Liiga: HIFK tyly vieras Tapparan juhlissa?


Liigassa on luvassa vilkas kuuden ottelun lauantai. Viikonlopun ehdoton kohokohta on Tampereella pelattava Tappara-HIFK. Kyse on Tapparan 60-vuotisjuhlaottelusta, joka on sopivasti puhdas kärkikamppailu sarjakärjen ja -kakkosen välillä.

Tappara-HIFK

Tappara viettää 60-vuotisjuhliaan kenties ilkeimmän mahdollisen vieraan kanssa. Sarjakärkeen noussut HIFK on voittanut kolme edellistä otteluaan, viimeisimpänä se kellisti Kärpät tylyin 5-1-lukemin.

HIFK pelaa energistä jääkiekkoa ja pystyy tällä hetkellä takomaan rutiininomaisesti kolme-neljä maalia per ottelu. Ratkaisijarintamakin on leveä, joukkue ei ole vain muutaman kärkinimen tai yhden ketjun varassa. Näillä maalimäärillä voittoja tulee väkisin.

Kuluttava pelitapa vaatii toisinaan veronsa ottelun loppua kohden, ja perjantain Kärpät-ottelu saattaa painaa jaloissa vielä lauantaina. Muita huolia joukkueella ei kuitenkaan käytännössä ole.

Tappara on hävinnyt kaksi edellistä otteluaan, joten isännillä on varmasti näyttöhaluja juhlaottelussa. Henrik Haapala ja Jukka Peltola palaavat kirvesrintojen kokoonpanoon, mikä on erittäin tervetullut uutinen tamperelaisille.

Tapparan kovasta perustasosta kertoo se, että kahdesta tappiostaan huolimatta se on edelleen HIFK:n perässä sarjakakkosena. Sekä Pelicansia että SaiPaa vastaan Tappara hävisi vain yhden maalin erolla, joten parista tappiosta ei ole syytä vetää suuria johtopäätöksiä.

Ottelun lähtökohdat ovat lähes ympäripyöreät. Reilu viikko sitten Tappara venytti vierasvoiton HIFK:sta. Helsinkiläiset ovat kuitenkin tällä hetkellä niin kovassa iskussa, että kertoimet tekevät yllättävän selväksi altavastaajaksi povatusta vierasjoukkueesta kiinnostavan vetokohteen.

HIFK voittaa (jatkoaika ja rangaistuslaukauskilpailu mukaanlukien, 2,25)

MUUT OTTELUT

Oman vaikean jaksonsa selvittänyt SaiPa lähtee Hämeenlinnaan hyvässä nousuvireessä. Sarjajumbo HPK sen sijaan kyntää syvissä vesissä. Kahdeksasta viime ottelusta on tullut vain yksi voitto, ja koko kaudella Kerho on voittanut vain kahdeksan kamppailua. Maaleja HPK tekee keskimäärin kaksi per ottelu, ja viimeisten kierrosten aikana lukema on ollut selvästi sitäkin pienempi. Voittoja on siis vaikea edes odottaa. HPK ei tunnu pystyvän ehjiin 60-minuuttisiin. Kotikentästäkään ei ole HPK:lle juuri lohtua ollut, ja tällä hetkellä flunssa-aaltokin on joukkueen kiusana. SaiPa on ottelussa selvä suosikki.

Ilveksen edellisestä voitosta Jyväskylässä on aikaa peräti yhdeksän vuotta, eikä tamperelaisjoukkue lähde lauantainakaan Hippokselle ennakkosuosikkina. JYPin sairastuvalla on ollut ruuhkaa, mutta silti joukkue on kasannut neljän ottelun voittoputken heikon jaksonsa päätteeksi. Järin kaunista JYPin peli ei välttämättä ole, mutta oma pää pysyy riittävän puhtaana, mikä mahdollistaa voitot. Ailahteleva Ilves kärsii useiden runkopelaajien loukkaantumisista, mikä sotkee muun ohella ylivoimapelaamista. Ilveksen maalihanat ovat muutenkin tukossa, joten reissusta tiiviisti puolustavan JYPin vieraaksi on vaikea povata suurta menestystä.

Kärpät on hävinnyt peräti neljä edellistä otteluaan. Tappioputki on pisin Lauri Marjamäen päävalmentajakaudella ja muutenkin täysin poikkeuksellinen. Lauantaina Bluesia vastaan lähes jokainen odottaa oululaisilta paluuta voittojen tielle. Helppoa illasta ei kuitenkaan varmasti tule. Blues on vääntänyt kaukalossa sisukkaasti seuran talousongelmista huolimatta, ja espoolaiset ovat saaneet muutaman päivän lepoaikaa. Kärpät taas kävi perjantaina häviämässä Helsingissä, mikä varmasti tuntuu hieman jaloissa. Tämä kuuluu ilman muuta otteluihin, jotka Kärppien pitäisi kotikentällään voittaa, mutta kun neljä kertaa putkeen hävinneen joukkueen voittokerroin on vain 1,60, pelattavaa kannattaa etsiä muualta.

Pelicans on tehnyt tällä viikolla kaksi kovaa temppua kaatamalla sarjan yläkastiin kuuluvat Tapparan ja TPS:n. Pelicansin joukkue on tervehtynyt, ja aktiivinen pelitapa alkaa päästä oikeuksiinsa. Vierasjoukkue Sport on hävinnyt kolme edellistä otteluaan, mutta saanut toisaalta levätä pidempään kuin Pelicans, joka tahkosi Turussa kuluttavan ottelun perjantaina. Kotijoukkue on silti pieni ennakkosuosikki otteluun, jossa tunteiden kuohahtaminen ei yllättäisi.

Ässät-KooKoo on tärkeä häntäpään kohtaaminen, sillä kumpikin tavoittelee tällä hetkellä kiivaasti paikkaa kymmenen joukkoon. Ässät pääsee otteluun hyvissä tunnelmissa, sillä joukkue on vahvassa vireessä. Murheellisen alkukauden jälkeen joukkueen sisältä on löytynyt ratkaisijoita. KooKoolla taas on ollut ongelmia juuri maalinteon kanssa: keskiviikkona kouvolalaiset jäivät nollille KalPaa vastaan, ja maali jäi tekemättä myös perjantaina Lukkoa vastaan. Vierasvoitot ovat muutenkin olleet KooKoolle tiukassa. Ässät on paremman vireensä ansiosta suosikki.