Veikkausliiga: KuPSin nousuvire jatkuu Vaasassa


TPS 3,65, tasapeli 3,35, IFK Mariehamn 2,00

Turun derbyn ensimmäisen puoliajan perusteella vihkiytymätön katsoja ei olisi uskonut, että kentällä olevista joukkueista se mustavalkoinen on sarjajumbo. Toisella jaksolla TPS näytti, miksi se on sarjajumbo: hyvistä otteista huolimatta vastustaja pääsee toistuvasti korjaamaan hedelmän, kun TPS tekee ne tarvittavat virheet. Suuressa kuvassa peli ei ole mitenkään järkyttävän huonoa, mutta kokemattomuus paistaa läpi. Tappioputki (viisi peräkkäin) koettelee myös joukkuetta kovasti. Kokoonpanotilanne on hyvä nyt, kun Igor JovanovicMiro TenhoThomas Agyiri ja Juho Lehtonen ovat sovittaneet pelikieltonsa. Mikko Hyyrysen korttitili on täynnä.

IFK oli täysin aneeminen KuPSin vieraana, mutta maalivahti Otso Virtasen saama ulosajo selittää osan. Tänään saarelaisten maalilla seisoo farmiseura EIF:stä pikahälytyksellä lainattu Oscar Forsström. IFK:n kausi on toistaiseksi mennyt pahasti alakanttiin. Viime kausien helmasynti on palannut, sillä IFK on päästänyt sarjassa 19 maalia. Ottelussa kohtaavatkin eniten maaleja päästäneet joukkueet. Kummankin ryhmän virhealttius avaa maalintekopaikkoja, joten yli 2,5 maalin (1,95) näkeminen on TPS:n tehottomuudesta huolimatta mahdollista. IFK on vahvoilla, eikä KuPS-esitykseen kannata ylireagoida. Turussa ahvenanmaalaiset pärjäävät yleensä hyvin. Vierasvoitto.

FC Honka 3,50, tasapeli 3,20, FC Lahti 2,10

Honka voitti sunnuntaina RoPSin, mutta peliesitykset eivät vieläkään ole kummoisia. Espoolaisia on turha silti väheksyä, sillä keskikastin sijoitus on materiaaliin nähden yläkanttiin. Äärimmäisen kapea rinki tullee kuitenkin vaatimaan veronsa jossain vaiheessa. Lahti-ottelussa Lum Rexhepi palaa kokoonpanoon pelikieltonsa jälkeen.

Lahti on vertymään päin, ja VPS-ottelu oli tasapelistä huolimatta kenties Mustien Kuhnureiden kauden paras peli. Viidessä viime ottelussa omiin on mennyt vain yksi pallo, ja hyökkäyspelikin sujuu mukavammin nyt, kun pallo pysyy maassa. Tuco ja Drilon Shala ovat edelleen sivussa. Kumpikin pelaaja on menetys, mutta Lahti on pelannut laadukkaasti ilmankin. Espoon loistokuntoisen nurmen pitäisi vain tukea Lahden peliä. Kuhnureiden Espoon-vierailut ovat olleet murheellisia ja tälläkin kaudella yksi visiitti päättyi jo tappioon heikolla esityksellä, mutta luotetaan silti niukkaan vierasvoittoon.

FF Jaro 2,20, tasapeli 3,20, FC Inter 3,25

Jaro hävisi kotiottelunsa HJK:lle odotetusti, mutta sitä ei juuri tarvitse hävetä. Jaro oli kyllä leikissä mukana, ja samanlaisella esityksellä Interiä vastaan pisteitä on otettavissa. Keskikentän Peter Opiyo (pelikielto) on menetys, mutta Markus Kronholm on kelpo korvaaja. HJK:ta vastaan tällin saaneen Ilya Vaganovin pelaaminen on epävarmaa.

Interin loukkaantumistilanne on huolestuttava, sillä pitkäaikaispotilaiden Aleksi Laihon ja Joni Ahon lisäksi Turun derby pakotti telakalle Henri LehtosenMika Ojalan ja Solomon Duahin. Etenkään ensinmainitulle kaksikolle joukkueella ei ole läheskään samantasoisia korvaajia. Tamas Gruborovics on tosin tervehtymässä ja pelasi hyvän derbyn. Francis Suarez debytoi TPS:ää vastaan ja teki maalinkin, mutta keskenkuntoisuus näkyi kramppeina. On mielenkiintoista nähdä, herättikö ensimmäinen derbyvoitto vuosiin Interin, sillä peli on ollut varsin virkamiesmäistä kovasta materiaalista huolimatta.

Interin menestysten haistelu houkuttaisi, mutta yksi voitto ei vielä palauttanut luottoa joukkueeseen. Jaron korkea prässi tulee olemaan vieraille kova haaste. Kauden alkukierroksilla Inter haki Pietarsaaresta pisteet, mutta sittemmin Jaro on ollut joukkueista vahvempi. Kokeillaan kotivoittoa.

MYPA 1,90, tasapeli 3,35, SJK 4,02

Joukkueet kohtasivat viime viikolla Seinäjoella. SJK vei 1-0-voiton rankkarimaalilla, mutta ottelu oli varsin tasainen ja olisi voinut kääntyä MYPAllekin. Kokoonpanot kannattaa kuitenkin tarkastaa, sillä pitkäaikaspotilaiden lisäksi MYPAn vakituinen topparipari Nosh A Lody-Tuomas Aho voi olla sivussa. Normaalin toppariparin puuttuminen kokonaisuudessaan on epävarmuustekijä joukkueelle kuin joukkueelle. Lisäksi Sasha Anttilainen on (taas) sivussa. Kotonaan MYPA ei ole vielä hävinnyt tällä kaudella, ja ilman suuria kokoonpanohuolia se onkin vahvoilla.

SJK vahvistui edellisen kohtaamisen jälkeen TPS:n Wayne Brownilla, joka pelasi Turussa erinomaisen alkukauden, vaikka joukkue ei ollut häävi. SJK kaipaisi kuitenkin maalintekijöitä, sillä maalihanat (ja ajoittain hyökkäyspeli muutenkin) ovat olleet tukossa. Kokoonpanotilanne vaikuttaa kuitenkin hyvältä, sillä Pavle MilosavljevicJohannes Laaksonen ja Josu ovat jo harjoitelleet joukkueen mukana.

MYPA on kotikentällään ennakkosuosikki, mutta kotikerroin tuntuu olevan hieman alakanttiin. Sen sijaan over-vedoista voi hakea jännitystä otteluun. MYPA kuuluu sarjan runsasmaalisimpiin joukkueisiin. SJK taas on ollut melko vähämaalinen, mutta sillä on potentiaalia nähtyä parempaan, ja Brown tuo hyökkäykseen lisää luovuutta ja maalintekouhkaa. Yli 2,5 maalin kerroin 2,18 on varsin houkutteleva. Tasapelikerroinkin kiinnostaa.

RoPS 6,50, tasapeli 3,65, HJK 1,55

RoPS saattaa sittenkin joutua kamppailemaan tosissaan sarjapaikastaan, ellei peliin ala tulla muutoksia. Kuusi maalia on surkea saldo tässä vaiheessa kautta etenkin RoPSin potentiaalilla. Kuuden viime pelin saldo on muutenkin surullinen 1-0-5. Ndukaku Alisonin poissaolo puolustuksesta on miinus, eikä Aleksandr Kokkokaan ole avauksen kunnossa. Edellisessä kotiottelussaan RoPS voitti Jaron, mutta silloinkin Simo Roihan maalit syntyivät erikoistilanteista. HJK:ta vastaan moista luksusta tuskin on luvassa.

HJK ei ole edelleenkään hävinnyt saati päästänyt maaliakaan Mika Lehkosuon alaisuudessa. Sarjajohto on jo seitsemän pistettä, ja parista poissaolosta (Gideon BaahRasmus Schüller, mahdollisesti Veli Lampi) huolimatta Klubille on vaikea nähdä pysäyttäjää. Vielä vaikeampaa on kuvitella, että se pysäyttäjä olisi RoPS. Vierasjoukkue voittaa päästämättä maaliakaan, 2,23.

VPS 1,95, tasapeli 3,30, KuPS 3,90

VPS on taistellut hyvin loukkaantumisista huolimatta, ja joukkue on muutenkin jo paranemaan päin. Silti puolustuslinja elää edelleen, ja monet pelaajat joutuvat pelaamaan väärillä pelipaikoilla. Taistelemalla pisteitä on kuitenkin tullut jo viidestä pelistä peräkkäin.

KuPS on parantanut peliään hurjasti. Marko Rajamäki laittoi ensi työkseen puolustamisen kuntoon, ja hyökkäyspelissäkin on ideaa ja tehoja. IFK-murskavoittoa ei kannata ylihehkuttaa, mutta jotain sekin KuPSin tämän hetken iskukyvystä kertoo. Ennakkoon ottelu on melko tasainen, ja kertoimet voisivat olla paljon lähempänä toisiaan. KuPS on keskiviikon parhaita vierasideoita.