Veikkausliiga-ranking: viikko 1


Viikottainen Veikkausliiga-ranking arvioi joukkueiden tämänhetkisiä voimasuhteita. Ranking kuvaa tämänhetkistä tilannetta eikä siis ole arvio lopullisista sijoituksista.

1. HJK

Kärsi shokkitappion RoPSille Suomen Cupissa. Laimean esityksen on syytä toimia joukkueen herättäjänä. Liiga-avaus Espoossa oli kuitenkin Klubilta vakuuttava näytös. Peli oli yllättävänkin valmista. Jokainen pelaaja tiesi, millä ajatuksella peliä pelataan ja mille alueille pallo pyritään saamaan. Teemu Tainio oli Tapiolassa kentän herra. Liiga-avauksen perusteella HJK on edelleen selkeä ykkönen lähes millä tahansa mittarilla, mutta RoPS-ottelun kaltaisia esityksiä ei saisi tulla. Ilmaiseksi ei HJK:kaan pelejään voita.

2. IFK Mariehamn

Jäi sunnuntaina JJK:ta vastaan tasapeliin, mutta oli Cupissa selvästi TPS:ää parempi, vaikka ratkaisua haettiinkin jatkoajan kautta. Peli on tuttua, suoraviivaista ja juoksuvoimaista IFK:ta. Jokainen pelaaja tietää tehtävänsä kentällä. Kun joukkue on vielä vahvistunut Pekka Lagerblomilla ja Diego Assisilla, ei pelinrakentamisen luova vaihekaan ole pelkästään Petteri Forsellin varassa. Näillä esityksillä IFK tulee olemaan korkealla.

3. MYPA

Inter-ottelu ratkesi kouvolalaisten eduksi loppuhetkillä, mutta kenellekään ei jäänyt epäselväksi, kumpi oli ottelussa parempi joukkue. MYPA oli oma aktiivinen, nopea itsensä. Interin pelinrakentelu ei saanut prässiltä hetken rauhaa, eivätkä turkulaiset pystyneet montaa paikkaa MYPAn maalille luomaan. Näillä esityksillä viime kauden sijoituksen (kuudes) toistaminen tai jopa siitä parantaminen on mahdollista. Hassan Sesayn nimi mieleen: laitapakki pelasi kokonaisuutena loistavan pelin Interiä vastaan, maali oli vain piste iin päälle.

4. VPS

TPS-voitto oli taktinen jackpot. VPS puolusti tarkasti, söi TPS:ltä tilaa, piti linjansa tiiviinä eikä päästänyt turkulaisia väleihin, mutta myös hyökkäsi tehokkaasti tilaisuuden tullen. Etenkin ensimmäisellä puoliajalla VPS oli selkeästi parempi joukkue, eikä sitä voi laskea pelkän myötätuulen ansioksi. Kovin korkeita tyylipisteitä Vepsulle ei esityksestä jaeta, mutta ei kukaan sellaisia laskekaan. Tällaisilla pisteillä tulee olemaan putoamistaistossa iso merkitys. Tosin TPS-pelin kaltaisilla otteilla Vepsu ei välttämättä niihin kalinoihin edes joudu, kunhan kotipeleissä tulee voittoja. Cupissakin matka jatkuu puolivälieriin PS Kemi -voiton ansiosta.

5. FF Jaro

Asenne oli KuPSia vastaan loistava, mikä heijastui lopulta tilastoihinkin. Jaro vei 58 prosenttia kaksinkamppailuista, voitti laukaustilaston ja pakotti KuPSin rikkomaan 22 kertaa Jaron kahtatoista rikettä vastaan. Suurimmaksi putoajasuosikiksi ennakoitu Jaro löi heti monille luun kurkkuun, vieläpä muutaman tärkeän pelaajan ollessa sivussa. Liikaa yhdestä voitosta ei kannata riehaantua, sillä Jaro tulee varmasti kohtaamaan vaikeitakin jaksoja. Alku oli joka tapauksessa lupaava, eikä pietarsaarelaisten tarvitse todellakaan lähteä Interin vieraaksi nöyristelemään.

6. TPS

Takana on kaksi liiga- ja yksi cup-ottelu, ja suurin uhkakuva näyttää olevan toteutumassa. TPS:n hyökkäyspelissä ei ole mitään ideaa, jos joukkueen pitäisi hallita ottelua. Sekä VPS että IFK Mariehamn tekivät TPS:n hyökkäyspelistä täysin mielikuvituksetonta ja hampaatonta. IFK-ottelun nopeaa kahden maalin jaksoa ei kannata liiemmin hehkuttaa, sillä kumpikin osuma syntyi erikoistilanteesta ja TPS oli muutoin jäljessä lähes koko ottelun. Roiskinta on TPS:n materiaalilla pelkkää potentiaalin tuhlausta. Näillä esityksillä ”turhia” pistemenetyksiä tulee vielä roimasti lisää.

7. FC Lahti

Tasapeli Rovaniemellä oli kelpo suoritus. Toki se piste vietäneen pois seuran vaihdettua pelikiellossa olleen Jussi Länsitalon kentälle, mutta pelitapahtumia se ei muuta. Lahdella oli pelissä omat vahvat hetkensä, vaikka tasoitusmaalissa olikin onnea mukana. Sen sijaan esitys Suomen Cupin KuPS-ottelussa oli kehno. Maalivahtiosastoa pidettiin Lahden kysymysmerkkinä ennen kautta, eikä Juha Tuomi ole alkukaudesta vakuuttanut.

8. FC Honka

Nolla pistettä kahdesta ottelusta on murheellinen saldo, mutta sitä ei voi pitää katastrofina, kun kausi on alkanut otteluilla TPS:ää ja HJK:ta vastaan. Pelissä on kuitenkin ideaa, vaikka se ei vielä valmista olekaan. Ruben Palazuelos ei ole vielä päässyt täysin kuvioihin mukaan, mutta nähdyn perusteella hän tulee olemaan Hongalle tärkeä pelaaja päästessään toden teolla pelityyliin sisään. Gideon Baah pelasi laitapakkina huikean ottelun HJK:ta vastaan. Klubi-laituri Demba Savage tuskin tietää vieläkään, mikä häneen iski. Laituri Roni Porokara ei kuitenkaan ole vielä löytänyt askelmerkkejään, eikä Kastriot Kastari ole tällä hetkellä kärjessä vahvistus. Hyökkäyspeli huutaa Tim Väyrysen paluuta. Positiivisia merkkejä on ilmassa. Sunnuntaina Vaasassa pistepotin on kuitenkin kartuttava ja mielellään kolmella pinnalla. Muuten Honka on takaa-ajajana jo toukokuun alussa.

9. JJK

Tasapeli Maarianhaminasta oli kelpo suoritus, vaikka johtoasema karkasikin käsistä viime hetkillä ja IFK olisi voinut lisäajalla tehdä voitto-osumankin. BK-46 kaatui cupissa vasta rankkareilla, mutta muutamaa avauksen pelaajaa lepuutettiin sunnuntain Lahti-ottelua silmälläpitäen. Hyökkäyspäässä JJK kyllä tulee pystymään maalintekoon jatkossakin, mutta puolustuspeli kaipaa organisointia. Esimerkiksi ennen IFK-pelin ensimmäistä takaiskua väärin meni jotakuinkin kaikki.

10. RoPS

Rakennuspalikoita on riittävästi, mutta liigapeleissä RoPS ei ole täysin vakuuttanut. Suomen Cupin voitto HJK:sta tuli kuitenkin hyvällä esityksellä, eikä ylivoimaisen mestarisuosikin kaataminen voi olla vaikuttamatta itseluottamukseen. Ataulla Guerra pääsi HJK:ta vastaan kärkimiehenä peliin mukaan aivan eri tavalla kuin liigaotteluissa. RoPSin kannalta olisi tärkeää, että sama vire siirtyisi myös miehen vakituiselle tontille eli kymppipaikalle. HJK-peli oli joka tapauksessa iso edistysaskel. TPS voi olla sunnuntaina Keskuskentällä vaikeuksissa.

11. KuPS

Liigassa KuPSin kahdessa avausottelussa ei ole näkynyt oikeastaan minkäänlaista punaista lankaa, vaikka joukkue onnistuikin maalinteossa sekä MYPAa että Jaroa vastaan. Voitokas Cup-ottelu Lahtea vastaan oli kuitenkin iso askel eteenpäin. Dawda Bah palautettiin harjoituskaudelta tutulle paikalle Jussi Kujalan viereen keskikentän pohjalle. Aleksi Paananen nousi kymppipaikalle, ja KuPSin konehuone toimi heti aivan eri tavalla. Torstain perusteella suunta on hyvä, jos pakkaa ei lähdetä liikaa sekoittamaan. Potentiaalia KuPSilla on korkeallekin.

12. FC Inter

Interin peli oli kenties vielä odotettuakin keskeneräisempää MYPAa vastaan. Puolustuspeli toimi kelvollisesti eikä MYPA saanut ratkaistua ottelua kuin aivan lopussa, mutta sinimustien hyökkäyspelaamisesta ei juuri kannata puhua. Sitä ei oikeastaan ollut. Palloa ei saatu kunnolla hyökkäyspäähän. Irakli Sirbiladze on loistava hyökkääjä, mutta on aivan se ja sama, kuka ylhäällä pyörii, jos pallollinen peli ei kokonaisuutena toimi. Testipelaajarallikin pyörii edelleen. Inter on huonosti koottu ja valmistettu. Interin voi odottaa olevan kauden edetessä vahvempi, mutta kovin ruusuista alkukautta turkulaisille ei uskalla luvata. Jarokin osoitti omassa liiga-avauksessaan, ettei Interin pistetili välttämättä aukea tulevana maanantaina ihan noin vain.

Lyö vetoa Veikkausliigasta täällä!