Viisi pelaajaa, jotka edustivat useampaa maata


Crystal Palace -tähti Wilfried Zaha tuli vaihdosta kentälle Englannin ottelussa Ruotsia vastaan. Kyseessä oli kuitenkin vain harjoitusottelu ja 20-vuotias laituri voi halutessaan päättää edustaa Norsunluurannikkoa. Didier Drogba yrittää kääntää miehen päätä.

Jos hän onnistuisi, Zaha ei olisi ensimmäinen pelaaja joka edustaa useampaa kuin yhtä maata. Tässä joitakin edeltäjiä.

5. Jock Aird

FIFAn säännöt maajoukkue-edustuksista olivat pitkään erittäin löyhät, joten pelaajat saivat vuosikausia pelata maajoukkueissa, vaikka olisivat ennen sitä edustaneet toista maata. Viime vuosina linja on kiristynyt paljon, mutta 1940-, 50- ja 60-luvuilla meno oli villiä.

John "Jock" Aird on päivänselvä skotti. Hän pelasi Skotlannin molemmissa, tappiollisissa otteluissa MM-kisoissa 1954-

Muutamaa vuotta myöhemmin Aird muutti Uuteen-Seelantiin ja sai kutsun paikalliseen maajoukkueeseen. Hän teki jopa maalin arkkivihollista Australiaa vastaan. Se teki hänestä epäilemättä suositun.

4. James (Joe) Kennaway

Kukaan ei vihaa kanadalaisia. Se on maailman pidetyin valtio. Vuonna 1933 Skotlannin jalkapallon isot kihot eivät kuitenkaan pitäneet siitä, että Montrealissa syntynyt Joe Kennaway esiintyi Kanadan riveissä.

Iso maalivahti edusti tuolloin Celticiä. Hän pelasi Skotlannin maajoukkueessa Itävaltaa vastaan. Ongelmia tuli, kun selvisi, että hän oli pelannut Kanadan paidassa USA:a vastaan muutamaa vuotta aiemmin. Hän ei enää koskaan edustanut Skotlantia.

3. Luisito Monti, Enrique Guaita & Raimondo Orsi

Kiitos toista maailmansotaa edeltäneiden kansallisuussääntöjen löysyyden, Italia pystyi lainaamaan pelaajia Etelä-Amerikasta. Vuoden 1934 MM-kisoissa Azzurria edusti kolme argentiinalaista - Luisito Monti, Enrique Guaita ja Raimondo Orsi. Edellisissä MM-kisoissa 1930 koko kolmikko oli edustanut kotimaataan.

"Jos he voivat kuolla Italian puolesta, he voivat pelata Italian puolesta!", julisti valmentaja Vittorio Pozzo. Hänellä oli pointtinsa, mutta kun kolmikko kutsuttiin armeijan leipiin 1935, koko konkkaronkka jäi kiinni yrittäessään livahtaa rajan yli Sveitsiin.

2. Alfredo di Stefano

Real Madridin tähti oli kansainvälisen futiksen vuokrapelaaja. Hän edusti niin Argentiinaa, Kolumbiaa kuin Espanjaakin. Pelaajien lakko Argentiinassa johti hänen siirtoonsa Kolumbiaan, jossa hän pelasi neljä maaottelua (joita FIFA ei tosin tunnusta, koska lajiliitolla ja Kolumbialla oli tuolloin omat nahistelunsa).

Euroopassa hän kylpi glooriassa Real Madridin paidassa. Seurauksena oli kutsu Espanjan maajoukkueeseen MM-kisoihin 1962.

1. Ferenc Puskas

Puskas oli jo tehnyt itselleen nimeä edustamalla kotimaataan Unkaria. Hänestä tuli toinen Real Madrid -tähti, joka edusti uutta kotimaataan Espanjaa.

Vuonna 1956 Puskasin seura Honved pelasi Bilbaossa. Samalla reissulla Puskas sekä joukkuetoverit Sandor Kocsis ja Zoltán Czibor tykästyivät maahan niin kovasti, että päättivät edustaa Espanjaa.

Voi kunpa Lionel Messi rakastuisi Doncasteriin...

James Daly