Veikkausliiga: Maarianhaminassa alavireisten kohtaaminen


Idrottsparkenilla kohtaavat maanantaina joukkueet, jotka yrittävät vielä saada kautensa raiteilleen. Kahdeksantena olevan IFK Mariehamnin mitalihaaveet elävät enää varsin heikosti, mutta mahdollisuus Suomen Cupin voittoon pitänee Pekka Lyyskin miehistön hereillä. TPS:llä olisi vielä mahdollisuuksia mitalijunan kyytiin, mutta pelin on parannuttava olennaisesti.

Kokoonpanot

IFK Mariehamn sai lisää huonoja uutisia, kun selvisi, että jo pitkään sivussa olleen laitapakki Jarkko Värtön kausi saattaa olla ohi. Tähdet Petteri ForsellDever Orgill ja Diego Assis ovat myös sivussa. Viimeksimainitun kolmikon poissaolot ovatkin näkyneet karulla tavalla. IFK yritti viime viikolla jouduttaa testissä olleen brassipelintekijä Bernardo Ribeiron siirtoa, jotta tämä olisi ehtinyt mukaan jo Lahti-otteluun. Seura ei kuitenkaan ole vieläkään tiedottanut pelaajan sopimuksesta, joten ilmeisesti IFK ei ole toistaiseksi vahvistunut. Otteluun tulee mielenkiintoista lisämaustetta, jos TPS-kasvatti Peter Enckelman kohtaa kasvattajaseuransa ensi kertaa urallaan. Maalilla on joka tapauksessa TPS-taustainen veskari, sillä toinen vaihtoehto tikkujen väliin on Otso Virtanen. Myös keskikentän Tomas Hradecky on TPS-kasvatti, mutta veljesten kohtaamista ei nähdä, sillä Tomaksen TPS:ää edustava pikkuveli Matej on loukkaantunut.

TPS:lläkin on loukkaantumishuolia. Keskikentän keskustasta puuttuvat Santeri MäkinenDuarte Tammilehto ja Matej Hradecky. Kaikki kolme sekä laituri Dennis Okaru ovat pitkäaikaispotilaita. Päävalmentaja Marko Rajamäellä riittää pohdittavaa hyökkääjävaihtoehtojen kanssa, sillä Tepsin hyökkääjien ruuti on ollut märkää - mikä toki johtuu myös Tepsin toimimattomasta pelityylistä ja maalintekopaikkojen pienestä määrästä.

Vire

Europeleihin pääsy oli IFK Mariehamnille yhden unelman täyttymys, mutta retki kävi kalliiksi. Hyvin alkanut kausi alkoi mennä pahasti vihkoon Assisin ja Orgillin loukkaantumisten myötä. Nyt rinki on kapea ja sekä henkisesti että fyysisesti väsynyt. Liigassa voitoton putki on viiden ottelun mittainen. 1-2-tappiossa FC Lahtea vastaan IFK:n ensimmäisen puoliajan esitys oli umpisurkea, vaikka joukkueen harvat hyökkäykset olivatkin vaarallisia. Mitalisijat ovat lähes karanneet, joten haulit kannattaa ladata Suomen Cupiin, jonka välierissä IFK kohtaa elokuussa RoPSin. Cup-kannun nostaminen pelastaisi saarelaisten kauden.

Myös Turussa kynnetään syvissä vesissä. Viime kierroksella Jaroa vastaan edes 2-0-johtoasema tunnin kohdalla ei kelvannut, vaan Jaro tuli tasoihin. Myös TPS:n voitoton putki on viiden ottelun mittainen. Seitsemästä viime ottelustaan TPS on voittanut yhden. Tepsi myös putosi europeleissä katastrofaalisesti Jeunesse Eschille. Peli on usein ollut karmeaa katsottavaa eikä organisoidusta pelityylistä ole ollut tietoakaan, joten kannattajien kärsivällisyys on ymmärrettävästi ollut koetuksella. Jaro-ottelussa TPS:n kannattajat protestoivat huonoja peliesityksiä avausjakson hiljaisuudella. Kannattajat, päävalmentaja Marko Rajamäki, toimitusjohtaja Marco Casagrande ja maalivahti Jukka Lehtovaara kävivät alkuviikosta joukkueen tilannetta läpi yhteisymmärryksessä. Mitalisijat eivät ole vielä karanneet, sillä TPS on pelannut kaksi ottelua vähemmän kuin kolmantena oleva VPS. Kausi on kuitenkin ollut pettymys, sillä TPS:ää povattiin kauden alla HJK:n ykköshaastajaksi.

Aiemmat kohtaamiset

IFK on voittanut TPS:n Turussa jo kahdesti tällä kaudella: alkukaudesta Suomen Cupissa jatkoajan jälkeen sekä toukokuussa liigaottelussa maalein 4-2. Silloin IFK:n paremmuudesta ei jäänyt pienintäkään epäselvyyttä, mutta kyseessä oli myös vahvempi nippu kuin nyt jalkeilla oleva IFK. Viime kaudella IFK voitti molemmat kotiottelunsa TPS:ää vastaan, Turussa palloiltiin 1-1-tasapeli.

Vedonlyönti

Tasapeli, 3,25. Kumpikaan joukkue ei tällä hetkellä herätä luottamusta. Ottelussa kohtaa kaksi fyysisesti ja henkisesti väsynyttä joukkuetta, joiden peli on jonkinlaisessa takalukossa. Kotivoitto ja tasapeli ovat todennäköisimmät tulokset.

Alle 2,5 maalia, 1,80. Kumpikaan joukkue ei ole maaleilla juhlinut. IFK on viimeksi tehnyt yli yhden maalin samassa ottelussa reilu kuukausi sitten. TPS:lle maalintekopaikkojen luonti on ollut tuskaisaa, vaikka viime ottelussa helähtikin kahdesti. Kerroin on yllättävänkin hyvä.

Lyö vetoa ottelusta täällä!