Veikkausliigan putoamistaisto: JJK suuressa vaarassa


Veikkausliiga-kausi on lähes puolivälissä. Sarjataulukko alkaa saada muotoaan. Mestaruudella tai europaikoilla on vielä aikaista spekuloida, sillä sarjan kärjessä on todella tasaista. Sen sijaan häntäpäässä pieniä eroja alkaa jo näkyä.

Kauden alla VPS:ää povattiin lähes varmasti putoamistaistoon. Toisin kävi, sillä kauden suurin yllättäjä on kolmantena ottelun kärkikaksikon HJK:ta ja FC Honkaa vähemmän pelanneena. Vaasalaisille riittää loppukaudelta noin kolme voittoa sarjapaikan säilyttämiseen, ja tässä vaiheessa Vepsun tavoitteet lienevät aivan muualla kuin divarikeikan välttämisessä.

Myös FC Lahden ja JJK:n piti tavoitella aivan muita asioita, mutta niin vain joukkueet ovat sarjataulukon perällä. Lahti on kaksi pistettä jyväskyläläisiä edellä.

Viime kaudella liigasta putosi Haka, joka keräsi 33 ottelussa 32 pistettä. Nykyisen sarjajärjestelmän tällä erää ensimmäisellä kaudella 2011 RoPS lähti divariin 23 pisteellä. Silloisen RoPSin kaltaista heittopussia ei kuitenkaan nyt ole näköpiirissä. Säilymiseen riittää todennäköisesti hieman yli yhden pisteen ottelukohtainen keskiarvo.

Sarjataulukon alempi puolisko näyttää tällä hetkellä tältä:

7. FF Jaro 14 ottelua, 19 pistettä
8. KuPS 15 ottelua, 18 pistettä
9. RoPS 15 ottelua, 17 pistettä
10. FC Inter 15 ottelua, 17 pistettä
11. FC Lahti 14 ottelua, 12 pistettä
12. JJK 14 ottelua, 10 pistettä

Mikä näistä joukkueista lähtee Ykköseen kauden päätteeksi? Arvioimme joukkueiden vahvuudet ja heikkoudet putoamistaistossa.

FF Jaro (putoamiskerroin 8,00)

Putoaa, koska...

 • Jaron nimilista on edelleen liigan vaatimattomin. Kyynikko voi laittaa joukkueen hyvän alkukauden vain ylisuorittamisen piikkiin.
 • Kapea rinki ei kestäisi todellista loukkaantumissumaa.
 • Joukkue on todella nuori. Vain Mattias Wargh on yli 30-vuotias. Kokemus on todella arvokasta pääomaa syksyn elintärkeissä putoamisväännöissä - jos Jaro niihin edes joutuu.

Säilyy, koska...

 • Jaro pelaa tarpeeksi hyvää jalkapalloa. Koko joukkue tekee sitoutuneesti töitä kollektiivin eteen.
 • Vahva kotijoukkue on hävinnyt kotonaan vain HJK:lle. Säilymiseen voi riittää pelkästään se, että kotona muutama tasapeli kääntyy voitoksi ja vieraista haetaan pari tärkeää voittoa.
 • Jaro ei kestä montaa loukkaantumista, mutta se ei myöskään ole yhden tai kahden tähden varassa. Joukkue on jo alkukaudesta osoittanut tämän, kun se on joutunut ajoittain pelaamaan ilman Shahdon WinchesteriäSimon Skrabbia ja Frank Jonkea. Jarolla on toki tärkeitä yksilöitä, mutta pelin sujuminen ei ole yhdestä poissaolosta kiinni.
 • Nykyinenkin pistetahti riittää todennäköisesti säilymiseen. Pelivaraakin on, eli Jaro säilynee, vaikka se pelaisi loppukauden hieman tähänastista huonomminkin.

KuPS (30,00)
Putoaa, koska...
 • Ei ole tarpeeksi tasainen. KuPS pelaa ajoittain hyvin, mutta sen on otettava tuloksia tasaisemmin.
Säilyy, koska...
 • KuPSin materiaalilla mahdollisuuksia on aika paljon parempiinkin piireihin. Joukkueen materiaali on itse asiassa liigan kärkipäätä. Tällä nipulla putoaminen olisi koko porukalta valtava munaus.
 • Jos katastrofi kuitenkin lähenee, KuPSilla on mahdollisuuksia tehdä muutoksia. Omistaja Ari Lahti tosin lupaa joka vuodeksi kulukuuria, mutta kuten Akseli Pelvaksen hankinnan yhteydessä nähtiin, lompakon vetoketju päästelee sulosointuja tarvittaessa.
 • Nykyinen pistetahti riittänee, ja todennäköisesti KuPS tulee jatkossa napsimaan pisteitä kovemmallakin tahdilla. Eurotaistoon on pitkä matka, mutta KuPSilla on aikaa nousta vielä sinnekin.

RoPS (4,50)
Putoaa, koska...
 • Vieraspelaaminen on käsittämättömän vaikeaa. Matkapeleistä saldo on surkea 0-1-7. Rovaniemeltä välimatkat ovat toki joka puolelle pitkiä, mutta RoPSilla on jo nyt takana parikin vieraskiertuetta, joilla se on viettänyt otteluiden väliset ajat Etelä-Suomessa. Silti tukkaan tulee käytännössä aina.
 • Roolitukset ovat edelleen hieman hukassa. Esimerkiksi Ataulla Guerran kohdalla on epäselvää, millä pelipaikalla hänestä on eniten hyötyä, vai onko hänestä hyötyä ollenkaan. Pelityylikin on turhan yksinkertainen ja helppo lukea. RoPSilla olisi eväitä rohkeampaankin pelaamiseen.
Säilyy, koska...
 • Materiaali riittää sarjapaikan uusimiseen ilman suurta hätää, kunhan joukkue pelaa edes hieman nimilistan edellyttämällä tasolla.
 • Vierasesitykset ovat ehkä surkeita, mutta RoPSin kotietu on vahva; seitsemän kotiottelun saldo on 5-1-1. On tosin epätodennäköistä, että tahti pysyisi aivan näin kovana koko kautta. Jos pysyy, säilyminen on melkein sillä selvä.
 • Ringin leveys riittää kestämään pari loukkaantumistakin, kunhan pelityyliä ei rakenneta liikaa tiettyjen miesten varaan. Tähän mennessä RoPSin hyökkäyspeli on pyörinyt liikaa Aleksandr Kokon ja/tai Mbachu Emeniken ympärillä.

FC Inter (5,00)
Putoaa, koska...
 • Joukkueessa on yksinkertaisesti liian vähän pelaajia. Liigatason pelaajia riittää vaihtopenkin puolelle ehkä yksi tai kaksi, sen jälkeen kentälle lähetetään junioreita, jotka ovat toistaiseksi liian kovassa paikassa - ainakin, jos he joutuvat kantamaan liian isoa vastuuta, kuten nyt on käynyt. Joukkueen kokoamisessa on tehty suorastaan amatöörivirhe, sillä näin pienellä ryhmällä on todella vaikea pelata Veikkausliigaa ja muutama europeli päälle.
 • Edellämainitusta syystä yksittäiset loukkaantumiset häiritsevät liikaa. Esimerkiksi nyt, kun Irakli Sirbiladze on loukkaantunut ja pelikiellossa, Interillä ei ole heittää tilalle käytännössä yhtään hyökkääjää, puhumattakaan liigassa tasonsa todistaneesta pelaajasta!
 • Tehottomuus. Inter on jäänyt maaleitta peräti viidesti peräkkäin. Joukkue on tehnyt sarjassa toiseksi vähiten maaleja (12). Ei välttämättä ole sattumaa, että kymmenestä viime ottelusta vain yksi on päättynyt voittoon. Tällä tahdilla putoamisviivan kanssa flirttailu tulee nopeasti ajankohtaiseksi.
Säilyy, koska...
 • Kaikista edellämainituista asioista huolimatta Interin ei kuitenkaan pitäisi olla ihan niin huono. Avauskokoonpano on kelvollista Veikkausliiga-tasoa. Paras kokoonpano on vain saatava jalkeille mahdollisimman usein, ja loukkaantumisten kanssa Inter tarvitsee jo tuuriakin. Sirbiladze lienee tosin menetetty pitkäksi aikaa, jos Palloliitto lätkäisee tuomarin uhkailusta ankaran pelikiellon.
 • Inter kuuluu liigassa niihin harvoihin seuroihin, joilla ainakin pitäisi olla resursseja vahvistaa ryhmäänsä. Pari vahvistusta tarvittaisiin jo ihan ringin leveyden kannalta. Tosin on pakko kysyä, että jos vahvistuksiin on varaa, miksi niitä ei hankittu jo ennen kautta, kun nykytilanne oli ennustettavissa? Voi kuitenkin olla, että omistaja Stefan Håkansin kukkaronnyörit aukeavat helpommin, jos putoamispeikko tulee ovelle.
 • Se peikko pitäisi kuitenkin välttää. Interin etumatka jumbo-JJK:hon on jo nyt varsin terveellinen. Alkukauden pistetahti riittää, mutta tämänhetkinen lamakausi on saatava nopeasti poikki.

FC Lahti (2,50)
Putoaa, koska...
 • Vanhan viisauden mukaan ottelua on vaikea voittaa, jollei tee maalia. FC Lahti on varmasti päässyt sinuiksi lausahduksen syvimmän olemuksen kanssa. Mustat Kuhnurit on tehnyt 14 ottelussaan vain seitsemän maalia, eli puoli rysää per ottelu. Kahdeksassa ottelussa sarakkeeseen on jäänyt nolla (jos mukaan ei lasketa lopulta kabinetissa ratkennutta RoPS-vierasottelua). Tehoja on saatava paljon enemmän. Päästettyjen maalien määrä (17) ei ole mitenkään katastrofaalinen.
 • Lahti menettää Joni Kaukon ja Joel Meron Saksaan. Kauko ei ole täysin onnistunut hyppyrien varjossa, mutta on silti merkittävä menetys. Lisäksi alkukauden tehokkain pelaaja Jussi Länsitalo on loppukauden lasaretissa. Pelaajakaupoille on mentävä, vaikka seuran kassa ei siitä riemastu.
Säilyy, koska...
 • Lahdessa reagoitiin luisuun nopeasti valmentajanvaihdoksella, ja Juha Malinen onkin saanut Kuhnurien peliin eloa. Lahti on voittanut jo kahdesti peräkkäin ja noussut pois jumbopaikalta. Pelillisestikin ennusmerkit ovat positiivisia.
 • Joukkuetta vahvistetaan vielä. Paljon riippuu toki vahvistusten tasosta. Esimerkiksi mahdollinen Drilon Shalan paluu olisi jo merkittävä lisäys.
 • Joukkueen perustaso riittää säilymiseen jo nyt, kunhan Lahti alkaa pelata materiaalinsa edellyttämällä tasolla.

JJK (2,50)
Putoaa, koska...
 • Tilanne näyttää jo nyt todella pahalta. Lahti on edelleen vain kaksi pistettä edellä, mutta mastokaupungin ylpeys on nousuvireessä. Samaa ei voi sanoa JJK:sta. Peliesitykset ovat ajoittain (joskin liian satunnaisesti) kelvollisia, mutta nyt on tultava voittoja. Muuten Lahti repii todennäköisesti lisää eroa, ja sen jälkeen Jyväskylässä ollaan oikeasti sormi suussa.
 • Omissa soi, hyökkäyspäässä ei. Tehtyjen maalien lukema (12) on liigan toiseksi pienin, päästettyjen osumien määrä (25) suurin. Jokaista tehtyä maalia kohti omiin menee siis yli kaksi palloa. Tällä suhdeluvulla ei voi voittaa.
 • Ykköstykki Eero Markkanen on jälleen pitkään sivussa, eikä Babatunde Wusun peli suju tällä hetkellä.
Säilyy, koska...
 • Tällä materiaalilla sen pitäisi ilman muuta onnistua. Esimerkiksi Janne KorhonenJordi van GelderenMikko Manninen ja Mikko Innanen ovat pelipaikoillaan kovan tason tekijöitä Veikkausliigassa. Onko päävalmentaja Kari Martosella eväitä saada joukkue suorittamaan omalla tasollaan?
 • Maalintekopotentiaalia on olemassa. Viime kausilla JJK on ollut yksi liigan tehokkaimmista joukkueista, eikä materiaali ole tällä kaudella niin merkittävästi erilainen. Jonkun pitää vain saada kone käyntiin.