Veikkausliiga maanantaina: HJK voi siirtää paineita Interille klassikossa, kohokohtana Pohjanmaan derby


FC Haka 7,00, tasapeli 4,10, HJK 1,45

Haka kyntää syvissä vesissä, vaikka otteet ovatkin parantuneet Juha Malisen alaisuudessa. HJK taas nousi viime kierroksella maalieron turvin sarjakärkeen ohi Interin. HJK:n materiaali on Hakaan verrattuna suvereeni ja voittamaan tottunut joukkue tuskin tyrii mestaruussaumojaan sarjajumbon vieraana - kyseessä on puhdas sarjakärjen ja sarjan viimeisen välinen kohtaaminen. HJK:n vieraskerroin ei sellaisenaan sytytä, mutta tasoitusvetona (1-0) kerroin on jo pelikelpoinen 2,20. Muuta tulosta kuin HJK:n voittoa on hyvin vaikea nähdä.

FC Lahti 3,40, tasapeli 3,35, TPS 2,05

TPS:n peli ei ole kaunista, mutta turkulaisjoukkue on ehkä liigan vaikein voitettava: neljästä viime ottelusta kolme voittoa, vaikka keskikentän roolitus on Toni Kolehmaisen lähdön jälkeen edelleen epäselvä ja peli takkuilee. TPS tosin tarvitsee usein maalivahti Henrik Moisanderin huippuesityksen täyteen pistepottiin. Yleensä Moisander kyllä esiintyykin loistavasti. Santeri Mäkinen on turkulaisilta sivussa, mutta Juho Lähde on jälleen pelikunnossa, joten TPS pääsee otteluun käytännössä parhaalla kokoonpanollaan. Sarjanousija Lahti on pelannut upean kauden ja on etenkin kotonaan vaikea voitettava - TPS:kin hävisi keväällä Lahdessa 0-2. Isäntien sarjapaikka on kuitenkin varma ja yhdeksän pistettä on kaiken järjen mukaan liian pitkä matka mitalisijoille, kun jäljellä on viisi kierrosta. Motivaatioetu on siis TPS:llä, joka jahtaa mestaruutta vain pisteen kärkikaksikkoa perässä. TPS on vieraissakin lievä suosikki. TPS:n Dennis Okaru on laukonut voittomaalin kahdessa peräkkäisessä ottelussa: hänen maalikertoimensa on pelikelpoinen 2,55. Kerroin nousee 6,00:aan, jos Okaru tekee ottelun ensimmäisen tai viimeisen osuman.

JJK 2,55, tasapeli 3,35, IFK Mariehamn 2,60

JJK:n kausi on ollut heikko, mutta viime kierroksella panoksetta pelaavat jyväskyläläiset pakottivat Interin tasapeliin ja pois sarjakärjestä. Saavutusta vain korostaa se, että tähtipelaaja Tamas Gruborovics pelasi akuutin topparipulan takia keskuspuolustuksessa. Nyt JJK saanee ainakin Jordi van Gelderenin takaisin. IFK Mariehamn jahtaa vielä mitaleja neljän pisteen päässä TPS:stä. Joukkue on vieraissakin lievä suosikki. Sekä tasapeli- että vieraskerroin houkuttelevat. Ottelun kohdalla katse kannattaa kohdistaa myös maalimääriin, sillä näiden joukkueiden otteluissa verkko soi kummassakin päässä todella tiuhaan. Tällä kaudella IFK voitti Suomen Cupin keskinäisen ottelun 4-1. Liigassa JJK voitti kotiottelunsa 5-2, Maarianhaminassa pisteet tasattiin numeroin 3-3. Kaikissa otteluissa on siis tehty vähintään viisi maalia! Yli 3,5 maalin kerroin on 2,45. Yli 4,5 maalista saa kertoimen 4,60 - ja kyseinen lukema on siis ylittynyt kaikissa kauden keskinäisissä...

VPS 2,05, tasapeli 3,25, FF Jaro 3,55

Kauden kolmas derby ratkaisee Pohjanmaan herruuden, sillä kaksi edellistä kohtaamista ovat päättyneet tasapeleihin. Toukokuussa VPS:n hallitsema ottelu päättyi Vaasassa 1-1, heinäkuussa Pietarsaaressa todella tylsä ottelu päättyi 0-0. VPS on materiaaliltaan vahvempi, mutta pelaa panoksetta. Jaro otti viime kierroksella ensimmäisen voittonsa sitten heinäkuun kaatamalla Hongan. Samalla pikkuseura nousi pois putoajan paikalta, joten voitto oli elintärkeä. Jaron leirissä tunnelma on Honka-ottelun jälkeisistä kommenteista päätellen loistava. VPS pelasi tappiostaan huolimatta hyvän ottelun TPS:n vieraana. Kummallakin joukkueella on vaikeuksia maalinteossa, joten lähtökohdat povaavat jälleen tasaista ja vähämaalista ottelua. Tasapelin ja vierasvoiton kertoimet houkuttelevat, vaikka kotivoittokin on täysin mahdollinen - vaikka panosta ei ole, VPS ei lyö derbyn kaltaista ottelua läskiksi. Alle 1,5 maalin kerroin on 3,20, 0-0-tasapelistä saa kertoimen 9,00. Ottelu päättynee vähämaaliseen tasapeliin tai jommankumman 1-0-voittoon.