Putoaja ratkeaa Veikkausliigan päätöskierroksella


Ennen kotimaisen pääsarjan viimeistä kierrosta HJK on käytännössä varmistanut neljännen peräkkäisen Suomen mestaruuden. HJK:n tappio JJK:lle ja Interin voitto Hongasta nostaisi Interin vielä tasapisteisiin, mutta HJK:n maaliero on yhdeksän maalia parempi. Sitä eroa turkulaiset eivät käännä ilman maailman kahdeksatta ihmettä, joten katseet siirtyvät putoamiskamppailuun.

Ennen päätöskierrosta FF Jaro on viimeisellä säilyjän paikalla pisteen edellä Hakaa, joten Hakalle voi riittää tasapelikin. Jos joukkueet päätyvät tasapisteisiin samalla maalierolla, Haka säilyy, koska se on tehnyt enemmän maaleja. Jaro on tehnyt 26 maalia, Haka 31. Jaro tuskin tekee mahdollisessa tappio-ottelussa niin paljon maaleja, että se saavuttaisi Hakan tehdyissä maaleissa. Jaro säilyttää voitolla sarjapaikkansa, kävi VPS-Haka-ottelussa miten tahansa.

Jaro matkustaa Turkuun SM-pronssin varmistaneen TPS:n vieraaksi. Kauden aiemmissa kohtaamisissa kumpikin on voittanut vierasottelunsa. Sää luo otteluun oman yllätysmomenttinsa, sillä lumi ja kylmyys varmasti vaikuttavat kenttään. Se sopii turkulaisten suoraviivaiselle pelille, mutta myös Jaro on suoraviivaistanut omaa pallonhallintapeliään. Motivaatioedun takia tasapelin (3,75) ja Jaron voiton (3,45) kertoimet houkuttelevat.

TPS on runsasmaalinen joukkue. Jaro haluaa varmasti pitää ottelun alussa tasaisena, jottei TPS:n hyökkäys pääse rellestämään. Jarolla ei ole kiirettä maalintekoon, sillä voitto riittää varmasti säilymiseen. Yhdistelmä taukotasapeli/Jaron voitto antaa kertoimen 9,00. Jaron viiden viime ottelun saldo on sarjan hännillä pelaavalle joukkueelle kelvollinen 2-1-2. TPS on panoksettomuudesta huolimatta suosikki, mutta kokoonpanot kannattaa tarkistaa ennen pelipäätöstä. Jos TPS antaa peliaikaa nuorille lupauksille, Jaron mahdollisuudet saada pisteitä kohenevat.

Myös putoajan paikalla oleva Haka pelaa vieraissa. Vastassa on ex-Haka Olli Huttusen valmentama VPS. Vahvistuneesta materiaalista huolimatta VPS:n kausi päättyy ynnä muut -osastolla. Todennäköisin sarjasijoitus on seitsemäs. VPS voi liikkua sarjataulukossa päätöskierroksella vain alaspäin, mutta mitään käytännön vaikutusta lopullisella sijoituksella ei tule olemaan. Hakallakin on siis motivaatioetu.

VPS on pelannut kolme peräkkäistä voitotonta ottelua ja pelannut suht hengettömästi. Haka puolestaan on aivan toista maata: materiaali ei huimaa päätä eikä pelityylikään ole kaunis, mutta taisteluhenki on ollut viime kierroksilla huipussaan. Talvisiin sääoloihin Hakan kaunistelematon taistelupallo jopa sopii. Lisäksi Valkeakoskelta omiensa kohtalonkamppailuun lähtee pitkälti kolmattasataa Hakan kannattajaa.

Hakalla on ollut vaikeuksia kääntää tasapelejä voitoiksi, mutta viime kierroksella se voitti Hongan. Haka on tehnyt maalin neljässä viime ottelussaan ja kiusannut tosissaan sarjan kärkikaksikkoa HJK:ta ja Interiä. Valmentaja Juha Malinen on loistava joukkojensa motivoinnissa. Tärkeät Shane McFaul ja Shane Robinson ovat sivussa, mutta Haka saa otteluun ihan kelpo kokoonpanon. Vierasjoukkue matkusti perjantaina Seinäjoelle, josta se jatkaa lauantaina Vaasaan. VPS:n materiaali on vahvempi, mutta Haka voittaa Vaasassa todennäköisemmin kuin Jaro Turussa.

Ottelu on silti ympäripyöreä, mikä näkyy kerroinasettelussa. Lapulle maun mukaan joko tasapeli (3,45) tai Hakan voitto (2,70). Kun riskiä pienennetään ja lyödään Hakaa tasoituksella (0-1), vieraskerroin on 1,52.