Veikkausliiga: Pohjanmaan derby viikonlopun kohokohtana


Pohjanmaan derbyyn päästään todella mielenkiintoisista asetelmista. FF Jaroa ja VPS:ää povattiin kauden alla sarjan jumbokaksikoksi, mutta kumpikin on pelannut erinomaisen kauden. Ennen perinteistä Jaakonpäivien derbyä VPS on kolmantena, Jaro neljäntenä. Eroa on viisi pistettä, joten voittaja ottaa ison askeleen kohti mitalisijoja. Erityisesti Jarolle tappio olisi kova kolaus, sillä VPS karkaisi jo kahdeksan pisteen päähän. Lauantain derby on tärkein vuosikausiin, kenties koskaan. Pietarsaaressa järjestettävien Jaakonpäivien ansiosta spektaakkeli otellaan todennäköisesti täyden katsomon edessä.

Kokoonpanot

Jarolla on edelleen loukkaantumishuolia. Jori KujalaAntti Palohuhta ja Mike Banner jatkavat sairastuvalla. Simon Skrabbin nilkkavamma otti takapakkia, kun lahjakkuus kokeili pelaamista Lahtea vastaan. Ainakaan Turussa TPS:ää vastaan hän ei pelannut. Alexander Tumasyan kärsii lievästä nivusvaivasta ja Lahtea vastaan suoran punaisen kortin saanut Mathias Kullström on vielä tämän ottelun pelikiellossa. Loukkaantumiset eivät kuitenkaan ole Jaron tahtia juuri hidastaneet. Hugo Miranda oli TPS:ää vastaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella avauksessa ja selvisi urakastaan kohtalaisesti. Ei olisi yllätys, jos avauskokoonpano olisi sama kuin TPS:ää vastaan.

VPS vaihtoi MYPA-voitossa Tony Björkin pois jo tauolla. Hänen pohkeensa kestävyys on kysymysmerkki. Hienoa kautta pelaava Björk on treenannut tällä viikolla muuta joukkuetta kevyemmin. Anthony Dafaa vaihdettiin myös pois kesken ottelun, mutta hän on tiettävästi pelikunnossa. Tärkeän topparin Karsten Smithin sekä syöpähoidoissa olleen Jesper Engströmin pelaaminen on myös erittäin epävarmaa. Jyrki Saranpää pelasi topparina huonon ottelun MYPAa vastaan, mutta pelipaikalle ei oikeastaan ole muutakaan vaihtoehtoa, jos Smith ei ole pelikunnossa.

Vire

Jaro oli jo vähällä hävitä tärkeän TPS-ottelun. Jonas Emet tuhlasi avausjaksolla rankkarin. Toisella puoliajalla Jaro oli jo 0-2-tappioasemassa, mutta Emet nousi uudelleen esiin. Tunnin kohdalla kapteeni iski kavennuksen ja tasoitusmaali syntyi 86. minuutilla. Ennen TPS-ottelua Jaro murskasi Lahden 7-1. Peli-ilo näkyy nimettömästä pietarsaarelaisnipusta kauas. Kotonaan Jaro hävisi viimeksi toukokuun alussa. Silloinen häviö HJK:lle on myös Jaron tämän kauden ainoa kotitappio.

VPS sai kolmen ottelun tappioputkensa poikki, kun se voitti MYPAn selvästi 4-1. VPS hallitsi ottelua koko ajan, mutta vaasalaisleirissä koettiin silti pienoisia vilunväristyksiä ensimmäisellä puoliajalla, kun MYPA meni 1-0-johtoon käytännössä ottelun ainoasta hyökkäyksestään. Toisella puoliajalla Vepsu pieksi kuitenkin neljä osumaa. Voitto oli todella tärkeä, sillä tappioputki oli kovaa vauhtia pudottamassa VPS:ää mitalijunasta.

Edelliset kohtaamiset

29 liigakohtaamisesta VPS on voittanut 12 ja Jaro kahdeksan. Tasapeliin on päädytty yhdeksän kertaa. Pietarsaaressa niin Jaron voittoja, tasapelejä kuin VPS:n voittojakin on viisi. Pietarsaaressa pelattujen derbyjen maalierokin on äärimmäisen tasainen 18-17.

Vaasassa pelattu tämän kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi VPS:n 2-1-voittoon. Viime kaudella kaksi derbyä päättyi tasan, VPS voitti syksyllä pelatun viimeisen kohtaamisen. Viime kauden vastaava, Jaakonpäivien yhteydessä pelattu derby päättyi 0-0. Kyseinen ottelu jäi historiankirjoihin kenties tylsimpänä jalkapallo-otteluna, joka kuunaan on pelattu.

Vedonlyönti

FF Jaro voittaa, 2,25. Sarjatilanteen valossa Jaron on lähestulkoon pakko voittaa, jos se haluaa pysyä mitalikahinoissa mukana. VPS puolustaa tiiviisti, mutta Jaro rakentaa hienoja hyökkäyksiä ja Karsten Smithin poissaolo tuo kysymysmerkkejä VPS:n alakertaan. VPS:lle kelvannee tarvittaessa tasapelikin, joten se ei lähde yltiöpäiseen hyökkäämiseen, ellei omissa kolise.

Taukotasapeli, 2,02. Valitettavasti näiden joukkueiden väliset ottelut eivät aina kuulu viihdearvoltaan liigan parhaimmistoon. Maalintekopaikat ovat usein kortilla, ja asetelma voi korostua nyt, kun jaossa on todella tärkeitä pisteitä. Ottelun alku voi hyvinkin olla tunnusteleva.

Lyö vetoa ottelusta täällä!