Veikkausliiga: Töölössä puhdas kärkiottelu


Veikkausliigassa pelataan lauantaina puhdas kärkiottelu, jossa sarjakärki HJK kohtaa toisena olevan SJK:n. Ottelussa saatetaan jopa ratkaista se, nähdäänkö Veikkausliigassa tällä kaudella mestaruustaistelu.

Joukkueiden välillä on eroa yhdeksän pistettä, mutta SJK on pelannut yhden ottelun HJK:ta vähemmän. Jos SJK yllättäisi Klubin ja voittaisi vielä rästiottelunsa, se nousisi kolmen pisteen päähän sarjakärjestä, minkä lisäksi joukkueilla on jäljellä vielä yksi keskinäinen ottelu. Jos HJK voittaa, mestaruuspokaaliin voidaan pikkuhiljaa alkaa kaiverrella tuttua nimeä. Tasapelilläkin näyttäisi epätodennäköiseltä, että HJK:n etumatka olisi kurottavissa.

SJK pääsee kohtaamaan HJK:n kenties itselleen otolliseen aikaan. HJK:lla on ensi keskiviikkona edessään Mestarien liigan toisen karsintakierroksen toinen osaottelu FK Rabotnickia vastaan. Makedoniassa pelatun 0-0-tasapelin jälkeen ottelu on Klubille pakkovoitto. Tehtävään ei ole syytä suhtautua kepeästi. Skopjessa Rabotnicki ei uhannut maalinteolla käytännössä kertaakaan, mutta se pystyi myös pitämään HJK:n vähillä maalintekopaikoilla. Osa HJK:n keskittymisestä saattaa jo olla tulevassa keskiviikossa. Kokoonpanotkin on syytä tarkistaa, sillä pieni kierrätys helsinikiläisten leirissä ei yllättäisi.

Muutenkaan HJK ei ole pelannut kovin säkenöivästi viime aikoina. Veikkausliigassa se jäi viimeksi 2-2-tasapeliin KuPSin kanssa lähes kaksi viikkoa sitten. Sekin oli ottelutapahtumiin nähden hyvä tulos vieraskentältä, sillä KuPS loi ottelussa tukuttain laatupaikkoja. HJK taas osui avausjaksolla kahdesti harvoista hyökkäyksistään. Ennen KuPS-ottelua FC Lahti kävi Helsingissä turhauttamassa HJK:n ja hakemassa maalittoman tasapelin. Organisoitua puolustuspeliä vastaan HJK:lla on ollut vaikeaa päästä tekopaikoille.

Juuri SJK:n puolustuspeli on erittäin organisoitua. Sarjanousija on päästänyt vain 11 maalia. Paremmaksi ovat pistäneet vain 10 osumaa päästäneet HJK ja FC Lahti. Toukokuussakin HJK oli vaikeuksissa SJK:n puolustamisen kanssa. Macoumba Kandji iski ottelun ainoan maalin HJK:lle aivan kamppailun lopussa, ja alle minuuttia aiemmin SJK oli tuhlannut avopaikan toisessa päässä.

Sen jälkeen SJK ei olekaan liigassa hävinnyt. Tappioton putki on yhdeksän ottelun mittainen, joskin kahdella viime kierroksella SJK on jäänyt tasapeliin. Kerhon pelaaminen on tasokasta ja kumpaankin suuntaan tasapainoista. Edellisen HJK-ottelun jälkeen SJK on löytänyt myös maalijyvänsä. Viime lauantain KuPS-ottelu oli ensimmäinen kerta sitten toukokuisen Helsingin-visiitin, kun SJK jäi maaleitta.

Vahvan maalivireen takia SJK:n lähestymistapa HJK-otteluun on arvoitus. Edellisessä HJK-kohtaamisessa SJK keskittyi puolustamaan tarkasti, mutta tehtyjen maalien tuoman itseluottamuksen turvin se saattaa nyt pelata rohkeammin. Yksittäistä maalitykkiä SJK:sta ei ole löytynyt, vaan osumat ovat jakautuneet melko tasaisesti. Tosin viime viikkoina hyökkääjä Toni Lehtinen on ollut kovassa iskussa. Lehtinen on ampunut kuusi osumaa tällä liigakaudella.

KuPS-ottelun kuumeen takia missannut Lehtinen palaa jälleen SJK:n kokoonpanoon. Puolustaja Timo Tahvanainen sovitti samassa ottelussa pelikieltonsa. Toppari Pavle Milosavljevic palasi liigakokoonpanoon parin kuukauden tauon jälkeen, ja SJK:n ryhmä on näin ollen terve.

HJK:lta puuttuvat harjoituksissa loukannut Tapio Heikkilä sekä pienen roolin nuoret Alex Lehtinen ja Obed Malolo. Europelien takia rotaatiota voi kuitenkin olla luvassa, joten isäntien kokoonpano on syytä tarkistaa. Esimerkiksi Rasmus Schülleriä tai Kandjia ei välttämättä avauskokoonpanossa nähdä.

Pelivihjeet

HJK ei voita (tuplamahdollisuus: X2), 2,15Rotaatio pyörii, europelit kummittelevat takaraivossa, sarjajohto Veikkausliigassa on turvallisen tuntuinen ja vastassa on laatujoukkue. On siis monia syitä, miksi HJK ei ole ihan niin selvä suosikki kuin kertoimet (1,65) väittävät. HJK:n ei ole edes mikään pakko voittaa SJK:ta, vaan tasapelikin käy ihan mainiosti. Jos tilanne on loppuhetkillä tasan, kummallakaan joukkueella ei ole syytä hakea riskillä voittomaalia. HJK:ta suositaan kertoimissa taas hieman liikaa, joten hyvin maksavaa ohipeliä kannattaa harkita.

Alle 2,5 maalia, 1,61Kerroin ei ole huikea, mutta pelattavissa. Ainakin SJK tulee lähtemään otteluun puolustamisen kautta, eikä HJK:kaan välttämättä lähde yltiöpäisesti maalintekoon. Ottelun luonne voi olla hieman tunnusteleva. 1-0, 0-0 ja 0-1 ovat todennäköisimmät lopputulokset.

Lyö vetoa ottelusta täällä!