Veikkausliiga: TPS vie jumboväännön


FC Honka 2,40, tasapeli 3,35, TPS 2,80

Jumbokamppailu (10 vs. 12) on sarjatilanteen kannalta päivän tärkein ottelu. Joukkueet kohtaavat kahdesti noin parin viikon sisään, ja TPS:n säilymishaaveet vaativat todennäköisesti ainakin neljää pistettä näistä otteluista.

Siihen onkin oikein hyvä tilaisuus, sillä Hongan leiristä ei tällä hetkellä kuulu mitään positiivista. Palkkarästejä on sentään saatu maksettua, mutta taloustilanne on edelleen vakava. Kentällä ei mene yhtään paremmin. Joukkue kyntää pahasti, päävalmentaja Shefki Kuqi on toimitsijakiellossa ja edellisessä kotiottelussa Jaro tyrmäsi espoolaiset peräti 5-0. Dani Hatakka on pelikiellossa, Sauli Väisänen myytiin AIK:hon ja Marcus Heimonen sekä Jussi Vasara ovat loukkaantuneita. Kuqin koirankopissa ollut Lum Rexhepi on sentään saanut palata harjoituksiin. Hongan alakerta on todella virhealtis. Katseli asiaa miten päin tahansa, Honka on kriisiseura kaikilla mittareilla.

TPS:nkään talouspuolessa ei ole kehumista, mutta kentällä menee sentään marginaalisesti Honkaa paremmin. Pelissä on ideaa, monipuolisuutta ja yritystä, mutta rutiinin puute maksaa usein pisteitä. Peliin on kuitenkin löytynyt hieman tasaisuutta, eikä taso notkahda ottelun sisällä enää yhtä pahasti kuin aiemmin. Ykkösmaalivahti Jukka Lehtovaara ja tärkeä keskikenttäpelaaja Jesper Brechtel palaavat kokoonpanoon. TPS:n ryhmä on silti syytä tarkistaa, sillä Matej Hradecky loukkaantui alkulämmittelyssä ennen VPS-tasapeliä ja Ville-Valtteri Starck joutui vaihtoon jo alussa.

Lähtökohta on tasainen, mutta kertoimissa suosikinasema on kääntynyt nurinkurisesti Hongalle. TPS on voittanut vain yhden vierasottelun, mutta kertaakaan tällä kaudella se ei ole lähtenyt kamppailuun näin hyvästä tilanteesta. Tepsin peli on kehittymässä, Honka taas on tällä hetkellä liigan selkeästi huonoin joukkue sekä materiaaliltaan että peliesityksiltään. Kotiedusta ei Hongan kohdalla voi puhua. Vierasvoitto.

MYPA 2,80, tasapeli 3,35, KuPS 2,40

MYPA päätti torstaina eurotaipaleensa ryhdikkäästi maalittomalla kotitasapelillä Dinamo Minskiä vastaan. Liigassa voitoton putki sentään katkesi toissa kierroksella, mutta maaleja uppoaa omiin edelleen huolestuttavia määriä. KuPSia vastaan puolustuslinja näyttää todella heikolta, kun Toni Lindberg on loukkaantuneena ja Juha Pirisen sekä Tuomas Ahon korttitilit täyttyivät Lahtea vastaan. Varamiehinenkin puolustuslinja piti nollan IFK:ta vastaan, mutta nyt edessä on kovempi haaste.

KuPS on tällä hetkellä yksi sarjan parhaista joukkueista. Organisoitu joukkue puolustaa hyvin ja pystyy hyökkäämään monipuolisesti. 11 edellisestä ottelustaan KuPS on hävinnyt vain yhden. Loukkaantumistilanne on hyvä, sillä vain pikkuvammasta kärsivä hyökkääjä Francis Chibuike on sivussa. Puolustaja Omar Colleyn varoitustili on täynnä, mutta KuPS on tällä hetkellä niin hyvä nippu, ettei Colleynkaan tasoisen pelaajan poissaolo kaada maailmaa. Vierasvoitto.

RoPS 3,25, tasapeli 3,20, FC Lahti 2,20

RoPS esitti torstaina Kreikassa loistavan nousun alivoimalla ja oli lähellä jatkaa Eurooppa-liigassa, mutta miten sujuu siirtyminen liigapeleihin eurohuuman jälkeen? Kertoimissa kotijoukkue on joka tapauksessa kummallisella tavalla aliarvostettu. RoPSin edellinen liigatappio on kesäkuulta, ja peli on mennyt eteenpäin. RoPS puolustaa vahvasti, joskin Faith Friday Obilorin pelikielto vie takalinjoilta yhden syömähampaan. Poissaolot vaivaavat muutenkin, sillä elintärkeä hyökkääjä Aleksandr Kokkokin lienee sivussa. Myös Nicholas Otaru ja Olli Pöyliö kärsivät vammoista.

Lahti on loistavassa iskussa ja puolustaa erinomaisesti. Maalejakin syntyy kivasti. Veteraanihyökkääjä Rafael on loistoiskussa. Lahden kakkossija sarjataulukossa ei ole ihme. Drilon Shala on kuitenkin yhä sivussa, ja myös Loorents Hertsi sekä Eero Korte lienevät sairastuvalla.

Ennakkokertoimissa tasapeli houkuttelee eniten. Kokoonpanot on kuitenkin syytä tarkistaa. RoPS on kertoimissa hieman aliarvostettu, mutta loukkaantumistilanteen takia kotijoukkue ei saa aivan täyttä luottoa. Kumpikin lähtee otteluun todennäköisesti puolustus edellä. Vähämaalisuus nostaa pistejaon todennäköisyyttä. Live-kertoimien tutkailu ottelun alussa voi antaa peli-ideoita sen mukaan, kumpi lähtee viemään ottelua.

VPS 1,85, tasapeli 3,50, IFK Mariehamn 4,00

VPS jäi tasapeliin TPS:n vieraana. Steven Morrisseyn paluu vaihdosta oli ilouutinen, miehen hukkaama pilkku ei niinkään. Morrisseylle on kuitenkin käyttöä, sillä VPS:llä on ilmeinen hyökkääjäongelma. Lasse Linjalan taso ei vain tunnu riittävän, eikä muistakaan pelaajista ole saatu tasaisesti tehoja irti. Puolustuspää Vepsulla toimii, joten voittoihin on mahdollisuus pienilläkin maalimäärillä.

IFK:ta vastaan tilaisuuksia maalintekoon todennäköisesti tulee. Maarianhaminalaisjoukkue on Interin ohella kauden suurin alisuorittaja. Pelaaminen on huonosti organisoitua. Omissa soi solkenaan (eniten päästettyjä maaleja liigassa), eikä joukkueen huippuhyökkääjistäkään saada tehoja irti. Nollapeliä IFK ei ole pelannut sitten toukokuun, ja varsinkin vieraissa pelaaminen on kehnoa. Jani Lyyskin poissaolokin näkyy.

VPS on ilman muuta ottelun suosikki, mutta kerroin on muutaman desimaalin verran liian alhainen. Tässäkin ottelussa kannattanee katsella kokoonpanot ja ottelun alku ja etsiä hyviä live-vetoja.

Lyö vetoa Veikkausligasta täällä!