Japanin GP: hyvä syy lyödä vetoa Vetteliä vastaan


On monta hyvää syytä ajatella, että Sebastian Vettel on tämän viikonlopun Japanin GP:n varma voittaja.

Vettel on loistavassa iskussa. Itse asiassa hän lähestyy sellaista dominoinnin tasoa, jolle on yltänyt vain Michael Schumacher vuonna 2004. Vettel on voittanut kahdeksasta viime kisasta kuusi. Putkeen mahtuu myös Britannian GP, jota Vettel johti selvästi, kunnes vaihdelaatikko petti.

Myös Vettelin tilasto Suzukassa on lähes virheetön. Vettel on aloittanut jokaisen Japanin-kisansa paalupaikalta. Hänen Red Bullinsa on osoittautunut loistavaksi työkaluksi Suzukan nopeissa mutkissa siitä lähtien, kun Japanin GP palasi ohjelmaan vuonna 2009.

Sen jälkeisistä Suzukan kisoista Vettel on voittanut kolme. Vain vuonna 2011 Vettelin paalupaikka ei muuttunut osakilpailuvoitoksi. Silloinkaan Vettelin ei edes tarvinnut voittaa, vaan konservatiivinen, rauhallinen ja tasainen ajo riitti varmistamaan pisteet, joilla tilille tuli miehen toinen maailmanmestaruus.

Suomeksi: Vettel on loistavassa iskussa ja hänen Suzukan-tilastonsa on lähes virheetön. Olisi siis hullua lyödä vetoa häntä vastaan, eikö niin?

Ehkä. Kaikki putket kuitenkin päättyvät joskus. Vettel (voittokerroin 1,55) on voittanut neljä kisaa putkeen, ja historia osoittaa, että viiden voiton putki on poikkeuksellisen harvinainen.

Kuinka harvinainen? F1-historiassa temppuun on yltänyt vain viisi kuljettajaa. Viimeisin viisi peräkkäistä kisaa voittanut kuski on Schumacher. Muut nimet listalla ovat Nigel Mansell, Jim Clark, Jack Brabham ja Alberto Ascari.

Jokainen todennäköisyyksistä ymmärtävä tiedostaa, että Vettelin neljän voiton putki ei tee hänen voitostaan Japanissa yhtään epätodennäköisempää. Jos haluat kuitenkin syyn pelata Vetteliä vastaan tänä viikonloppuna, viiden peräkkäisen voiton harvinaisuus on hyvä lähtöpiste analyysille. Ja Vetteliä vastaan on pakko pelata, jos haluaa järkeviä kertoimia.

Harkitse Mercedesiä ja Lotusta

Nostan Mercedesin Red Bullin ykköshaastajaksi tänä viikonloppuna. Vain Mercedes on onnistunut tällä kaudella pitämään Vettelin poissa paalulta.

Mercedes-kuskien kauden kolmesta voitosta kaksi on tullut siten, että voittajakuski on johtanut kisaa paalulta asti. Nico Rosberg teki tempun Monacossa ja Lewis Hamilton Unkarissa.

Myös Suzukassa tämä temppu on mahdollinen. Japanissa ohittaminen on vaikeaa, ja toisin kuin useimmilla muilla radoilla, liikuteltavasta takasiivestä on Suzukassa apua vain kerran jokaisella kierroksella. Hamiltonin paalupaikan kerroin on 3,50 ja voittokerroin 7,00. Kumpikin ovat sen verran hyviä, että ne ansaitsevat vakavan pohdinnan.

Ferrari on kadottanut otteensa sen jälkeen, kun Pirelli esitteli uudet rengasyhdisteensä kauden keskivaiheilla. Fernando Alonso on MM-pisteissä lähimpänä Vetteliä. Ero on kuitenkin niin suuri, että Vettel voisi viettää seuraavat kolme kisaviikonloppua rannalla istuen ja johtaa silti MM-sarjaa.

Kannattaa myös vilkaista Lotuksen Romain Grosjeanin kertoimet. Grosjean on parantanut esityksiään viime aikoina. Kahdessa viime kisassa hän on sijoittunut aika-ajossa kolmen parhaan joukkoon. Lotuksen E21 on edelleen yksi parhaista F1-autoista renkaiden käytön suhteen. Viime sunnuntain kisan pettymyksiin kuuluikin turva-auton piipahdus radalla. Sen myötä jäi näkemättä, olisiko Grosjean pystynyt ulosmittaamaan autonsa potentiaalin ja estämään Vettelin voiton.

Jos tämä viikonloppu sujuu suotuisammin, Grosjeanin ja japanilaisen kisainsinööri Ayao Komatsun voittokerroin 15,00 on hyvin houkutteleva.

Lyö vetoa Japanin F1-osakilpailusta täällä!

Keith Collantine on F1-blogi F1 Fanaticin toimittaja.