Veikkausliiga: TPS haastaa HJK:n tiukasti


Veikkausliigan lauantain ainoa ottelu on todellinen klassikko, kun Helsingin Jalkapalloklubi ja Turun Palloseura ottavat yhteen. Aiempina kausina ottelu on usein ollut sarjan kärkijoukkueiden kohtaaminen, mutta nyt tilanne on toinen.

Rajusti uusiutunut TPS on kolmen ottelun jälkeen sarjassa nollilla. Se on hävinnyt kaikki kolme otteluaan 0-1, ja myös Suomen Cupin ottelussa JJK:ta vastaan lopputulos oli sama.

Tulokset eivät täysin tee oikeutta turkulaisjoukkueelle. TPS on pelannut kaikissa otteluissa melko tyylikästä jalkapalloa ja luonut maalintekopaikkoja, mutta osumat ovat enemmän kuin kiven alla. Esimerkiksi keskiviikkona IFK Mariehamnia vastaan TPS loi tukun loistopaikkoja ja kolisteli maalipuita useampaan otteeseen, mutta apina pysyi selässä. Vähemmille paikoille jäänyt IFK iski kertaalleen ja vei pinnat.

Tepsin alkuohjelmakin on ollut vaikea, sillä neljässä ensimmäisessä ottelussaan se kohtaa viime kauden mitalistit (Honka, VPS ja HJK) sekä sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvan IFK:n. Nämäkin joukkueet TPS on haastanut tasapäisesti. Tulosurheilussa kuitenkin vain maalit lasketaan.

HJK:ta vastaan TPS on luonnollisesti kivikovan haasteen edessä, mutta HJK ei missään nimessä ole ollut lähelläkään parasta tasoaan toistaiseksi. HJK:n hyökkäyspeli on viime kauden alun tapaan ollut todella hidasta ja aavistuksen mielikuvituksetontakin. Päävalmentaja Sixten Boström tiedostaa tämän.

- Meidän pitää saada hyökkäyspeliin lisää liikkuvuutta. Pelaamme itsemme ihan hyvin läpi 30-40, jopa 25 metriin asti, mutta meidän on täytynyt miettiä miten sen jälkeen toimimme. Paljon oli tiistaina sellaisia tilanteita, että yksi pelaajamme kuljettaa palloa kohti vastustajan puolustuslinjaa, mutta ei löydä viimeistä ratkaisua jolla päästäisiin maalipaikkaan, Boström analysoi HJK:n verkkosivuilla.

Viimeksi HJK jäi kotonaan 2-2-tasapeliin häntäpäähän ennakoidun Hongan kanssa. Siinäkin ottelussa Klubi hyökkäsi hitaasti, vaikka tekikin kaksi maalia. Kärjessä pelaava Mikael Forssell ei liiku tarpeeksi aktiivisesti, ja pallottoman tuki HJK:n hyökkäyksissä on liian vähäistä.

Myöskään maalivahti Michael Törnes ei onnistunut. Hongan sivuvaparista tulleessa avausmaalissa tanskalainen jäi viivahiireksi, ja puolustajatkin hutiloivat. Toinen osuma upposi Törnesille kenties liian helposti, vaikka Mehmet Hetemaj'n laukaus oli kuitenkin tasokas.

Ennakkoluulottomasti ja pirteästi pelanneella TPS:llä on siis jopa yllätysmahdollisuudet, jos se ei nöyristele liikaa ja pelaa HJK:ta vastaan tarpeeksi aggressiivisesti linjat tiiviinä. HJK on luonnollisesti kotonaan selkeä suosikki, mutta nähdyn perusteella Klubin voittoa on turha hehkuttaa etukäteen. Tähänastisten otteluiden perusteella TPS:n on vaikea nähdä putoavan sarjasta, jos se vain alkaa tehdä maaleja - tällä hetkellä juuri maalinteko on suuri kysymysmerkki.

HJK joutuu otteluun ilman pitkäaikaispotilas Demba Savagea, joka on tosin jo lähellä pelikuntoa. Polvivaivasta kärsinyt Teemu Tainio palaa mukaan, mutta Macoumba Kandjin ja Sebastian Mannströmin pelikunto tarkistetaan vielä ottelupäivänä.

TPS:n puolella kysymysmerkkejä ovat viikko sitten Vaasassa loukkaantunut Alex De John sekä IFK:ta vastaan kolhun saanut Jesper Brechtel. Keskikentälle Brechtelin tilalle on tarjolla paljonkin vaihtoehtoja, mutta De Johnin poissaolo vaatisi puolustuslinjan rukkaamista. IFK:ta vastaan Igor Jovanovic siirtyi toppariksi. Toisena topparina nuori ja vihreä Miro Tenho on pelannut kuin kokenutkin pelimies.

Pelivihjeet

TPS voittaa (alkutilanne 0-2), 2,30Kertoimissa TPS:ää ei edelleenkään pidetä juuri minään, mutta se sopii vedonlyöjälle. HJK:hon sokeasti luottaneet ovat saaneet jo pari kertaa nenilleen alkukaudesta. Jos TPS pystyy jatkamaan alkukaudesta nähdyllä tasolla, maalin tappio tai jopa pisteille yltäminen on täysin mahdollista. Puolustusvirheisiin ei toki ole varaa.

Alle 2,5 kotimaalia, 1,77HJK saanee jälleen kohdata tiiviisti puolustavan vierasjoukkueen. Ellei sen hyökkäyspeliin ole löytynyt uudenlaista nopeutta, maalit ovat taas tiukassa, kunhan nuori TPS-puolustus ei höntyile.