuskin tulee, sillä Boström on saanut tuoda kuvioitaan sisään jo pitkään. Vaihtuvuutta on ollut jonkin verran, mutta vanha runko on kasassa.

Silti Jarolla on hyvä mahdollisuus pitää ainakin lukemat siedettävinä. Svanbäck ja Helmke ovat työteliäitä pelaajia puolustuslinjan edessä, ja nopeat hyökkääjät voivat osoittaa vaarallisuutensa vastaiskuista. Kertoimissa luotetaan liikaakin HJK:n murskavoittoon, joten tasoitusveto Jaron puolesta voi tuoda hyvän startin liigakaudelle.

 

Pelivihje: Vierasvoitto (ottelun alkutilanne 0–2), 1,90