Veikkausliiga perjantaina: kasvaako HJK:n etumatka?


Veikkausliigaa pelataan vielä kolme ottelua. Mestaruuteen on mahdollisuuksia vielä HJK:lla, FC Interillä ja TPS:llä. Edessä on huikeaa draamaa, sillä liiga on ollut tällä kaudella arvoituksellinen. Toisessa päässä sarjataulukkoa Haka on putoajan paikalla kolme pistettä Jarosta jääneenä. Valkeakoskelaiset tarvinnevat kolmesta ottelustaan kaksi voittoa, jotta Tehtaan kentällä pelattaisiin ensi kaudellakin liigaa.

Haka 4,20, tasapeli 3,60, FC Inter 1,78

Inter on osoittanut sulamisen merkkejä viime kierroksilla. Ennen maajoukkuetaukoa se sai viiden ottelun voitottoman putken poikki, mutta 1-0-voitto IFK Mariehamnista jätti myös kysymysmerkkejä. Haka pelaa elämästä ja kuolemasta, joten läpihuutojuttu Valkeakosken-vierailu ei Interille ole. Lisäksi valmentaja Juha Malisen taistelupallo on tarttunut Hakaan hyvin, ja Interillä on usein vaikeuksia pelata sillä tyylillä pelaavia joukkueita vastaan. Materiaalieron pitäisi silti puhua: tämä on Interin heiniä. Interillä on myös täysi rinki, vain Severi Paajanen on pelikiellossa. Vieraiden Irakli Sirbiladze tekee maalin käytännössä joka ottelussa. Hänen maalikertoimensa on 2,00 (ensimmäiselle maalille 5,00, viimeiselle maalille 4,90).

FC Honka 1,90, tasapeli 3,55, KuPS 3,70

Odotettavissa on ottelu, joka ei kiinnosta juuri ketään. Kun joukkueet kohtasivat jo Suomen Cupin finaalissa, peliä ei tarvitse pitää kunnossa sitäkään silmälläpitäen. Kummankin sarjapaikka on varmistunut eikä kuuden joukkoon saati europaikoille ole mitään asiaa. Honka on voittanut liigassa viimeksi syyskuun puolivälissä. Nuorella joukkueella on tosin näyttöhaluja tulevaisuutta ajatellen. KuPSin asenne on pitkin kautta ollut kysymysmerkki, vaikka taannoin se hakikin Turusta komean 4-1-voiton Interistä cupin finaalitappion siivittämänä. Honka on suosikki, mutta ympäripyöreän ottelun voittaa se, jota kiinnostaa enemmän.

FC Lahti 2,20, tasapeli 3,40, MYPA 3,05

Kauden yllättäjät ovat pelanneet upeat sesongit. Kumpikin joukkue pelaa vielä paikasta kuuden parhaan joukkoon. Sinne sijoittuminen antaisi ensi vuodeksi yhden ylimääräisen kotiottelun. Panos ei ole suuri, mutta pieni bonus on kuitenkin olemassa. MYPA:n tuloskunto on hieman heikentynyt mitalisijojen karattua: kuudesta viime ottelusta yksi voitto. Lahti taas on voittanut kolme ottelua peräkkäin ja pelannut viisi ottelua tappioitta. Näiden otteluiden saldo on fantastinen 13 pistettä. Lahti on paremman vireensä turvin suosikki. 2,5 maalin raja on ylittynyt Lahden neljässä viime ottelussa. Yli 2,5 maalin kerroin on houkutteleva 1,92.

IFK Mariehamn 2,75, tasapeli 3,35, TPS 2,40

IFK Mariehamn pelaa ilman panosta, TPS jahtaa edelleen tiiviisti mestaruutta. Maarianhamina on viheliäinen vieraspaikkakunta. Tämän kauden keskinäisissä otteluissa IFK voitti Maarianhaminassa, Turussa pelattiin 1-1-tasapeli. TPS:n saldo viime vuosilta Maarianhaminasta on kuitenkin hyvä: tänä keväänä TPS siis hävisi, mutta viime kaudella se haki Idrottsparkenilta kaksi voittoa. 2010 IFK voitti niukasti, 2009 pisteet tasattiin. TPS on motivaatioedun turvin ennakkosuosikki, mutta ottelu saattaa päättyä ihan miten tahansa. Siksi kannattaa hakea sivuvetoja maalimääristä. Kummankin joukkueen otteluissa tehdään useammin alle kuin yli 2,5 maalia, mutta vastakkain on silti kaksi paljon maaleja tekevää ryhmää: kun maalihanat aukeavat, ne aukeavat toden teolla. Yli 2,5 maalia antaa kertoimen 1,70, alle 2,5 maalia kertoimen 2,05.

JJK 2,20, tasapeli 3,40, Jaro 3,05

Jaro pelaa edelleen sarjapaikastaan. Jos Haka häviää Interille, JJK-voitto voisi käytännössä - vaikkakaan ei matemaattisesti - jopa varmistaa ensi kauden sarjapaikan. Panosta siis riittää. Voitot ovat tiukassa, mutta pietarsaarelaiset ovat hävinneet kuudesta viime ottelustaan vain yhden. JJK:lla ei ole panosta ja se on näkynyt myös peliesityksissä. Jaro tulee laittamaan kaiken peliin, mutta joukkue on tasapeliherkkä: tasapelikerroin on siis houkutteleva. Haetaan ohipeliä JJK:sta. Varmistella voi tuplamahdollisuudella (X2, kerroin 1,62), ilman tasapelimahdollisuutta Jaron kerroin on 2,20. JJK on runsasmaalinen joukkue, mutta nyt Jaro haluaa pitää oman pään tukossa. Alle 2,5 maalin kerroin on 2,15.

VPS 5,40, tasapeli 3,85, HJK 1,58

HJK johtaa sarjaa pisteen erolla Interiin ja on siis ainoa joukkue, jolla mestaruus on omissa käsissä. Illan ottelu ei ole ihan yhtä pässinlihaa kuin kerroinasettelu väittää. Tämän kauden keskinäiset kohtaamiset ovat päättyneet VPS:n voittoon ja tasapeliin eikä HJK ole vielä tällä kaudella johtanut VPS:ää kertaakaan. Läpihuutojutusta on siis turha puhua. VPS on hyvä joukkue eikä tee iltaa HJK:lle helpoksi, mutta juuri tällaisissa väännöissä HJK:n rutiinin ja materiaaliedun pitäisi vääntää marginaalit helsinkiläisten puolelle. Kotivoiton ja tasapelin kertoimet ovat kuitenkin kiistatta anteliaat. Peleihin alle 2,5 maalia kertoimella 1,95.