Veikkausliiga-ranking: viikko 2


Veikkausliiga-ranking arvioi joukkueiden tämänhetkisiä voimasuhteita viikottain. Ranking on arvio tämän hetken tilanteesta, ei ennuste lopullisista sijoituksista.

1. HJK (viime viikolla: 1)

Liigassa on edelleen vain yksi mestarisuosikki. MYPA, joka sekin on aivan kelpo joukkue, kaatui Töölössä ilman suurta hätää numeroin 2-0 ja Klubi olisi voinut iskeä taululle rumemmatkin lukemat. Peli on valmista ja pelisysteemi näyttää olevan kaikkien pelaajien selkärangassa. HJK pitää myös hyvää tempoa, mikä on elintärkeä asia tulevissa europeleissä. Teemu Tainio on ottanut sellaisen johtajan roolin, ettei kukaan sinivalkoraitainen edes uskalla pelata huonosti. On suuri yllätys, ellei Klubi tuo torstaina Turusta kolmen pisteen verran tuliaisia.

2. IFK Mariehamn (viime viikolla: 2)

KuPS-vierasottelu on perinteisesti ollut IFK:lle vaikea rasti, mutta nyt sekin etappi on kunnialla selvitetty. Ensimmäisen vajaan vartin aikana IFK teki maalin, sai rangaistuspotkun (jonka tosin tuhlasi) ja kävi kertaalleen läpiajossa. Viimeistely olisi voinut olla parempaakin, mutta omassa päässä saarelaisilla ei ollut mitään hätää. Vieraspelaaminenkin tuntuu sujuvan ja Petteri Forsell on ilmiliekeissä. IFK on tällä hetkellä todella hyvä.

3. RoPS (viime viikolla: 10)

Avauskierroksen mahalaskun jälkeen RoPS on ollut aivan eri joukkue. TPS:llä ei ollut Keskuskentällä mitään jakoa, ja esitys myös viikkoa aiemmin FC Lahti -tasapelissä (joka muuttui kabinetissa voitoksi) oli hyvä. Keskikentän pohjalla Victor Turcios on pelannut loistavasti, ylempänä Ataullah Guerra on löytämässä paikkaansa ja Faith Friday Obilorin sekä Ndukaku Alisonin johtama puolustuslinja toimii hyvin.

4. MYPA (viime viikolla: 3)

HJK-tappio sikseen, vastustaja on vain tässä liigassa tälläkin hetkellä omassa luokassaan ja sillä selvä. MYPAlle ei tilastoitu HJK:ta vastaan ainoatakaan laukausta. MYPAaa on silti turha heitellä mädillä tomaateilla, vastustaja oli vain parempi. HJK:n maalit sisälsivät silti tärkeitä oppitunteja kouvolalaislle. Kumpaakin osumaa edelsi hölmö keskialueen pallonmenetys vapaassa paikassa, toisessa osumassa toppari Nosh A Lody epäonnistui lisäksi katkossaan pahemman kerran. Sellaisista virheistä voi rokottaa Klubia huonompikin joukkue. Se ottelu on silti syytä jättää taakse, MYPAn peli on toiminut varsin hyvin ja Honka voi hyvinkin mennä sunnuntaina nurin.

5. VPS (viime viikolla: 4)

Maaliton kotitasapeli Honkaa vastaan ei ollut mitään jalkapallon riemujuhlaa, mutta VPS pelaakin pisteistä. Neljä pistettä kahdesta ensimmäisestä ottelusta on kelpo saldo häntäpäähän veikatulle ryhmälle. Se oli etenkin avauspuolikkaalla vieraitaan edellä ja muutenkin lähempänä täyttä pistepottia kuin Honka. Kauneusarvoja VPS:n pelistä ei välttämättä kannata etsiä, sillä Vepsu ei sellaisista tunnu juuri välittävän. Jotain huonoakin: uusi kärkihankinta Toni Ameobi ei tuntunut olevan ollenkaan samalla sivulla muiden kanssa Honka-ottelussa.

6. FC Lahti (viime viikolla: 7)

JJK-tasapelissä Lahdella oli jälleen painostusjaksoja, mutta maalit jäivät tekemättä. Toisaalta Lahdella on peleissä heikotkin hetkensä. Rakennuspalikat tuntuvat silti olevan kohdallaan. Nyt on kuitenkin alettava tehdä tulosta. Kahden pelin jälkeen plakkarissa on tasan yksi piste, kun Rovaniemeltä haettu tasuripiste hölmöiltiin tappioksi edustuskelvottoman pelaajan peluuttamisella. Hukassa olevan KuPSin pitäisi kuitenkin kaatua kotona sunnuntaina. Sama ottelu on myös mukava mahdollisuus kostaa cup-kohtaaminen, joka päättyi kuopiolaisten voittoon.

7. JJK (viime viikolla: 9)

Otteluohjelma on ollut vaikea, joten kahden pisteen potti otteluista IFK Mariehamnia ja FC Lahtea vastaan on ihan kelpo suoritus. Pelissä on kuitenkin edelleen tekemistä. Lahti-ottelussa nähtiin paljon mielikuvituksetonta peliä. Puolustus vaikuttaa kuitenkin tiivistyneen, sillä JJK on pitänyt nollan kahdesti peräkkäin. Se on edistysaskel siitäkin huolimatta, että toinen nolla tuli cup-ottelussa Kakkosen BK-46:ta vastaan. Sunnuntaina Turussa Ketuilla on kaikki mahdollisuudet ottaa täysi pistepotti.

8. FF Jaro (viime viikolla: 5)

Nuoren joukkueen oppirahojen kuukausierä meni ilmeisesti maksuun maanantaina. Jaro voitti vieraissa Interiä vastaan laukaukset 12-3 ja kulmapotkutilaston 8-3. Maalintekopaikkojakin oli varmasti lähemmäs kymmenen. Lopputuloksena oli hämmentynyttä päänraapimista, kun Inter teki yhden maalin ja voitti pelin. Pelillisesti Jaro oli kiistatta parempi joukkue, mutta ratkaisupaikoissa tiikerinsilmä puuttui. Peli on kuitenkin hyvännäköistä: pallo liikkuu nätisti mieheltä miehelle, roolitus on kunnossa ja Simon Skrabbin kaltaiset pelaajat tuovat peliin myös yllätyksellisyyttä. Keskikentän pohjalla Hendrik Helmke on jatkanut pihkatapin roolissaan siitä, mihin IFK Mariehamnissa pari vuotta sitten jäi. Hyvältä näyttää, mutta pisteitä on tultava; Jaron kokematon ryhmä on henkisesti poikkeuksellisen altis heilahteluille, jos tulosta ei tule. Sunnuntain HJK-kotiottelu on kuitenkin liian paha rasti, pistekin olisi pieni sensaatio.

9. FC Honka (viime viikolla: 8)

Alkuohjelma on ollut hankala, mutta yksi piste kolmesta ottelusta on silti saldo, josta ei lauluja kirjoitella. VPS-ottelu oli ennakkoon sellainen, jota Hongalla oli vieraissakin edellytykset hallita, mutta silti kotijoukkue oli kauttaaltaan heikkotasoisessa pelissä hiukan lähempänä voittoa. Laituri Roni Porokara on edelleen hukassa ja kärjen Kastriot Kastrati on liian isossa roolissa. Tim Väyrysen kuntoutuminen pelikuntoon ei voi tapahtua liian pian. Yhdestä pelistä ei kuitenkaan pidä vetää liikaa johtopäätöksiä. Joukkue uudistui paljon juuri kauden alla ja yhteispeliä haetaan vielä. Seuraavakaan ottelu ei kuitenkaan ole helppo, sillä MYPA on kotonaan hankala vihulainen. Honka ei silti saisi palata Myllykoskelta tyhjin käsin.

10. FC Inter (viime viikolla: 12)

Piste- ja voittotili aukesivat kotona Jaroa vastaan, mutta ei anneta sen esityksen huiputtaa ketään. Inter osui oikeastaan ainoasta maalipaikastaan, ja sen molemmat laukaukset maalia kohti tulivat samasta tilanteesta: Tamas Gruborovicsin laukaus oli ensimmäinen, ja irtopallosta Solomon Duah kiskaisi Interin johtoon. Toinen puoliaika oli silkkaa puolustustaistelua. Voitto oli varmasti henkisesti tärkeä, mutta esityksellä on turha paukutella henkseleitä. Moni muu joukkue, ja parempana päivänä Jarokin, olisi maanantain ottelussa iskenyt Interin verkkoon ainakin yhden osuman, ja silloin ääni kellossa olisi varmasti toinen. Palloa ei vieläkään saada toimitettua fiksusti ylöspäin kohti Gruborovicsia ja Irakli Sirbiladzea, kokonaisuus ei toimi. Töitä on edessä vielä enemmän kuin hartiavoimin, ja HJK:ta vastaan vastustajan viimeistely tuskin pettää Jaro-ottelun tapaan.

11. TPS (viime viikolla: 6)

TPS:n peli on aivan kammottavaa. Tappioita on tullut kolme peräkkäin. Cup-ottelussa IFK Mariehamnia vastaan Tepsi teki toki kaksi maalia, mutta nekin erikoistilanteista. TPS:n hyökkäyspeli on tällä hetkellä niin aivotonta, ettei maalintekopaikkaa voi oikein teoriassakaan syntyä muuten kuin yksilösuorituksen tai onnen avulla. Etäisyydet kasvavat naurettavan pitkiksi, pallottomien pelaajien aloitteet ovat lähes nollassa, syöttöpaikkoja on tarjolla käytännössä vain sivulle tai alaspäin ja syöttövarjossa olevien pelaajien määrä on joka tilanteessa hurja. Lopputulos tästä on lähes joka tilanteessa yltiöoptimistinen roiskaisu boksiin. Niistä ei seuraa mitään hyvää. TPS päästi RoPSin kovin helpolla. Kentän kapeudella tai muilla tekijöillä ei ole mitään väliä, jos pelissä ei ole edes minkäänlaista ajatusta. Kyse on joukkuepelin perusasioista. Päävalmentaja Marko Rajamäellä on nyt aika monta syytä luoda pitkä katse peiliin. Sunnuntaina Palloseura pääsee ensimmäistä kertaa omalle kotikentälleen Kupittaalle. Jos peli ei JJK:ta vastaan ole monta astetta parempaa, jotain on tapahduttava ja nopeasti. Materiaali on liigan toiseksi paras, joten tekosyitä ei ole.

12. KuPS (viime viikolla: 11)

Viime viikon cup-voitto näytti sittenkin olevan yhden illan ihme. Paluu arkeen oli edessä sunnuntaina kotikentällä IFK Mariehamnia vastaan. Maalintekopaikkojen luonti on yhtä tervanjuontia, hyökkääjä Dudulta puuttuu vain vyölaukku lanteilta ja kamera kaulasta ja Esa Pekosen pelipaikkalotto pyörii taukoamatta otteluiden sisälläkin. Miten rakennat harmonista joukkuepeliä, jos ryhmitys remontoidaan vartin välein? KuPSin vastustaja on saanut rangaistuspotkun tämän kauden kaikissa kolmessa ottelussa. Omar Colleyn ulosajokin oli jo kuopiolaisten toinen punainen kortti tällä sesongilla. Se ei voi olla sattumaa. Onko Pekosella homma nyt "ihan" hallussa? Visiitistä Lahteen tulee vaikea.

Lyö vetoa Veikkausliigasta täällä!